Nevreme u regionu

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Kosjerić: Jako nevreme, nema struje
Izvor: RTS, Tanjug
Beograd -- Opštinu Kosjerić večeras je pogodilo nevreme koje je pričinilo veliku štetu na području mesne zajednice Seča Reka, javio je RTS.

199858837753c521295036c298342145_orig.jpg
Foto: Beta, arhiva
Kako se navodi, poplavljene su kuće koje nisu stradale u majskim poplavama.

Jaki bujični potoci i reka Sečica, utiču na brzi porast nivoa reke Skrapež.

Predsednika Skupštine opštine Kosjerić Dragan Tulimirović je izjavio da su vatrogasci na terenu kako bi pomogli ugroženom stanovništvu.

Nevreme je prouzrokovalo nestanak struje i otežanu komunikaciju sa pojedinim zaseocima, do kojih je zbog posledica nevremena u ovim trenucima teško doći, preneo je RTS.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Večeras i sutra novi talas pljuskova i grada! (FOTO)
Autor: Blic |

U večernjim časovima i u toku noću očekuju nas kratkotrajne vremenske nepogode sa obilnijim padavinama gradom i jakim vetrom, upozorava RHMZ.

Obilnije padavine sa pojavom grada se očekuju u zapadnim i centralnim delovima zemlje.


A u Pirotu je već počela jaka kiša.

BuSdKnMIgAAQajL.jpg




Kao i Subotici...

BuSqlweIMAATcSu.jpg




Gde je već nastao potop...

BuSySMoIAAA_SYz.jpg



Očekuje se i povišen vodostaj reka i to: na Kolubari, Lјigu, Ubu, Tamnavi, Jadru, Drini, Limu, Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Lugomiru i Resavi. Vodostaji će biti u većem porastu do 08. avgusta sa prevazilaženjem uslovnih vodostaja odnosno upozoravajućih nivoa voda, rečeno je u RHMZ-u.
Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su veća lokalna izlivanja. Na Moravici, Bjelici, Skrapežu, Đetinji i gornjem toku Zapadne Morave vodostaji će biti u porastu do 08. avgusta sa mogućnošću dostizanja uslovnih vodostaja. Na bujičnim vodotocima ovih slivova moguća su manja lokalna izlivanja.

BuS367UIQAENgAB.jpg



Kako je saopštio Republički hidrometeorološki zavod i sutra se lokalno očekuju i kratkotrajne vremenske nepogode sa obilnim padavinama, gradom i pojačanim vetrom.
Vetar će biti slab i umeren, severozapadni.Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 15 do 18, a najviša dnevna od 23 do 27 stepeni.

Nevreme će pogoditi i Beograd gde se danas posle podne i uveče lokalno se očekuju vremenske nepogode sa obilnijim padavinama od oko 20 litara po kvadratnom metru za tri sata, gradom i jakim vetrom, a sutra će preovlađivati oblačno i malo svežije vreme mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Bujice preplavile Loznicu! (FOTO)
Autor: novosti.rs | 05.08.2014 - 22:05:00h
U Loznici, gde jedanas od 16do 20 časova palo 47 litara kiše po kvadratnom metru, prema informacijama ovdašnje Meteorološke stanice, stanje je dramatično. Kiša je i posle 21 čas nastavila da padanesmanjenim intenzitetom.

Da zlo bude veće, izlila se reka Štira, koja teče kroz čitav grad. Bez struje su oko 21 čas ostale mnoge zgrade u centru grada, od Robne kuće "Jadar" do dela grada prema "duplim trakama" i bolnici.


BuTKvG7CcAAnhqv.jpg:large
BuTKxSzCAAIX_eM.jpg:large



Nikada do sada se nije desilo da pod vodom bude središte grada, od centralnog gradskog trga do susednih ulica, kao u Bulevar Dositeja Obradovića, kraj koga se nalazi i Elektrodistribucija, koja je, takođe, pod vodom. Mnogistanari zgrada, već od 20 časova nisu mogli da izađu iz stanova, jer za izlazak im ne pomažu ni čizme!


Do 20 časova, ulicama su su se kretala vozila, ali kako se bujica širila, sabraćaj više nije bio moguć.

BuTJ_7uIMAAI-o3.jpg



Vodena bujicaje ušla u zdanje Medicine rada Doma zdravlja „Dr Milenko Marin“, koje se nalazi u naselju Gradilište, rekla nam je dr Branka Krasavac, pomoćnik direktora te ustanove.


BuTAQ3OIUAA8VMw.jpg



Terenskim vozilima jedva je evakuisano osoblje, koje je radilo u toj ustanovi, ispred koje je voda, oko 20,15 časova, bila, kako kaže, „do butina“.Voda je, prema njenim rečima, sve više nadirala, „pa su u velikom problemu i stanari stambenih zgrada gde je vodeni talas još veći“.
Zbog velikih padavina, bujice su "okupirale" deo puta do Banje Koviljače, od "Viskozine" kapije broj 3 do ulaska u to turističko mesto, pa je, saobraćaj, od utorka uveče u prekidu, potvrđeno je "Novostima" u Stanici saobraćajne policije u Loznici.
Od Loznice do Koviljače, umesto tim drumom, koji je lokalnog karaktera, može da se dođe zaobilaznim putem, koji vodi ka Malom Zvorniku, odnosno Šapcu.
Bujica je "začepila" i deo regioonalnog puta Loznica-Zajača, koji je od ponedeljka uveče zatvoren za saobraćaj.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.629
Nevreme u centralnoj i zapadnoj Srbiji
05. Avgust. 2014 | Izvor : Studio B
U Beogradu je nešto pre 21 sat počeo da duva jak vetar, koji je, kako je tokom celog dana najavljivano, u pojedinim delovima grada doneo pljuskove sa grmljavinom.


nevreme72031072014.jpg

Kako nam je rečeno u RHMZ, moguće su kratkotrajne vremenske nepogode sa obilnijim padavinama, gradom i jakim vetrom.

Na području Sremske Mitrovice i Obrenovca večeras je padala jaka kiša, koja je, nešto posle 21 sat, počela da pada i na području Beograda.

U petak se prognozira prestanak padavina, a od subote pretežno sunčano i toplo vreme.

"Putevi Srbije" upozorili su sve učesnike u saobraćaju da je potreban oprez u vožnji.



Posledice nevremena


U užičkom kraju kiša neprestano pada od kasno popodne. Jak pljusak izazvao je probleme u kosjerićkom selu Zarićima, gde nabujali potoci prete kućama.

Arilje je zbog udara groma oko sat vremena bilo bez električne energije. U Užicu, gde je gradski štab za vanredne situacije naredio dežurstva javnim preduzećima zbog najavljenog nevremena, nadležni kažu da je prvi talas prošao bez većih problema.

Kiša od popodne neprekidno pada i u Bajinoj Bašti i Priboju.

U čitavom užičkom kraju strahuje se da bi nove padavine mogle izazvati rast bujičnih potoka i reka.

Jaka kiša je zahvatila i Kragujevac i veći deo centralne Srbije.

Oko 19.30 u Kruševcu je počelo nevreme, praćeno grmljavinom i jakim vetrom.

Zbog udara groma u glavnu trafostanicu u Dedini, veći deo korisnika ostao je bez električne energije. Ekipe "Elektrodistribucije Kruševac" sada su na terenu i ubrzano se radi na sanaciji kvara.

U Valjevu je večeras palo oko 54 litra kiše po kvadratnom metru, a oluja je izazvala probleme u snabdevanju električnom energijom. Nevreme je počelo oko 19.00 sati, a zbog velike grmljavine iz sistema je "ispala" velika trafostanica na Boričevcu, pa je dobar deo grada bio bez struje. Udari groma oštetili su i pojedine dalekovode za seosko područje opštine.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Danas oblačno i svežije, uz kišu
Izvor: Tanjug
Beograd -- U Srbiji će danas preovlađivati oblačno i malo svežije vreme, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

4984940653e1bf58b2a32975468284_368x244.jpg
Ilustracija (Tanjug, arhiva)
Kako je saopštio Republički hidrometeorološki zavod, lokalno se očekuju kratkotrajne vremenske nepogode sa obilnim padavinama, gradom i pojačanim vetrom.

U većini mesta očekuje se od 20 do 40 litara po kvadratnom metru, a u zapadnim i centralnim krajevima lokalno od 60 do 80 litara po kvadratnom metru za 24 sata, ponegde sa pojavom grada.

Vetar će biti slab i umeren, severozapadni. Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 15 do 18, a najviša dnevna od 23 do 27 stepeni.

I u Beogradu će danas preovlađivati oblačno i malo svežije vreme, povremeno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Na širem području grada moguće su i kratkotrajne vremenske nepogode sa jakim vetrom i pojavom grada.

Vetar će biti slab i umeren severozapadni. Jutarnja temperatura vazduha iznosiće oko 18, a najviša dnevna oko 23 stepena.

Prema izgledima vremena za sedam dana do 13. avgusta, do petka će biti umereno i potpuno oblačno vreme, mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, još u cetvrtak sa lokalno obilnijim padavinama.

Temperatura će biti oko ili malo ispod prosečnih vrednosti. Od subote biće pretežno sunčano vreme, uz porast temperature.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
Nevreme ponovo napravilo haos
Izvor: B92, RTS, Tanjug, Večernje novosti
Valjevo/Loznica -- U Srbiji je sinoć upaljen crveni meteo-alarm. Snažno nevreme praćeno jakom kišom i grmljavinom najviše je pogodilo centralnu i zapadnu Srbiju.

34849798853e1c4eee930c218272225_640x427.jpg
Foto: Tanjug
Obilna kiša sa grmljavinom zahvatila je Kragujevac, Čačak, Ivanjicu, Priboj, a u Užicu neprestano pada od kasno popodne.

Jak pljusak izazvao je probleme u kosjerićkom kraju, gde nabujali potoci prete kućama. Kiša od juče popodne je neprekidno padala i u Bajinoj Bašti i Priboju.

Jaki pljuskovi su bili i tokom večeri i noći u Beogradu, praćeni grmljavinom. Struje nije sinoć bilo u delovima Užica, Valjeva i Kruševca, javljaju dopisnici RTS-a. Arilje je zbog udara groma oko sat vremena bilo bez električne energije.

U Valjevu je palo oko 54 litra kiše po kvadratnom metru, a oluja je izazvala probleme u snabdevanju električnom energijom. Kroz centar Loznice teče bujica jer se izlila reka Štira.

Evakuisano je osoblje Medicine rada u Domu zdravlja u Loznici, a bez struje su ostale mnoge zgrade u centru grada. U selima kod Malog Zvornika pokrenuta manja klizišta, javlja dopisnik RTS-a.

Nevreme je u Valjevu počelo oko 19 sati, a zbog velike grmljavine iz sistema je "ispala" velika trafostanica na Boričevcu, pa je veliki deo grada bio bez struje. Udari groma oštetili su i pojedine dalekovode za seosko područje opštine.

Vatrogasci su intervenisali u gašenju jednog požara, a prema rečima dežurnog u Vatrogasno-spasilačkom bataljonu, bilo je dosta poziva za ispumpavanje vode iz stambenih i poslovnih prostorija koje su zbog jakog pljuska poplavljene.

U pojedinim delovima grada bilo je problema u funkcionisanju saobraćaja zbog toga što kišna kanalizacija nije mogla da primi svu vodu koja se izlila na grad.

Dejstvovale su protivgradne stanice na području Šapca, Bogatića i Obrenovca.

U Loznici dramatično, izlila se reka Štira

U Loznici, gde je u utorak od 16 do 20 časova palo 47 litara kiše po kvadratnom metru, prema informacijama ovdašnje Meteorološke stanice, stanje je dramatično, javljaju Novosti. Kiša je i posle 21 čas nastavila da pada nesmanjenim intenzitetom.

Izlila se reka Štira, koja teče kroz čitav grad, a bez struje su oko 21 čas ostale mnoge zgrade u centru grada, od Robne kuće "Jadar" do dela grada prema "duplim trakama" i bolnici.

Pod vodom je središte grada, od centralnog gradskog trga do susednih ulica, kao i Bulevar Dositeja Obradovića, kraj koga se nalazi i Elektrodistribucija, koja je, takođe, pod vodom. Mnogi stanari zgrada već od 20 časova nisu mogli da izađu iz stanova, jer za izlazak im ne pomažu ni čizme.

Do 20 časova, ulicama su se kretala vozila, ali kako se bujica širila, saobraćaj više nije bio moguć.

Vodena bujica je ušla u zdanje Medicine rada Doma zdravlja "Dr Milenko Marin“, koje se nalazi u naselju Gradilište, rekla je za "Novosti" dr Branka Krasavac, pomoćnica direktora te ustanove.

Terenskim vozilima jedva je evakuisano osoblje, koje je radilo u toj ustanovi, ispred koje je voda, oko 20.15 časova, bila, kako kaže, "do butina“. Voda je, prema njenim rečima, sve više nadirala, „pa su u velikom problemu i stanari stambenih zgrada, gde je vodeni talas još veći“.

Zbog velikih padavina, bujice su "okupirale" deo puta do Banje Koviljače, od "Viskozine" kapije broj 3 do ulaska u to turističko mesto, pa je saobraćaj od utorka uveče u prekidu, potvrđeno je "Novostima" u Stanici saobraćajne policije u Loznici.

Od Loznice do Koviljače, umesto tim drumom, koji je lokalnog karaktera, može da se dođe zaobilaznim putem, koji vodi ka Malom Zvorniku, odnosno ka Šapcu.

Bujica je "začepila" i deo regionalnog puta Loznica-Zajača, koji je od ponedeljka uveče zatvoren za saobraćaj.

BuS_w2cCEAAybid.jpg



Grad veličine graška u Subotici
Suboticu i Palić je juče nešto posle 19 sati zahvatilo snažno nevreme, praćeno jakom vetrom koji je, uz postepeno pojačavanje kiše i prave provale oblaka, doneo i grad veličine graška.

Snažna polučasovna kiša uz povremenu grmljavinu napravila je velike probleme u saobraćaju te su neke ulice biti zatvorene za saobraćaj zbog velike količine vode koja se nakupila i koju odvodni sistem nije uspeo blagovremeno da kanališ, objavio je portal subotica.com.

Na više lokacija u širem području grada intervenisale su ekipe JKP "Čistoće i zelenila", kao JKP "Vodovod i kanalizacija", a podršku u saniranju posledica dali su i vatrogasci koji asistiraju sa agregatima za ispumpavanje vode.

Nadležne službe su na terenu i saniraju posledice večerašnjeg nevremena, koje polako slabi.

Nevreme je skoro prestalo oko 20:30, a stanje u centru grada se polako normalizuje.



Nevreme u Kraljevu i Vrnjačkoj Banji nije pričinilo štetu
Područja Kraljeva i Vrnjačke Banje je sinoć oko 21 sat zahvatila jaka kiša praćena grmljavinom, ali nevreme nije pričinilo štetu.

"Imali smo samo jedan poziv iz sela Samaila kod Kraljeva, jer je kiša napunila dvorište jedne kuće. Poslali smo ekipu, ali nije bilo ništa alarmantno, jer je kuća na spratu, pa se jedna starica koja tamo sama živi, popela na sprat kuće", izjavio je za Tanjug Radoica Kočović, načelnik Odeljenja za vanredne situacije u Kraljevu.

Prema njegovim rečima, voda će iz dvorišta biti ispumpana, a iz ostalih delova Kraljeva i Vrnjačke Banje nije bilo poziva za pomoć.

Kočović je precizirao da je u Kraljevu je palo oko 15 litara kiše, što nije količina koja može napraviti veliku štetu.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
POGLEDAJTE Vodena stihija nosi automobile u Banji Koviljači
Blic
Stravično nevreme pogodilo je sinoć Banju Koviljaču, gde materijalna šteta koju je nanela nabujala voda još nije poznata. Stihija je odnela jednu žrtvu.

500664_loznica03-utopio-se-u-podrumu-svoje-kuce-simica-potok-foto-s.pajic_f.jpg

Šteta od sinoćnjeg nevremena
Miloš Đurić (65) iz Banje Koviljače utopio se u podrumu svoje kuće kada je u utorak oko 18 časova sišao da pogleda instalacije od grejanja koje su bile poplavljene bujicom iz Simića potoka.

Kako kažu njegovi ukućani, kada je potok počeo da nadolazi od ogromne kiše koja je zahvatila loznički kraj između 17 i 21 sat, Miloš je sišao u podrum da proveri kakvo je tamo stanje ali je voda ubrzo nadošla toliko da nije mogao da izađe.

- On je pokušao da izađe, ali od siline vode je pao i udario glavom o grede. Povredu smo videli kada su ga vatrogasci izneli iz podruma. Oni su došli i sa svojim pumpama izvukli vodu iz podruma a Mišu su pronašli na kotlu za grejanje - potresno priča supruga Ljubinka.



VIDEO > Bujica nosi automobile:






Samo stotinak metara od njihove kuće, takođe u Prvomajskoj ulici, tri automobila su potpuno uništena jer ih je bujični potok nosio sa sobom sve do mosta gde su poput brane začepili prolaz.

500665_loznica04-utopio-se-u-podrumu-svoje-kuce-unisteni-automobili-u-naletu-buice-foto-s.pajic_f.jpg

Uništeni automobili
- To je dovelo do izlivanja vode u okolne kuće tako da je nekoliko domova potpuno uništeno. Od sinoć je palo 120 litara kiše po metru kvadratnom, što je nezapamćeno u ovom kraju - kaže Dejan Stalović, član gradskog veća u Loznici.



Metar vode bilo je i u kući Milene Radovanović (70), koja je utočište pronašla na spratu.

500663_loznica02-utopio-se-u-podrumu-svoje-kuce-unistena-kuca-milene-radovanovic-foto-s.pajic_f.jpg

Milena Radovanović
- Ovako nikada nije bilo a živim ovde od 1962. Sve se desilo munjevitom brzinom tako da nismo uspeli ništa od stvari da spasemo - kaže ona.

Momir Matić, direktor JP „Direkcija za upravljanje i razvoj Banje Koviljače“ obašnjava da su probleme napravili Duboki i Simića potok koji su kanalisani.

- Bujične vode sa Gučeva su za kratko vreme nanele ogromnu štetu. Povukle su sa sobom mulj i ogromne stene i zatvorile deo potoka. Mi celu noć pokušavamo da potoke pročistimo, a pod vodom je veći deo banjskog parka - kaže Matić.
 
UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.549
OPET KIŠA U većini mesta se očekuju obilne padavine
Izvor: Blic
Beograd - Danas se očekuju obilne padavine u većini mesta do 20 litara po kvadratnom metru za tri sata, ponegde sa pojavom grada, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

494690_img20140716155905_f.jpg


U Srbiji se sutra ujutro očekuje mestimično magla, a tokom dana promenljivo oblačno vreme sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Vetar će biti slab do umeren, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 15 do 19, a najviša dnevna
od 25 do 30 stepeni.

I u Beogradu će sutra biti ujutro u nižim delovima grada magla, a tokom dana promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima i
grmljavinom.

Vetar će biti slab do umeren, zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura vazduha iznosiće oko 18, a najviša dnevna oko 28 stepeni.

U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 15. avgusta, u većini dana biti pretežno sunčano i toplo vreme. Temperatura vazduha biće iznad prosečnih vrednosti, od 30 do 33 stepena.

Samo se tokom noći između ponedeljka i utorka i u četvrtak tokom dana očekuju prolazna naoblačenja mestimično sa kišom, pljuskovima i grmljavinama i padom temperature.
 
Natrag
Top