Neustrašivi Feliks

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
“Neustrašivi Feliks” sutra skače iz stratosfere uz direktan prenos na Jutjubu





Austrijanac Feliks Baumgartner, poznat kao “Neustrašivi Feliks”, detaljno se pripremio pred svoj sutrašnji skok padobranom sa visine od preko 37 kilometara, kojim bi trebalo da postavi nov svetski rekord u ekstremnim padobranskim skokovima, a usput i da dostigne nadzvučnu brzinu. Čitav poduhvat će biti direktno sniman i prenošen na Jutjubu.


278740_padobranac-afp_f.jpg



U ovom ekstremnom sportu i najmanja sitnica može da košta glave, i zato u pripremama ništa nije prepušteno slučaju. Baumgarten je u subotu snimljen u Rozvelu, gde je sa svojim timom obavio finalne pripreme nakon pet godina treninga i planiranja.


278738_padobranac-ap-2_f.jpg



Pošto je još jednom prošao sve tehničke detalje, Baumgartner je u svom speijalnom odelu pod pritiskom, vrednom 200.000 dolara, malo posedeo u zasebnoj prikolici, odsutnog izraza lica, prikupljajući duhovnu snagu za poduhvat koji mu predstoji.


278734_padobranac-1-afp-2_f.jpg



“Neustrašivi Feliks”, koji izgleda kao lik iz nekog holivudskog akcionog filma - samopouzdan, zgodan, i sa tetovažom “rođen da leti“ na ruci - apsolutno veruje u uspeh i tvrdi da se nikada ne bi ni odvažio da pokuša da nije tako. Ovo uverenje deli i njegov tim inžinjera i drugih naučnika, koji nakon petogodišnjih priprema mogu da se pouzdaju da će sve proteći u najboljem redu, pa su stoga pristali i da se sutra ujutro skok direktno snima i emituje na Jutjubu.


278739_padobranac-ap-3_f.jpg



Ima, doduše i stručnjaka koji tvrde da bi, uprkos svim predostrožnostima, stvari mogle da krenu i te kako naopako - u toj meri da Baumgartenu proključa krv, eksplodira mozak, ili iskoče oči, i sve to u prenosu uživo, ali on i njegov tim takve zloslutne spekulacije ne smatratraju za realne.


278737_padobranac-ap-1_f.jpg



Da će sve dobro proteći pouzda se i dr Džonatan Klark, medicinski direktor čitave operacije, koji u njoj učestvuje i iz jednog interesantnog ličnog razloga.


Od pogibije astronauta Laurela, kada se spejs šatl “Kolumbija” 2003. raspao iznad Teksasa, ovaj bivši Nasin hirurg je, naime, svoju karijeru posvetio istraživanju kako da se povećaju izgledi astroanuta da prežive pad sa sličnih visina, i na osnovu svog dosadašnjeg rada i iskustva “u potpunosti očekuje da će sve proći uspešno”.

“Naravno, to se ipak još uvek ne zna”, zaključuje, međutim, čak i on, pa zato smelom Austrijancu sutra možemo samo da poželimo sreću.




Izvor:
Blic.rs
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Odložen skok "Neustrašivog Feliksa" zbog jakog vetra

Odložen skok "Neustrašivog Feliksa" zbog jakog vetra VIDEO

Blic |




Austrijski avanturista Feliks Baumbartner, poznat kao "Neustrašivi Feliks", trebalo je da skoči sa visine od 36.576 metara, ali je misija za danas obustavljena zbog jakog vetra. Skok je danas u nekoliko navrata odlagan zbog nepovoljnih vremenskih uslova.

279169_baumgartner-twitter1_f.jpg

Trenutak kada Baumgartner ulazi u kapsulu

Baumgartner je bio razočaran dok je izlazio iz svoje kapsule koja je trebalo da balonom bude podignuta do stratosfere.

Balon je mogao da uzleti samo uz brzinu vetra koja bi bila manja od tri kilometra na sat, ali danas su vetrovi dostizali mnogo veću brzinu.

Misija nije otkazana, već samo odložena, rekli su iz Red Bula i dodali da čekaju bolje vremenske uslove.

Još uvek nije poznato da li će Baumgarten skakati sutra ili nekog drugog dana.

Prenos počeo u 19:35

Nakon odlaganja, dugonajavljivani prenos je ipak počeo u 19:35 po našem vremenu, a Baumgarten je ušao u kapsulu.

- Smestio sam se u kapsulu i spreman sam da krenem - rekao je Baumgartner kontroli misije po ulasku u kapsulu.

Austrijanac je prethodno pripremio svoje telo udisanjem čistog kiseonika, kako bi očistio krv od azota, i prilagodio se značajnoj promeni pritiska i izbegao mučninu izazvanu dekompresijom.

279168_baumgartner-twitter_f.jpg

Baumgartner vrši poslednje pripreme udisanjem čistog kiseonika

Na Tviter nalogu Red Bula prethodno je objavljeno da je Feliks obukao odelo i da ekipa sada sprema i balon.

279139_feliks-01-tw_ff.jpg


Ovim skokom on je trebalo da postavi nov svetski rekord u ekstremnim padobranskim skokovima, a usput i da dostigne nadzvučnu brzinu.

278740_padobranac-afp_f.jpg


Baumgartner je trebalo da uzleti do stratosfere uz pomoć balona sa helijumom. On je u subotu snimljen u Rozvelu, gde je sa svojim timom obavio finalne pripreme nakon pet godina treninga i planiranja.

Pošto je još jednom prošao sve tehničke detalje, Baumgartner je u svom speijalnom odelu pod pritiskom, vrednom 200.000 dolara, malo posedeo u zasebnoj prikolici, odsutnog izraza lica, prikupljajući duhovnu snagu za poduhvat koji mu predstoji.



Sve o skoku "Neustrašivog Feliksa" (kliknite na sliku za uvećanje +)


Želja mu je da nadmaši rekord Džoa Kitingera iz 1960. godine, koji je skočio sa visine od 31. kilometra. Kitingerova brzina od 988 kilometara na sat je bila blizu toga da bude brža od zvuka.


VIDEO> PRATITE UŽIVO SKOK :




Neki stručnjaci tvrde da bi skok mogao da "krene naopako"

278738_padobranac-ap-2_f.jpg


"Neustrašivi Feliks" apsolutno veruje u uspeh i tvrdi da se nikada ne bi ni odvažio da pokuša da nije tako.

Ovo uverenje deli i njegov tim inžinjera i drugih naučnika, koji nakon petogodišnjih priprema mogu da se pouzdaju da će sve proteći u najboljem redu, pa su stoga pristali i da se sutra ujutro skok direktno snima i emituje na Jutjubu.

Ima, doduše i stručnjaka koji tvrde da bi, uprkos svim predostrožnostima, stvari mogle da krenu i te kako naopako - u toj meri da Baumgartenu proključa krv, eksplodira mozak, ili iskoče oči, i sve to u prenosu uživo, ali on i njegov tim takve zloslutne spekulacije ne smatraju za realne.

[TABLE="class: antre_c back_c_1, width: 470"]
[TR]
[TD]2.500 puta skakao iz aviona i helikoptera

Baumgartner skočio je više od 2.500 puta iz aviona i helikoptera,
kao i sa nebodera i čuvenih građevina među kojima je zgrada od 101
sprata na Tajvanu.
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Neustrašivi Feliks skočio sa ivice svemira, oboren rekord!





Padobranac i ekstremni sportista Feliks Baumgartner (43) skočio je sa ivice orbite, sa visine od tačno 39.068 metara. Sada je u slobodnom padu ka Zemlji. Trebalo mu je nekoliko minuta da se psihički pripremi dok je stajao na vratima kabine, nakon čega je poleteo u ambis. On je probio zvučni zid, a čitav skok je trajao pet i po minuta. Feliks je nakon probijanja zvučnog zida aktivirao prvi padobran.


1200253039507b0046338cc091107323_640x354.jpg



- Dolazim kući - rekao je Baumgarnter pre skoka.
Njegova majka Ava je zaplakala od radosti nakon što je poduhvat prošao uspešno.

Baumgartner, koji se za ovo pripremao pet godina, današnjim skokom je postao prvi čovek koji je slobodnim padom probio zvučni zid. Ovaj Austrijanac je, takođe, oborio rekorde u najvišem letu balonom kojim je upravljao čovek i u najdužem slobodnom padu.

Baumgartner je nakon skoka padobranom sleteo u Rozvelu u američkoj državi Novi Meksiko. U jednom trenutku je izgubio kontrolu nad padom, ali je uspeo da se vrati u prvobitni položaj.
Bilo je planirano da se skok izvede sa visine od 36.580 metara, međutim, balon sa kapsulom u kojoj je bio Baumgartner je premašio tu visinu.

Baumgartner, iskusni padobranac, je pre skoka spustio vizir na kacigi kako bi zaštitio oči od sunca i kabina je dekompresovana.

Njegov tim je odlučio da će Baumgartner skočiti uprkos problemu sa grejnom pločom. Tim je čekao spremno na Zemlji da, ukoliko nešto pođe kako ne treba, daljinskim putem aktiviraju padobran kako bi Baumgartner bezbedno sleteo.

Kapsula, koja je premašila željenu visinu, sada se polako spušta i kotira na oko 39 kilometara iznad nivoa mora. Kapsula je malo usporila kako se atmosfera proredila, a balon se naduvao na svoju punu veličinu, opsega 9.144 kubičnih metara.


2120283679507af7746e1ea710378413_orig.jpg



Baumgartner je prethodno sa Tvitera poručio:

- Ovde je prelepo!

- Uživo iz svemira! Svete, prelep si! - naveo je on.

Izgleda da je došlo do kvara na grejnoj ploči, koja treba da spreči magljenje i zaleđivanje. Kamera ispod kapsule pokazuje crno. Takođe, kapsula je počela da zanosi na zapad, odakle je lansirana. Jedno vreme je zanosila ka istoku, iznad naseljenog područja, a potom je počela da se kreće jugoistočno.

Na takozvanoj Armstrongovoj liniji, na 19,2 kilometara visine, telesne tečnosti počinju da se zagrevaju bez pomoći kapsule sa pritiskom ili specijalnog odela. Temperatura izvan kapsule je -10, a unutra 11 stepeni Celzijusovih.

- Sve je u redu - naveo je Neustrašivi Feliks.

Baumgartner je neprestano proveravao visinu kapsule i kabine i nivoe kiseonika. On i Džo Kitindžer iz Kontrole misije su još jednom prošli kroz korake koje Feliks mora da prođe tokom skoka.

Kako je preneto, Kitindžer je jedina osoba sa kojom Neustrašivi Feliks komunicira dok je u kapsuli. Kitindžer je ukazao Baumgartneru da pazi da ne dehidrira i da održava svoje nivoe kiseonika.

- Dosta smo vežbali i sada se to isplatilo - rekao je Baumgartner.

Očekuje se da će let trajati dva sata, a skok 15 minuta. Baumgartner će probiti zvučni zid 30 sekundi nakon skoka.


1744380889507af07223850896523173_orig.jpg



Ovo je prvi put u istoriji da je ovoliko veliki balon lansiran sa čovekom. Zanimljivo je reći i da je Baumgartnerov balon tri puta veći od najvećeg balona sa ljudskom posadom.

Podsećamo, Baumgartner treba da iskoči iz kapsule sa visine od 36,5 kilometara iznad Rozvela. Na toj visini ima veoma malo vazduha, što bi trebalo da mu omogući postizanje brzine od 1.100 kilometara na čas za samo 40 sekundi.

Nakon skoka, Baumgartner bi u roku od 35 sekundi trebalo da probije zvučni zid, dok će maksimalna brzina koju bi trebalo da dosegne biti 1.110 kilometara na sat, pri čemu bi padobran trebalo da mu se otvori tek na kilometar i po iznad površine Zemlje.

Čitav događaj prenosi se uživo širom sveta, ali sa 20 sekundi zakašnjenja u slučaju da nešto krene naopako, kako bi prenos mogao da se prekine.

Na današnji dan je, pre 65 godina, američki pilot Čak Jeger prvi put u istoriji vazduhoplovstva probio zvučni zid.


Skok zbog vetra odlagan tri puta


Skok je tri puta odlagan zbog jakog vetra, a meteorolozi su za danas najavili povoljne vremenske uslove. Na svom Tviter nalogu Feliksov tim je objavio da je oko 11 sati puštena sonda koja će izmeriti brzinu vetra na visinama preko 30 kilometara.

Baumgartner je planirao da se popne u stratosferu uz pomoć balona sa helijumom, a zatim da skoči i postane prvi padobranac koji će probiti zvučni zid. Poletanje je planirano nedaleko od aerodroma u gradu Rozvel u Novom Meksiku.

Skok sa ivice svemira odložen je prošle nedelje usled jakog vetra, neposredno pre planiranog lansiranja.




Izvor:
Blic.rs




 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Feliksov skok - Iz prvog lica





Feliks Baumgartner ostvario je istorijski uspeh u nedelju, skokom sa preko 39 kilometara, ali je uprkos mekom prizemljenju skok na momente bio opasan.


197327261507bf153d26d9382940233_orig.jpg



U jednom trenutku Feliksovo telo je počelo da se okreće i Austrijanac je na neko vreme izgubio kontrolu.

Srećom, vrlo brzo je uspeo da se stabilizuje. Po sopstvenom priznanju Feliks se nije uplašio za svoj život, nego za rekord. Kako je sâm skok izgledao iz prvog lica pogledajte ovde, na snimku koji je napravila kamera ugrađena u njegovo odelo.

Baumgartner je u okviru projekta Red Bull Stratos skočio sa visine od 39.044 metra i postao prvi čovek koji je probio zvučni zid samo u odelu, izveo je najbrži slobodni pad od 1.342,8 km/h, imao slobodni pad sa najveće visine i najviši let balonom.

Tokom prenosa nije bilo moguće videti snimke sa kamera koje su se nalazile na Baumgartnerovom odelu, ali su oni postali dostupni u ponedeljak. U videu koji prati tekst možete da vidite najzanimljivije detalje nedeljne realizacije misije, a posebno treba obratiti pažnju na snimke sa kamere koja se nalazila na njegovoj kacigi tokom okretanja pošto je probio zvučni zid.

Baumgartner je istakao da nijednog trenutka tokom skoka nije osećao opasnost, ali da se prilikom nekontrolisanog okretanja osećao kao da pliva, ali da uopšte ne oseća vodu.

Dobro sam krenuo, imao sam odličnu poziciju, ali sam počeo da se okrećem nekontrolisano, iako smo mislili da se to neće desiti. Nisam znao šta da radim, bio sam zarobljen u odelu, nisam osećao vazduh, a prilikom svakog okreta sam pokušavao da se vratim u normalan položaj. U jednom trenutku sam mislio da sam u velikoj opasnosti, okretanje je postalo žestoko, ali sam odlučio da se borim i stabilizujem i uspeo sam”, istakao je Baumgartner.

Na trenutak sam se osetio kao da plivam, ali da nema vode.”

Odelo koje je nosio sprečavalo je Feliksa da oseti kako pored njega bukvalno proleće vazduh. U jednom trenutku izbacio je ruku, ali je to dovelo do još većih problema sa rotacijom. Onda je morao da reaguje što pre i stabilizuje pad.

Bilo je mnogo teže nego što sam očekivao, u jednom trenutku sâm se zapitao kako ću se uopšte izvući iz ovoga, i to je potrajalo dobrih 10 sekundi”, rekao je Baumgartner.

"Nijednog trenutka nisam se uplašio za život, ali sam pomislio da možda neću dostići brzinu zvuka, što bi me zaista pogodilo, jer stvarno više nemam snage da ponovim nešto ovakvo".

U tim trenucima lica ljudi u njegovom štabu bila su vidno zabrinuta.

To što mi je dole bila porodica samo je otežavalo situaciju. Pokušavao sam da ubedim mamu da ne dolazi u Rozvel, ali kad mama kaže da će doći, vi tu ništa ne možete”, našalio se Feliks.







Izvor:
B92.net
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
21.03.2010
Poruka
17
Evo cijeli skok sa komentarom


 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Feliks doneo 6 mlrd. $ Red Bulu





Skok Feliksa Baumgartnera sa ivice svemira, sa vrtoglavih 39 kilometara visine, doneo je Red Bulu takođe vrtoglav prihod od reklama - 6 milijardi evra.


874168633507d4c4a54704561177574_orig.jpg



"Sve je marketing“, rekao je sponzor, osnivač Red Bula i jedan od zaslužnih za misiju "Red Bul Stratos" Diter Matešic.
Uloženih 50 miliona evra donelo je neverovatnih 12.000 odsto dobiti, istakao je analitičar robnih marki Gerhard Hrebiček bečkom dnevniku “Esterajh”.

Matešic je, kako konstatuje list, još jednom dokazao kako funkcioniše marketing.

"Red Bul" namerava da ima i dugoročne koristi od istorijskog skoka. Tako je Eurobrend procenio da je vrednost Red Bula bila do sada oko 14 milijardi evra, a nakon skoka je vrednost ove marke skočila na 17 milijardi evra.

Red Bul ima potencijal da postane evropski Epl, konstatovao je Hrebiček dodajući da bi Matešic morao izaći na tržište sa novim proizvodom, kao na primer automobilom.

Za razliku od kompanije koja stoji iza projekta "Red Bul Stratos", koja benefit može da računa u novcu, neustrašivi Feliks Buamgartner satisfakciju nalazi na drugoj strani.

Misija koju su pratili milioni širom sveta, a gledaoci u Srbiji u direktnom prenosu na TV B92, njemu je donela svetsku slavu, ulazak u istoriju, rekorde koje verovatno niko dugo neće ni pokušati da obori, kao i verovatno nenadmašivu dozu addrenalina.

Što se novca tiče, tu je situacija malo drugačija i kako piše "Forbs" Feliks neće postati milioner.

"Skok je samo potvrdio njegovo partnerstvo sa Red Bulom, što bi moglo da ga 'zaključa' na neko vreme. Ne verujem da će dobiti neke nove sponzorske ugovore jer će njega ljudi definitivno identifikovati sa samo jednim brendom", rekao je analitičar Dejvid Švab i istakao da 43-godišnji Baumgartner sarađuje sa kompanijom još od tinejdžerskih dana.

Švab je rekao za "Forbs" da se posle tako velikih događaja ljudi često upuste u motivaciono govorništvo, ali da Feliks verovatno nema takvu nameru, niti bi imao korporativnu publiku.

Ekstremni sportista je takođe skroman, on je rekao da je vreme za nešto mirniji posao - voziće helikopter u spasilačkim misijama.



Izvor:
B92.net
 
Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Kako je Neustrašivi Feliks pobedio klaustrofobiju





Skakanje sa mostova i solitera mu ne predstavlja problem, kao ni let preko La Manša na krilu od ugljeničnih vlakana. Zato je i dobio nadimak Neustrašivi Feliks. Ali, posle njegovog leta sa visine od 39 kilometara obelodanjeno je da se i Neustrašivi ipak plaši nečega - zatvorenog prostora!


280467_felix4-foto-ap_ff.jpg



Feliks Baumgartner (43) pati od napada panike izazvanih klaustrofobijom, što je veliki problem ako planirate da se u okviru misije "RedBullStratos" dva sata penjete na 39 kilometara visine obučeni u odelo pod pritiskom. Pa još sa šlemom na glavi. Pa još u skučenom prostoru kapsule.

Specijalno odelo koje je tokom skoka nosio, mada napravljeno da omogućava maksimalnu vidljivost i slobodu pokreta, ipak ograničava i pokrete i vidno polje i izazivalo je napade panike kod Baumgartena, koji ranije nije nosi nešto slično. U jednom trenutku, tokom 2010. godine, kada je trebalo da prođe test izdržljivosti u specijalnom odelu, naprosto je otišao na aerodrom i pobegao iz SAD. Ipak, uz pomoć psihologa savladao je tehnike za opuštanje i jačanje samopouzdanja kojima je pobedio napade panike.

Baumgartneru, kao bivšem vojnom padobrancu, nisu bile strane situacije u kojima treba prevladati strah. Prilikom svojih 2.500 skokova, među kojima je bio i onaj sa kula "Petronas" i sa "Nebodera 101" u Tajpeju, naučio je kako da se izbori sa strahom, pa čak i da ga okrene u svoju korist.

- Strah mi je postao prijatelj. On me sprečava da pređem crtu. Na misijama poput ove morate biti u vrhunskoj mentalnoj formi i imati kontrolu nad svim što radite, a ja se temeljno pripremam - izjavio je Baumgartner tokom priprema.


Naučio je tehniku “borbenog disanja”



U psihološkim pripremama mu je naročito puno pomogao dr Džervejs. Nakon što je ustanovio da Baumgartner odelo ne koristi kao izgovor da odustane, naučio ga je da fokus pažnje sa odela - odnosno sa svog straha od zatvorenog prostora - preusmeri na svoju istinsku inspiraciju i krajnji cilj: skok i nagradu koja ga potom čeka. Da bi to postigao, Baumgartner je morao da se poveže sa onim što je dr Džervejs nazvao njegovim unutrašnjim putovanjem: sa svojom najintimnijom željom da stigne tamo gde još niko nikada nije bio.


280464_-felix2-foto-afp_ff.jpg



Naučio je i tehniku “borbenog disanja”, odnosno dubokog disanja koje smiruje, kao i tehniku pozitivnog unutrašnjeg monologa, u kom se naročito velika pažnja poklanja izboru reči koje se koriste u razgovoru sa sobom i drugima.

- Unutrašnji monolog je osnova samopouzdanja i samopoštovanja - tvrdi dr Džervejz.

Jedna od tehnika koje je Baumgartner naučio bila je i da tokom faze uspinjanja uvek bude nečim zaokupljen. Prilikom finalnog uspona stalno je razgovarao sa Džonom Kitindžerom, bivšim pilotom lovačkog aviona i nosiocem prethodnog rekorda u skoku s najveće visine. Kitindžer je dubokim glasom sa Feliksom ponavljao spisak od 40 stvari, listu svih poteza koje će morati da učini kada dođe vreme za napuštanje kapsule.


Kada je taj čas kucnuo, Kitindžer mu je rekao:


- Dobro, ustani i stani na spoljni stepenik. Uključi kamere. A sada će o tebi brinuti naš anđeo čuvar.

Baumgartner je izašao napolje, pozdravio se i skočio, nakon što je posalo poruku koja se nije dobro čula zbog radio-statičkog šuma. Kasnije je ponovio:


- Znam da me ceo svet gleda i voleo bih kada bi svet mogao da vidi ono što ja vidim. Ponekad morate da odete zaista visoko da biste shvatili koliko ste zapravo mali.


Izvor:
Blic.rs
 
Natrag
Top