Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.311
Nigel Kennedy

1_zps81c17ed5.jpg


Nigel Kennedy, rođen 1958. u Brighton u u glazbenoj obitelji (djed čelist u BBC Symphony Orchestra, baka pijanistica, otac čelist, majka pijanistica), je već kao mladi dječak pokazivao znakove glazbenog genija. Svoje klasično glazbeno školovanje je nastavio preko bare, u znanoj njujorškoj školi Juilliard School, a prvu veliku priliku dobiva već sa 16 godina, kada ga je jedan od najpoznatijih, ako ne i najpoznatiji, jazz violinist, Stéphane Grappelli, pozvao da nastupi s njime u Carnegie Hallu u New Yorku. Čovjek bi pomislio da si to mladi glazbenik može samo poželjeti, ali klasika i ne-klasika se često, a i danas je takav slučaj, previše ne vole, tako da su mu mentori na školi zaprijetili da bi mu takav koncert mogao uništiti klasičnu karijeru! Svoj prvi album izdaje 1984., a 5 godina kasnije, album s Vivaldijevim djelom "Četiri godišnja doba" izveden s Engleskim komornim orkestrom izaziva nevjerojatan uspjeh - prodan je u 2 milijona primjeraka čime je postao jedan od najprodavanijih albuma klasične glazbe ikad.

Ovaj za jedne ekscentrični, za druge genijalni glazbenik, je oduvijek bio buntovnik u klasičnom svijetu, što se može odmah vidjeti po njegovoj punk frizuri. Iza sebe ima brojne nastupa po svim kontinentima, te brojne nagrade i priznanja (Outstanding Contribution to British Music, Male Artist of the Year at the UK Brit Awards, The Gold Rose of Montreux,...). Otvoren za suradnje i uvijek težeći prema nečemu novom i zadavajući sam sebi prepreke kako bi se razvijao kao glazbenik, uspješno se oprobao i u mnogim drugim žanrovima, što je rijetki izuzetak za klasične glazbenike - jazz, klezmer, obrade Jimija Hendrixa, Doorsa, te drugih, a surađivao je i s Lynn Harrell, Stephenom Duffyem (Duran Duran, The Lilac Time) Kate Bush i The Who izneđu ostalih. 2005. je izdao i jazz album za znani Blue Note Records.

Nigel Kennedy Quintet je projekt kojeg čine, osim njega, poljski jazz glazbenici - Nigelova druga žena je naime Poljakinja, pa dio svojega slobodnog vremena provodi i u Krakowu. 2008. im je izašao album jednostavnog naziva "A Very Nice Album".

Izvor: Terapija.net


 
Top