Nemacki Lovni Terijer (Deutscher Jagdterrier)

Hoyas
LEGEND
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
21.085
Nemacki Lovni Terijer (Deutscher Jagdterrier)

IMG_3431_01.JPG

Beba-od-Crne-Guje-007.jpg


:info:

Standard br. 103 - Njemačka

Rasni znaci za njemačkog lovnog terijera utvrđeni su od strane matične zemlje, dakle Njemačke, kao standard i od 1968. priznat od FCI.

Opće: NLT je lovački pas za borbu iznad i ispod zemlje, za glasno gonjenje. Traga na zemlji i u vodi, za rad na krvavom tragu i za donošenje lagane divljači. Zahvaljujući neznatnoj visini prikladan je za grad i automobil. Potrebno mu je dosta vođenja u reviru. On je nepovjerljiv strancima, i otporan na bolesti.


Glava: Lubanja je ravna i između ušiju šira nego kod foks-terijera. Sužava se između očiju i bez oštrog prijelaza prelazi u njušku. Prednji dio glave nešto je kraći od lubanje.
Njuška: Snažna sa izraženim obrazima. Donja vilica s jako izraženom bradom. Zubi jaki s dobro zatvarajućim makazastim zubalom


Oči:Tamne, male, ovalne i duboko postavljene s dobro zatvarajućim kapcima odvažnog izgleda


Uši:˝V¨ oblika, visoko usađene, ne izrazito male, blago priležuće.


Vrat:Snažan, nije dug, nešto viši s jakim prijelazom k plećkama.


Prednji dio : Plećke duge, kose, noge ravne, mišićave. Došaplje blago uglovano. Kosti snažne.


Leđa: Snažna, ravna, nisu kratka. Slabinski dio i sapi snažno mišićav


Grudi: Duboko zaobljene


Zadnji dio: Butina duga, dobro uglovana i dobro mišićava. Nisko postavljen skočni zglob i snažne kosti


Šape: Prednje često šire od zadnjih, dobro zatvorene.Rep: Postavljen dobro na duge sapi, skraćen za 1/3, više nešto ravnije nego naglašeno strmo nošen, ne treba da je k naprijed nagnut


Dlaka: Jednostavna, debela, oštra, čekinjasta ili gruba, ipak ne kratka i ravna
Boja: Osnovna boja je crna, crno siva ili tamno smeđa s smeđe-crvenim-žutim svjetlijim oznakama nad nadočnjacima, njušci i grudima, nogama i ispod repa. Svijetla i tamna mjesta ravnomjerno dozvoljena. Dozvoljeno nešto bijeloga na grudima i prsima.

Veličina: Visina grebena ne smije prijeći 40 cm niti biti manja od 33
Težina
9-10 kg za mužjake i 7,5-8,5 kg za ženke. Poželjnije radne težine Greške:
a) Smanjenje vrijednosti: uska lubanja, špicasta njuška, slabija donja vilica, nedostatak zuba izuzev M3 uske vilice, svijetao i pjegav nos, svijetle, velike buljave oči. Stojeće uši, ˝lepršave˝uši, premale, prenisko usađene, teške uši. Strme prednje noge, ulegnuta leđa, šarenkasta leđa. Prekratka leđa, premale ili preširoke grudi, strme zadnje noge, kravlji stav, bačvast stav, štulast hod, raširene šape, mačje šape. Rep previše iznad leđa nošen, nisko usađen rep, fina kratka dlaka, vunasta dlaka, otvorena dlaka, ne odlakan stomak.

b) mane koje isključuju iz uzgoja. Predgriz, podgriz, ukršteno. klještasto zubalo. Nedostatak zuba izuzev M3. Anomalije na testisima i greške na očima, pogrešna boja. Iznad ili ispod veličine.

N.B. Mužjaci trebaju imati dva normalno razvijena testisa, potpuno spuštena u skrotum.
 
Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
18
Definitivno najludi pas, skace kao da ima federe...
Jako hrabar pas, kazu da je tezak 8kg a samo srce7kg...
Ja imam jednog uvijek je samnom, prodavnica, pecanje, poligon uvjek je tu...
Ne koristim ga za lov(nisam lovac), ali mu taj sport puno i ne nedostaje...
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Blesavo stvorenje potpuno.
Moja kuma je imala jednog ovakvog, poživeo je dosta godina, i bio lud do poslednjeg dana. Njemu je valjda nedostajao lov i da kad se vraća kući nosi lovinu, pa je svaki put pri kraju šetnje gledao da nađe neki poveći kamen i donese ga kući. Zube je bio sastrugao noseći, ali nije bilo šanse da mu se to otme iz usta.
Ali izuzetno verno i privrženo stvorenje, i velika dobrica.
Meni je stalno sedeo na nogama dok sam kod nje, i uvek je bio prblem da me pusti kući. :-D
 
Učlanjen(a)
16.12.2009
Poruka
4
U potpunosti se slazem sa vama.Veliki sam obozavaoc ove rase pasa (imam kod kuce jednog).Tako je zivahan i ne umoran pas da ti sa nji ne moze nikad biti dosadno.Toliko voli da lovi da redovno "capi" koju kokosku ili pile iz kokosinjca,kad mu se i najmanja sansa ukaze.
 
Član
Učlanjen(a)
20.03.2010
Poruka
1
Lud je bas,i mi imamo kuci jednog non stop hoce da pobegne od kuce i da se bije sa prvim vecim psom na kojeg naidje.Ubio je do sada jedno 7-8 macaka.Izuzetno je dobar sa decom za divno cudo.
 
Član
Učlanjen(a)
14.02.2010
Poruka
16
Na poklon sam dobio žensko štene terijera, starosti mesec dana jer ih je majka odbila da hrani čak je pokušala i ujedima da ih odbije. Sada ima punih 14 meseci a kako do sada sam uglavnom gajio šarplanince neznam puno o ovoj sorti pasa, kad sazreva za parenje i zašto se stalno vrti u krug, pokušava da se grize kao da ima buve mada je redovno kontrolišem i kupam.
 
Član
Učlanjen(a)
13.02.2010
Poruka
18
mali rovokopac

[ame="http://www.youtube.com/watch?v=YXBDbInzowE&feature=related"]YouTube - Deuscher Jagdterrier Welpe Senta #6[/ame]
 
Natrag
Top