Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Nicole Kidman

nicole_kidman1_300_400.jpg



Nikol Kidman (Nicole Kidman), poznata australijska glumica i producentkinja, rođena je na Havajima 20. juna 1967. godine. Iako rođena na Havajima, ona je Australijanka, jer se rodila dok je njen otac studirao biohemiju. Od svoje četvrte godine živela je u predgrađu Sidneja.

Već sa šest godina, učestvovala je u različitim predstavama dečjih pozorišta, a kasnije i u školskim pozorištima. U svojim tinejdžerskim godinama, pored ljubavi prema glumi, plesu i pevanju, ispoljila je i ljubav prema baletu.

Postala je stalni član jednog od sidnejskih pozorišta 1983. godine, a svoj televizijski debi imala je u specijalnoj emisiji povodom Božića, koja se i danas prikazuje u Australiji u vreme ovog verskog praznika. Već 1985. godine, kada je imala samo 17 godina, dobila je nagradu za glumicu godine od Australijskog Filmskog instituta za ulogu u mini-seriji "Vijetnam". Iste godine, njena majka obolela je od raka i Nikol je napustila školu, da bi se koncentrisala na karijeru i porodicu.

Svoj prvi američki film snimila je 1989. godine, kada je već bila popularna glumica u Australiji. Kada je radila na svom drugom američkom filmu, "Days of Thunder", upoznala je Toma Kruza, koji je tada bio zvezda zahvaljujući filmu "Top Gun". Te 1990. godine, na Božić, Tom i Nikol su se venčali, posle kratkog, ali burnog udvaranja.

Narednih nekoliko godina Nikol je bila izložena kritikama o lošoj glumi i optužbama da je postala zvezda samo zahvaljujući svom mužu. Ona je u to vreme pokušavala svim snagama da dokaže svoje kvalitete i delima demantuje one koji su pokušali da joj nametnu takav glas. U tome je i uspela zapaženim ulogama u filmovima visoke produkcije poput "Batman Returns" ili "The Peacemaker". Ti filmovi obezbedili su joj veoma visok status u Holivudu. Zajedno sa Tomom Kruzom, snimila je 1998. godine film "Eyes Wide Shut", koji je bio pun intimnih scena ovog para.

Iako su tabloidi pisali o problemima u njihovom braku, sve do 2001. godine, ovaj par živeo je u harmoniji. Avgusta 2001. godine razveli su se posle 11 godina braka. Tom nije gubio vreme i veoma brzo optužio je Nikol za razvod. Njen advokat potvrdio je glasine da je Nikol imala pobačaj zbog frustracija, mesec dana posle razvoda. U braku su dobili dvoje dece.

Ispostavilo se na kraju da je godina posle razvoda braka za Nikol bila najuspešnija u karijeri. Snimila je dva filma i dobila dva Zlatna globusa. Takođe, njen duet sa Robijem Vilijamsom postao je muzički hit početkom 2002. godine. I dalje je neudata, a žuta štampa uveliko nagađa o njenim potencijalnim izabranicima.

Kod:
http://www.imdb.com/name/nm0000173/

Izvor:Wikipedija
 
Natrag
Top