Nestvarna pobeda Partizana - Kecman sa svoje polovine uz sirenu!

Učlanjen(a)
19.12.2009
Poruka
4.642
Nestvarna pobeda Partizana - Kecman sa svoje polovine uz sirenu!

[YOUTUBE]O9xIsx6TsHE[/YOUTUBE]

Košarkaši Partizana su osvojili četvrtu uzastopnu titulu NLB lige i potvrdili svoju dominaciju na neverovatan način - dramatično finale protiv Cibone u Zagrebu završeno je trojkom Dušana Kecmana sa svoje polovine uz zvuk sirene koja je označila kraj produžetka - 75:74 (15:14, 16:17, 13:13, 16:16, 15:14)!

32941_kecman-carchina01-reuter-nikola-solic_f.jpg


Neizvesna utakmica protekla je u žestokoj borbi, puno grešaka i nervoze na obe strane, bilo je incidenata na tribinama, domaćinskog suđenja na parketu, za Cibonu su u prvih pola sata igre koševe postigla samo trojica igrača. Ipak, sve to, skoro punih 45 minuta igre, pa čak i završnicu za infarkt zasenio je apsolutni heroj večeri Dušan Kecman - za od večeras legendarnih 0.6 sekundi!



Produžetak sve do poslednjih šest desetinki nije mnogo iskakao iz ritma. Meč nije prelomila ni serija skokova posle koje je Partizan sa penala stekao prednost od 65:62, ni novi skokovi i penali Robertsa za 72:68, a Ciboni nisu pomogli ni loše Kecmanovo izvođenje, sjajni ulazi Gordona ni trojka Bogdanovića posle koje je na semaforu pisalo 74:72 za Cibonu i 0.6 sekundi do kraja.



Radost domaće publike na tribinama, igrača i stručnog štaba Cibone na i pored parketa već je počela, međutim, jedan šut je bio dovoljan da kroz glavu mnogih prolete sećanja na neke čuvene trojke i čuvene mečeve, a zatim da se napravi i mesta za još jedan istorijski trenutak.



Kecman je 0.6 sekundi do kraja prihvatio loptu i odmah je bacio ka košu, (ispostaviće se 0.1 sekundu pre sirene) a ona je od tablu prošla kroz obruč - ušla je njegova druga trojka iz sedam pokušaja u ovom finalu. Bilo je potrebno još par trenutaka da igrači Cibone shvate zašto se igrači Partizana raduju, a zatim je trofej otišao u ruke čoveka koji je itekako naviknut na to. Pera Božić je u šestom vezanom finalu za Partizan u regionalnom takmičenju podigao četvrti vezani pehar, a za to vreme je svih 16.200 navijača u zagrebačkoj Areni ekspresno napustilo dvoranu potpuno šokirano, baš kao i igrači Cibone.


32970_partizan12-fonet-fonetcropixdrago-sopta_origh.jpg




Da će biti neizvesno bilo je jasno posle prvih deset minuta, ali teško da je bilo ko očekvao ovakvu dramu. Ako ikoga to više zanima, Cibona je nešto bolje otvorila utakmicu i trojkom Gordona je stigla do 5:0, ali Partizan nije dozvolio domaćinu da se značajnije odlepi. Veseli je ubrzo doneo preokret šutem sa distance (9:7), a njegov tim je do kraja prve četvrtine uspeo da sačuva minimalnu prednost i na prvi odmor ode sa rezultatom 15:14.


Svi šampioni:

2002 - Olimpija
2003 - Zadar
2004 - FMP Železnik
2005 - Hemofarm
2006 - FMP
2007 - Partizan
2008 - Partizan
2009 - Partizan
2010 - Partizan



Crno-beli su mnogo bolje zaigrali na startu druge deonice kada su preko Marića i Kecmana stigli do 19:14. Dobra je odbrana otvorila prostor i za Mekejleba, koji je "trojkom" odveo Partizan na "plus osam" za samo dva minuta igre u drugoj četvrtini u kojima Cibona nije stigla do poena.



Ipak, hrvatski tim je priključak održao zahvaljujući veoma raspoloženom Tomasu i odličnom skoku, koji je najboljem igraču ekipe omogućilo da brzo stigne do dvocifrenog učinka - 24:19.



Aleks Marić je zatim promašio dva bacanja, presing je primorao ekipu Duška Vujoševića na nekoliko ishitreneh šuteva, pa je na semaforu u 19. minutu pisalo 25:24 za Cibonu. Seriju je konačno prekinuo Rašić šutem za tri poena, a poslednje poene u prvom poluvrenu postigao je Gordon sa penala za izjednačenje 31:31.



Hrvatska ekipa je i narednih pet poena postigla sa linije slobodnih bacanja, a za to vreme Marić, Kecman i Veseli su se pobrinuli za "plus pet" (41:36).



Međutim, dobru seriju crno-belih isekao je incident na tribinama i kratkotrajan prekid meča, nakon kog je Cibona još jednom uhvatila priključak. Navijači Cibone su pokušali da napadnu navijače Partizana neposredno iza klupe crno-belih, ali je obezbeđenje brzo reagovalo i sačekalo policiju.



32960_partizan05-fonet-fonetcropixdrago-sopta_f.jpg


Partizan se posle nekoliko minuta konsolidovao i Rašić je imao šansu da ponovo odlepi svoj tim "trojkom" pri rezultatu 44:41, ali umesto njega, na drugoj strani je pogodio neumorni Tomas za 44:44, što je bio i rezultat posle 30 minuta. Inače Tomasu je to bio 24 poen, Gordon je ubacio 18, a u redovima vukova se za pola sata igre u strelce upisao još samo Udrih, tada sa dva poena.



Udrih je loptu probacio kroz obruč i na startu poslednje četvrtine, kada je trojkom posle dugo vremena doneo prednost domaćinu - 47:44.



Međutim, vođstvo Cibone je kratko trajalo. Skok i polaganje Marića, uz dve trojke i odličnu odbranu Pere Božića odveli su Partizan na 52:46. Uz neizbežnog Tomasa (52:49), strelcima se pridružio i Andrić (52:51), a zatim je Gordon "trojkom" doneo novo izjednačenje - 54:54.



Uzavrelu atmosferu u Areni utišao je Roberts zakucavanjem, a posle dosta zbrke i skokova u napadu Aleks Marić je na isti način ponovo važnu prednost 58:54. Ipak, nova trojka Gordona je definitivno potvrdila da će finale ići u dramatičnu završnicu. 120 sekundi trilera ipak nisu doneli razrešenje pa se posle rezultata 60:60 ide u produžetke.



Oni su posle neverovatne drame završeni na nestvaran način - šokantnom trojkom Dušana Kecmana!
 
Natrag
Top