Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
Nick Cave

nick%2520cave-3.jpg
Nik Kejv (Nick Cave) je pošao iz Melburna i osvojio London snagom koja se i danas oseća. On i njegov bend "The Birthday Party" ostavili su iza sebe niz živih nastupa i albuma sirovog bluza, koji je parirao tadašnjem popu. Posle razlaza 1983. godine, Kejv je kratko boravio u Los Anđelesu, pišući filmski scenario od kojeg će kasnije nastati njegov prvi roman "And The Ass Saw The Angel". Iste godine je sastavio i prvu varijantu svog pratećeg benda pod nazivom "The Bad Seeds". Godine 1984. izlazi i prvi album grupe "Nick Cave & the Bad Seeds" pod nazivom "From Her To Eternity".

Nakon selidbe u Berlin, dovršava rad na pomenutom debitantskom romanu. Teme iz ovog dela naći će se na sledećem albumu benda "The Bad Seeds" iz 1985. godine. Sarađivao je i na scenariju za film "Ghosts...Of The Civil Dead" s rediteljem Džonom Hilkoutom. Usledili su albumi "The Firstborn Is Dead" (1985), "Kicking Against the Pricks" (1986), "Your Funeral... My Trial" (1986) i "Tender Prey (1988)".

Kejv je napustio Zapadni Berlin 1989. godine i preselio se u Sao Paolo. Grupa "The Bad Seeds" uskoro ponovo počinje sa radom. Nova postava je u narednih pet godina izdala sledeće albume: "The Good Son" (1990), "Henry's Dream" (1992), "Let Love In" (1994).

Album "Murder Ballads" iz 1996. godine bio je kulminacija Kejvove dugogodišnje fascinacije "jezikom nasilja". Saradnje sa Kajli Minog (Kylie Minogue) - "Where the Wild Roses Grow" i Pi Džej Harvi (PJ Harvey) - "Henry Lee", dovele su do mejnstrim uspeha i najveće popularnosti ikada. Za to vreme, Kejv je napisao muziku za drugi film Džona Hilkouta, "To Have And To Hold" iz 1996. godine.

Godine 1997. izašao je deseti studijski album za grupu "Bad Seeds" "The Boatman's Call" - Kejvovo naintimnije delo do sada, delo u kom pevač detaljno istražuje teme ljubavi, poverenja i gubitka. Usledili su "No More Shall We Part" (2001) i "Nocturama" (2003). Najnoviji njihov album "Abattoir Blues/The Lyre of Orpheus" izašao je 2004. godine.

Nik Kejv je napisao scenario, producirao, glumio i izdao saundtrek za film "Ponuda" ("The Proposition") Džona Hilkouta koji naša publika ima prilike da pogleda u domaćim bioskopima.


nick_cave.jpgIzvor: Wikipedia
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top