Šta je novo?

Nezaustavljiv pad Blekberija

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Nezaustavljiv pad Blekberija

Vlasnici nekada popularnih mobilnih telefona Blekberi danas se stide svojih uređaja, a pad prodaje je nezaustavljiv, pa kompanija RIM koja proizvodi ove uređaje sada drži manje od pet odsto američkog tržišta, dok je pre samo tri godine držala pola tržišta, piše "Njujork tajms".


280936_blekberi-10-ap_ff.jpgBlekberi su nekada nosili ljudi na položajima, moćni i pripadnici elite, navodi njujorški dnevnik, dok je danas njegove vlasnike sramota da pokažu da i dalje poseduju taj telefon.

"RIM je u prvoj polovini ove godine zabeležio gubitak od 753 miliona dolara, dok je u istom periodu lane zarada iznosila milijardu dolara", ističe Tajms i dodaje da se pad vidi i po tome što je nova generalna menadžerka Jahua Marisa Majer odlučila da se zaposlenima u toj kompaniji službeni Blekberi telefoni zamene ajfonom i android uređajima.


"Blekberi se možda još muva po Vašingtonu, Volstritu i državnim krugovima, ali u Silikonskoj dolini je postao retkost", dodaje njujorški list.


I druge velike kompanije kao što su Goldman Saks ili advokatska firma Kovington end Barling, ponudile su svojim zaposlenima korišćenje Ajfona umesto Blekberija. Čak i u Beloj kući, gde je Blekberi dugo bio jedini telefon koji je korišćen, prvenstveno iz razloga bezbednosti, sada ostavljaju mogućnost za Ajfon.


Da se od nekada prestižnog uređaja Blekberi spustio na niske grane, potvrđuje za Tajms Viktorija Gosaž, mlada žena koja radi na njujorškoj berzi.

- Bila sam u jednom prestižnom klubu za odmor u Njujorku i zatražila sam punjač. Recepcionar je rekao da nema problema, ali kada je video moj Blekberi samo je odmahnuo glavom kazavši: "A ne, za to nemamo punjač" – prepričala je Gosažova svoje iskustvo.

Muzičar iz Los Anđelesa Krejg Robert Smit smatra da su korisnici
Blekberija danas slični korisnicima Majspejsa. Biznismen iz San Franciska Rajan Huto kaže da sve više zavisi od drugih, koje pita za sportske rezultate, navigaciju ili skidanje muzike, sve što je problem da uradi sa svojim Blekberijem.
- Posle dva-tri pitanja počinjem da iritiram ljude - žali se Huto.

Zaljubljenici u Blekberi i pored svega kažu da taj telefon zbog svoje
fizičke tastature i dalje nema premca.

Ne bih mogao da kucam mejlove ili poruke na telefonima koji imaju ekran na dodir. Pitam šta je toliko dobro oko Ajfona, a vlasnici tog telefona mi pominju neke glupe aplikacije koje imaju, a ionako ih ne koriste - reči su Lensa Fentona (32).

RIM sada najveće nade polaže u izlazak svog novog Blekberi 10 uređaja, koji bi na tržištu trebalo da se nađe u prvom tromesečju naredne godine.Izvor:
Blic.rs
 
Top