Nemačka

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pivsko bure umesto kreveta

Pivsko bure umesto kreveta

Za sve prave ljubite piva stiže jedna lepa vest iz Nemačke. Naime, svi koji posete pivaru "Pots" imaće mogućnost da prenoće u njihovom hotelu i noć provedu u pravom pivskom ambijentu.

1.jpg

Posebna atrakcija ovog hotela jesu kreveti koji su napravljeni od recikliranih drvenih pivskih buradi iz 19. veka. Sa buradi su sklonjeni poklopci, a stranice su dodatno ojačane iznutra, kako bi mogla da prime dve osobe. Do postelje u recikliranom buretu penje se stepenicama, a polukružni plafon pruža jedinstven osećaj. Iako, na prvi pogled deluje skučeno, gosti hotela kažu da ima sasvim dovoljno mesta za dve osobe.

2.jpg

Pored interesantnih kreveta, ovaj hotel nudi pravo uživanje ljubiteljima piva. Na raspolaganju im je i sauna, koja je takođe napravljena od pivskih buradi i u kojoj se možete opustiti pre spavanja. Na putu od saune do kreveta od pivskih buradi svakog gosta naravno čeka čaša hladnog piva.

3.jpg

Pivara "Pots" snabdeva svojim proizvodima Nemačku i veći deo sveta još od 1800. godine, a pivska burad, koja su transformisana u krevete, korišćena su za skladištenje i transport piva pre više od 100 godina.

Izvor: ekokuce.com
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Pet razloga da posetite Nirnberg

Kao drugi najveći grad u Bavarskoj, Nirnberg često ostaje u senci Minhena.

1_zpscbee951c.jpg


Ovaj grad, koji prema najranijim pisanim podacima potiče iz 1050. nekada je bio mesto u kom su se donosile odluke o brojnim političkim događajima Evrope, a danas je pravi turistički dragulj.

Tokom cele godine posetioci iz celog sveta dolaze da uživaju u njegovim muzejima koji slave lokalnu kulturu, odličnoj hrani, pijacama i divnoj arhitekturi.

Predstavljamo vam razloge zbog kojih bi i vi trebalo da ga posetite:

Kristkindlesmarkt (Božićni vašar)

2_zps874df571.jpg


Najbolji način da osetite duh Nirnberga je da se “izgubite” na Haupmarktu, glavnoj pijaci smeštenoj u Starom gradu.

Šarene tezge ovde su postavljene tokom cele godine, ali u punom sjaju ih možete zateći u nedeljama pre Božića, kada se ovde održava Božićni vašar.

Christkindlesmarkt, kako se zove na nemačkom, u prevodu znači “Vašar Hrista deteta” i odraz je tradicije grada da na svake dve godine bira po jednu mladu ženu iz grada da bude Kristkind.

Osim što postaje maskota vašara i posećuje lokalnu omladinu i stare, Kristkind otvara događaj sa balkona Frojenkirhe govorom: “Vi muškarci i žene koji ste nekad bili deca, postanite ponovo mladi”.

Nije teško prisetiti se detinjstva u Nirnbergu. Pod mnoštvom svetiljki koje osvetljavaju pijacu, posetioci razgledaju tradicionalne ukrase i igračke, ručno pravljene ukrase i figurine.

Svuda se šire opojni mirisi začina, a najviše slatkog hleba od đumbira (Lebkuchen) u kom je najlepše uživati uz čašu vina.

Kupovina

3_zps4d5b1300.jpg


Izvan glavne pijace, možete otkriti zašto je Nirnberg postao popularna šoping destinacija. U Starom gradu možete naći mnoštvo umetničkih radionica i ateljea, a svake godine bira se najbolji trgovac grada.

Nagradu može poneti vlasnik svakog biznisa koji odražava kvalitet i originalnost zbog kojih je Nirnberg i ima zvanje šoping destinacije.

Ulica Brajte Gase vodi od Hauptmarkta do železničke stanice i nudi vam brojne mogućnosti za kupovinu.

Posetioci koji su u potrazi za antikvitetima, obično posećuju modernu Gostenhof (GoHo) četvrt.

Pogled sa zamka


4_zps16edebb0.jpg


Smešten na brdu koje nadgleda gradske ulice, Ninberški zamak Kajzerburg simbol je grada još od Srednjeg veka.

Postoje tri dela ovog kompleksa: carska tvrđava, burgraf (sedište srednjevekovne regionalne administracije) i opštinske zgrade Slobodnog carskog grada Nirnberga (iz vremena kada je Nirnberg bio grad-država).

Posetioci mogu platiti ulaznicu i istraživati unutrašnjost zamka, uključujući i rezidencijalnu carsku palatu, kapelu, i toranj, ali većina se obično zadrži na zidinama i posmatra Stari grad.

Čuvene nirnberške kobasice

5_zps7af2c2d2.jpg


U zemlji poznatoj po kobasicama, gradovi se obično otimaju za titulu najboljih kobasičara. U uži izbor svakako spadaju kobasice iz Nirnberga koje se prave od nemasne svinjetine u jagnjećim crevima, a zatim uvijaju u kobasice dužine od sedam do devet centimetara.

Prema odluci iz 2003. kobasica mora biti pravljena prema tačno određenoj recepturi, jer je ovaj specijalitet proglašen za kulinarsko nasleđe Bavarske.

Pošto su kobasice male i tanke, restorani ih obično serviraju u porcijama od po šest komada uz ren i kiseli kupus ili salatu od krompira. Na ulici ih možete jesti kao hotdog, koji se ovde zove “Drei im Weggla” ("tri u zemički").

Ako želite da probate najbolje, posetite Historische Bratwurst-Küche Zum Gulden Stern, najstariji restoran tog tipa na svetu. Ovde se kobasice uvek peku na vatri od bukovine i to potpuno sveže, a svi sastojci dobijaju se od lokalnih poljoprivrednika.

Kuća Albrehta Direra

6_zpsecf4659f.jpg


Prvi genije Renesanse u Nemačkoj, Albreht Direr, živeo je u velikoj kući u Nirnbergu između 1509. i 1528.

Posetioci sada mogu videti rekonstrukciju dnevne sobe i kuhinje, nekoliko primeraka njegovih slika i naučiti više o slavnom slikaru od kostimiranog vodiča, koji igra lik umetnikove supruge Agnes Direr.

Ako vam to nije dovoljno, posetite Nemački nacionalni muzej koji čuva bogato kulturno nasleđe iz svih zemalja nemačkog govornog područja.

Izvor: B92

 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Tajne pravog zamka Uspavane lepotice

Nojšvanštajn je najpoznatiji nemački dvorac, što treba da zahvali i Voltu Dizniju koji ga je upotrebio za logo svoje kompanije koji se nalazi na špici svih Diznijevih crtaća. Upravo taj bavarski zamak postao je u Diznijevom svetu mašte i dom Uspavane lepotice.

IiCM6fB.jpg

Pravi pogled na zamak pruža se sa jednog mostića 30 minuta hoda od njega

Dvorac Nojšvanštajn osmislio je bavarski kralj Ludvig II, koji je imao bujnu maštu, što otkrivaju i tajne Nojšvajnštajna, koji sve koji ga posete odvodi u svet bajki. Deo magije koju poseduje je i u lokaciji, pošto se nalazi na brdu koje gleda na selo Hohenšvangau i Alpe, a taj pogled oduzima dah. Međutim, nije samo u tome čar poznatog zamka koji je sagrađen u XIX veku, već je priča mnogo zanimljivija.

Ukus koji je kraj imao nije bio nimalo jeftin, pa je do 1885. godine samo 15 od 200 soba bilo završeno, a Ludvigov dug je tada iznosio 14 miliona nemačkih maraka, što bi danas bilo oko osam miliona dolara. Godinu dana kasnije, nemačka vlada je Ludviga II proglasila neuračunljivim i svrgla ga sa trona, pošto nije bio sposoban da vlada.

Dan posle svrgavanja ekscentrični kralj je preminuo pod misterioznim okolnostima, pošto se udavio u plićaku jezera Štarnberg, iako se znalo da je odličan i iskusan plivač. Psihijatar koji je dao dijagnozu zbog koje je svrgnut sa vlasti takođe je nedugo zatim ubijen.

Uprkos smrti kralja, radovi na zamku nisu stali. Iako je Nojšvajnštajn bio veliki finansijski teret za Ludviga, dvorac je otvoren za posetioce samo sedam nedelja posle njegove smrti i bio je unosan izvor prihoda za Vitelsbahove, tadašnje vladare Bavarske, koji se na njihovu žalost nisu dugo zadržali na tronu.

Prvobitna zamisao kralja Ludviga II bila je da Nojšvajnštajn bude mesto na koje će pobeći kada mu treba mir. Međutim, skoro vek i po kasnije, njegovo utočište godišnje poseti 1,3 miliona ljudi.

Zanimljivo, da biste dobili najbolji pogled na zamak morate da ga napustite, i ne samo njega, već i samo brdo na kojem se nalazi. Najbolju poziciju za pogled ka Nojšvajnštajnu možete da nađete na Marijebriku – mostu koji povezuje dva brda naspram dvorca, koji se nalazi iznad potoka. Do mosta može da se dođe samo peške, a šetnja traje oko 30 minuta. Drugačiju perspektivu možete da dobijete ako nastavite put preko mosta, ali pre odlaska se raspitajte da li je pristup moguć. U ovom trenutku nije jer je most zatvoren zbog renoviranja, a staza zbog odrona.


U sam zamak možete da uđete samo u okviru grupe sa vodičem, a obilazak traje 30 minuta. Vrlo lako može da se desi da ćete pomisliti da vas neko požuruje i da je sve skučeno jer može da se desi da u grupi bude i po 60 turista, ali je to jedina opcija. Karta košta 12 evra, a važno je znati da fotografisanje unutar zdanja nije dozvoljeno, ni profesionalnim aparatima, ni telefonima.

Da biste se popeli do zamka nije vam potrebno ništa osim dobre volje da pešačite uzbrdo, ali je put veoma zanimljiv. Ako želite da obiđete i unutrašnjost, najbolje je da karte rezervišete ranije, jer u suprotnom može da se desi da čekate nekoliko sati ili da su čak sve karte rasprodate.

Loša strana toga je što ćete morati da izaberete kada tačno želite da idete u obilazak, pa da u put do zamka uračunate koliko vam treba do Hohenšvangaua i 30-minutnu šetnju do Nojšvanštajna.

Ako ste se već odlučili da posetite Nojšvanštajn, znajte da u gradu postoje još tri zamka – Hohenšvangau, Linderhof i Herenkimze. Hoenšvangau se nalazi vrlo blizu Nojšvajnštajna, a druga dva je osmislio kralj Ludvig II i oba oslikavaju njegovu bujnu maštu, posebno Herenhimze, koji je građen na ugledu na Versaj i koštao je više nego Nojšvajnštajn i Linderhof zajedno.

Svakako, ako se odlučite da posetite Nojšvajnštajn, dobićete savršenu priliku da se osećate kao u bajci, a to se ne dešava svaki dan, priznaćete.

Za kralja Ludviga II može da se kaže da je bio kreativan, čak i ekcentričan, a mnogi bi rekli i lud. Prema legendi, svojoj guvernanti je jednom prilikom rekao: "Želim da ostanem večna misterija samom sebi, ali i drugima". Kao dete je imao bujnu maštu, a kada je malo porastao, postao je veliki ljubitelj nemačkog kompozitora Riharda Vagnera pa je osmislio svoj festival opere.

Voleo je da živi noću, pa je obučen u razne kostime odlazio u jahanje po brdima i predstavljao se kao Parsifal, vitez koji je pronašao Sveti gral. Osmislio je svoj svet fantazije, a dvorac Nojšvanštajn je predstavljao upravo to. Zamak predstavlja mešavinu rimskog, gotskog i vizantijskog stila, koji su sjedinjeni u jedno, što Nojšvajnštajn čini jedinstvenim.

Izvor: B92.net
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
Ovo Hitlerovo odmaralište postaće luksuzan hotel

Adolf Hitler je, tri godine pre napada na Poljsku, naručio izgradnju jednog od najvećih turističkih odmarališta na svetu koje će, nakon nekoliko decenija, biti obnovljeno.

2jab8za.jpg

Hitlerovim stopama

Izgrađeno je na samoj plaži na ostrvu Rugen, a nacisti su ga nazivali Prora.

Odmaralište, dugo skoro pet kilometara, ima kapacitet za 20.000 ljudi i bilo je namenjeno za opuštanje umornih nemačkih radnika koji su radili u dalekim fabrikama.

Prema istorijskom i turističkom vodiču Rodžeru Murhausu, takođe je poslužilo Gestapou kao mirotvorni gest koji će privući ljude na Hitlerovu stranu.

- Više od 9.000 radnika je podiglo ovu građevinu dugu skoro pet kilometara. Slike ne mogu verodostojno da prenesu njenu veličinu - ogromna je. Po svemu sudeći, bila bi to jedna od najimpresivnijih građevina na svetu - kaže Murhaus.

S početkom Drugog svetskog rata, izgradnja je stala.

- Postala je ljuska od zgrade. San nacista osuđen je na propadanje u sledećih nekoliko decenija.

Nemačka kompanija Metropol marketing je konačno 2013. godine dobila dozvolu da obnovi Proru izgradivši luksuzne letnje stanove i komlpleks apartmana.

Metropol očekuje da će radovi biti završeni do 2022. godine, a pojedini stanovi i apartmani su već na prodaju.


(Vestionline)
 
Natrag
Top