Nemar pedijatara u Novom Sadu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Nemar pedijatara u Novom Sadu


Novi Sad -- Šestogodišnja ćerka Jasmine Canić iz Novog Sada pet dana je imala temperaturu 41, a pedijatri u Domu zdravlja su savetovali mirovanje, jer je u pitanju viroza.

1599-Zasto-je-temperatura-dobra-za-dete.jpg


Kada je dete pomodrelo i počelo da gubi svest, privatni lekar je utvrdio da je u pitanju urinarna infekcija s jako povišenom sedimentacijom i visokim vrednostima enzima jetre, piše portal 24sata.rs.

Devočica je u petak po podne dobila temperaturu, koja je preko noći skočila na 39,2. U dežurnoj ambulanti su majci rekli da nije trebalo da dovodi dete jer su dežurstva namenjena za mališane koji imaju gušenja i alergijske napade. Poslate su kući da skidaju temperaturu i da miruju. U subotu je temperatura skočila na 41, devojčica je povraćala, gubila svest, a onda je pomodrela.

"U nedelju sam dva puta zvala dežurnu ambulantu i oba puta su mi rekli da je tako visoka temperatura normalna za virus. Nismo mogli da je vodimo kod lekara jer je bila bezmalo u komatoznom stanu, ali nam je ponovo rečeno da je to samo virus", priča majka devojčice.

Jasmina je u ponedeljak dete samoinicijativno odvela kod privatnog pedijatra. Nakon analiza krvi i urina, ispostavilo se da je njena ćerka ozbiljno bolesna. Utvrđeno je da ima 100.000 klica ešerihije koli, odnosno da su napadnuti bubrezi i urinarni trakt. CRP nalaz, koji pokazuje enzime jetre, treba da bude do vrednosti pet, detetu je bio 136, a sedimentacija čak 46. Odmah je dobila antibiotike i neophodnu terapiju.

Načelnica pedijatrijske službe Doma zdravlja "Novi Sad" dr Branislava Stanimirov kaže kako nezadovoljni pacijenti mogu da upute zvaničnu pritužbu zaštitiniku prava pacijenata, te će se nakon toga sprovesti istraga i uzeti izjave od svih aktera.

"Praksa je takva da roditeljima kažemo da deci skidaju temperaturu nekoliko dana, a ako ona ne spada nekoliko dana, onda da se jave lekaru. Moguće je da je u ovom slučaju komunikacija između lekara i majke trebalo da bude bolja. Sve to će istraga utvrditi", rekla je dr Stanimirov.Izvor:
B92.net
 
Natrag
Top