Šta je novo?

“NEZNAM, NEŽELIM, NEMOGU”: Postanite PISMENI za 10 minuta

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.133
Možda nije tema za ovaj forum, jer oni koji ovde zalaze to uglavnom znaju, ali nije loše da stoji, možda pročita i neko od onih koji ne znaju...

“NEZNAM, NEŽELIM, NEMOGU”: Postanite PISMENI za 10 minutaNije bilo teško izabrati kriterijum kojim ćemo se voditi pri izboru najkardinalnijih pravopisnih odnosno gramatičkih grešaka.

Mogli bismo, dakle, da vam postavimo pitanje koliko je, na primjer, napravljeno gramatičkih grešaka u rečenici: “Jer niste znali dami u zadnje vrijeme hvali dobar čitaoc i da sam ja jedan ne zadovoljan, pa ipak inteligentan čovjek”?…

Ovoga puta, međutim, biramo da preskočimo zadatke i jednostavno za vas izdvojimo najveće nepismenosti u srpskom, bhs ili hrvatskom jeziku, kako god želite da ga zovete… Ako vam pravopis ne ide od ruke, evo osnovnih pravila koja lako možete savladati:

1. Negacija uz glagole piše se odvojeno – “ne znam”, “ne želim”, “ne mogu”. Izuzetak su negacije “nisam”, “neću”, “nemoj” i “nemam”.


2. Rječica “li” se obavezno odvaja – “da li”, “je li”, izuzev u skraćenom obliku kada glasi – “dal’”, “jel’”. Lakše ćete možda zapamtiti ukoliko vam kažemo da kada napišete “jeli”; onda to neizostavno znači da ste jeli, na primjer – pasulj i nikako ne može da označava rječicu…

3. Možda nećete vjerovati, ali mnogo je onih koji umjesto “jel’” pišu “jer”, pa tako često možemo ne samo da pročitamo već i čujemo rečenicu: “Jer to niste znali”?

4. Negacija se uz glagole piše odvojeno, ali uz imenice obavezno “ide” sastavljeno – “nesreća” ili recimo “nezadovoljstvo”.

5. Sinonim riječi “nedostajati” glasi “faliti”, a ne “hvaliti”, i ovo pravilo nema nikakve veze s time što je ispravno reći “hvala”, a ne kako često imamo prilike da čujemo – “fala”.

6. Pomoćni glagol “biti” najčešće se pogrešno koristi u prvom licu množine. Dakle, ne kaže se “Mi bi otišli tamo”, već “Mi bismo otišli tamo”.

7. Možda nekima na prvi pogled djeluje nelogično, tek bilo bi dobro da se zapamti da se superlativi pridjeva “dobar”, “jak” i “slab” ne pišu “naj bolji”, “naj jači” i “naj slabiji”, već sastavljeno – “najbolji”, “najjači”, “najslabiji”.

8. Nominativ jednine riječi “čitaoc”, “branioc”, “primaoc” glasi “čitalac”, “branilac”, “primalac”, kao što je i genitiv množine “čitalaca”, “branilaca”, “primalaca”, a ne “čitaoca”, “branioca”, “primaoca”.

9. Ne piše se “dječiji” i “božiji”, već “dječji”, “božji”. A, slovo “j” svakako je suvišno u perfektu glagola “učiti”, “raditi”, “biti”… Dakle, ma koliko nekima to bilo teško da prihvate, ne piše se “učijo”, “radijo”, “bijo”, već “učio”, “radio” i “bio”. Ovo slovo je suvišno i u riječi “kaiš”, što se ne može reći za prisvojne zamenice, koje glase “moje” i “tvoje”, a ne “moe” i “tvoe”.

10. Kod nas ne postoji riječ “sumlja”, kao što niko ne može ni da “sumlja”. Ispravni oblici su – “sumnja i sumnjati.

11. Negdje se putuje “autobusom”, a ne “sa autobusom”, kao što su i “paprike punjene sirom”, a ne “sa sirom”.

12. Za sve one koji smatraju da su “intiligentni” nije loše da ih na kraju upozorimo da se zapravo kaže “inteligentni”, jer je imenica “inteligencija”, a ne “intiligencija”.

Izvor: Otkrivamo.ba
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.133
“On BIH kupio PARADAJIZ”: Lekcija iz pravopisa (2)Malo je osoba koje povremeno ne naprave pravopisnu ili gramatičku grešku. Međutim, osnovna pravila morate da naučite, kako sebe ne biste dovodili u neprijatne situacije.
Ovo su neke od čestih grešaka koje se bilježe na našim prostorima:

– Paradajiz
Nipošto ne koristite ovu nepravilnu, a često napisanu verziju. Ispravno je: paradajz.

– Srbski
Koliko puta ste se naježili kada ste vidjeli ovako napisan pridjev?! Ako, međutim, i vi ovako pišete, to morate da ispravite: ispravno je “srpski”.

– Hvali
Faliti znači nedostajati. Na primjer, nekome “fali daska u glavi“. Hvaliti, s druge strane, znači isticati vrline.

– On bih
Kakva greška! “Bih” se koristi samo u prvom licu. Dakle, ispravno je “ja bih”. Dalje, piše se: ti bi, on bi, mi bismo, vi biste, oni bi.

– On nije banjalučanin već beograđanin.
Imena stanovnika gradova, krajeva, zemalja, država, kontinenata, pišu se velikim slovima: Banjalučanin, Beograđanin, Srbijanac, Evropljanin, Australijanac.

Izvor: Otkrivamo.ba
 
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.133
Ovi pojmovi se često koriste, uglavnom POGREŠNO (pravopis 3)Ona ima dijabetis oko dvadesetak godina, ali, po meni, ne vrijedi se boriti plakajući, jer sve je u Božjim rukama.

Ova rečenica u sebi ima čak pet pravopisnih i stilskih grešaka, koje mnogi “na prvu” ne bi uočili.

Donosimo vam neispravne i ispravne verzije nekih od čestih nedoumica (neispravno – crveno, ispravno – zeleno):

dijabetis – dijabetes

čaršaf – čaršav

čak štaviše – čak, ili štaviše

baš upravo – ili baš, ili upravo

Božji – božji ili božiji (veliko slovo piše se samo u crkvenim tekstovima)

cantimetar – centimetar

često puta – mnogo puta, dosta puta, više puta ili često

vandredni – vanredni

nezavistan – nezavisan

izvežen – izvezen (izvezen vez, izvezen automobil)

nek’ – nek ili neka

gledati televizor – gledati televiziju

inekcija – injekcija

demant – demanti

kontraverzno – kontroverzno

na Tajlandu – u Tajlandu

oko pedesetak – pedesetak, oko pedeset

plakajući – plačući

dezert – desert

delenje, dijelenje – deljenje (ijek. dijeljenje)

Po meni, to je loše. – Po mom mišljenju, to je loše.

Spustiti dolje. – Spustiti. (Nemoguće je spustiti gore)

U vezi toga… – U vezi sa tim…

Vezano za njene simptome – U vezi sa njenim simptomima.

strožiji – stroži

stanbeni – stambeni

pokušao atentat – atentat (pokušaj ubistva)

vakum – vakuum

bakcil – bacil


Izvor: Otkrivamo.ba
 
Top