Nemačka pomoć Srbiji od 123 miliona evra

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Nemačka pomoć Srbiji od 123 miliona evra


news_47949.jpg

Vest objavljena:

28.10.2010 | 09:28-13:18
Izvor:
S media


Nemačka savezna vlada odobrila je pomoć Srbiji za narednu godinu u iznosu 123 miliona evra za realizaciju projekata u oblasti unapredjenja javne infrastrukture, održivog ekonomskog razvoja, podsticanja zapošljavanja i unapredjenja kapaciteta državne uprave.

Od te sume 87 miliona evra su zajmovi, 14,65 miliona evra donacije dok je 22 miliona evra predvidjeno za ekonomski razvoj - ta sredstva će biti odobrena preko Nemačke razvojne banke (KFV).

Tim povodom danas je u
Vladi Srbije zaključen sporazum izmedju nemačke i srpske vlade koji su potpisali potpredsednik srpske vlade Božidar Djelić, nemački ambasador Volfram Mas i zamenik direktora u nemačkom Ministarstvu za privrednu saradnju i razvoj Ula Mikota.

Djelić je istakao da se danas obeležava desetegodišnjica nemačko-srpske bilateralne i ekonomske saradnje i istakao da je Nemačka od 2000. godine uložila oko milijardu evra u razvoj Srbije.


On je podsetio da je Nemačka jedan od najvećih donatora Srbiji ističući da je od te sume jedna trećina bespovratnih sredstava a dve trećine veoma povoljnih zajmova.

Nemačka je, kao ključni akcionar u Evropskoj investicionoj banci, Svetskoj banci i drugim medjunarodnim finansijskim institucijama indirektno odobrila i dodatna sredstva kojima je pomogla ekonomski razvoj Srbije, naveo je
Djelić.

On je precizirao da će za unapredjenje javne infrastrukture pre svega energetskih kapaciteta i vodosnabdevanja biti uloženo 47 miliona evra, za održivii ekonomski razvoj i podsticanje zapošljavanja oko 52 miliona evra dok će preostali novac biti usmeren na unapredjenje drzavne uprave, promovisanje demokratskih vrednosti i gradjanskog društva.


Ambasador Nemačke u Srbij Volfram Mas
istakao je da je Nemačka priželjkuje Srbiju kao partnera u EU i želi da bude pouzdan partner našoj zemlji.

On je naglasio da Nemačka ne želi da pomogne Srbiji na putu ka
EU i da joj je važan mir, stabilnost i blagostanje naših gradjana.

Ambasador Mas je podvukao da je na pregovorima nemačke i srpske vlade naglašeno kako su politička stabilnost, dobro upravljanje, vladavina prava, suzbijanje korupcije i regionalna saradnja važne pretpostavke za približavanje zemlje EU.




(Tanjug)
 
Natrag
Top