Nemačka - Kako se kalila titula?

Učlanjen(a)
04.04.2010
Poruka
6.505
Nemci su 2004. godine rekli "dosta", izvršili smenu generacija, i deset godina posle su svetski šampioni. Ali, za razliku od uvreženog mišljena na Balkanu, za neke stvari je potreban plan.
nemacka-euro-2009-velika274272020140716135323.jpg

Nemačka posle EP 1996. nije osvojila nijednu titulu, niti je bila blizu, čak ni kada je igrala finale Mondijala 2002. Tada je tim nosio Oliver Kan koji je proglašen za igrača šampionata, a jedan od lidera je bio i Mihael Balak. Ipak, to nikoga nije zavaralo, Nemcima se otvorio put do finala, a razlika u klasi je bila vidljiva protiv Brazilaca.

Šampionat u Japanu i Koreji je izbacio u orbitu Mira Klosea koji je oduševio golovima, ali zanimljivo, iako je kasnije postao i nemački rekorder, i rekorder u broju pogodaka na Mondijalima, on nikada nije bio tako efikasan u klubovima, pogotovo Bajernu, kao u dresu "Pancera".

Iz generacije koja je 2014. osvojila četvrtu nemačku titulu, u odnosu na šampionat 2002. preživeo je Klose.

EP 2004. je pokazalo da su skeptici bili u pravu. "Elf" je osvojio dva boda, remizirao sa Holanđanima i Letonijom, izgubio od Čeha, otišli su kućama posle prve runde. Nemačka obično dominira na šampionatima kontinenta, ubedljivo je najuspešnija nacija i ovo je shvaćeno kao smak sveta.

Feler je na taj šampionat zbog povreda poveo Podolskog i Lama, kao debitante, a u timu je već bio 19-godišnji Švajnštajger. Uz Klosea, oni su jedini preživeli neuspeh.

Feler je platio ceh, stigao je Jirgen Klinsman još jedan šampion iz 1990. i podmladio ekipu. U Nemačkoj je više pažnje počelo da se obraća na mlađe igrače, poboljšan je rad u školama, izvršena je procena stručnosti trenera po klubovima. Bilo je povika i na angažovanje jeftinih stranaca, dosta klubova se okrenulo mlađim igračima iz svoje škole, iako neke administrativne mere nisu prošle.

Pomoglo je jasno i to što je Nemačka bila domaćin Mondijala, stigli su do polufinala, ali su odigrali dobar šampionat. "Klinsi" je težište prebacio na Bajernove igrače, predvođene Lamom, u tim su ušli Mertesaker i Mecelder, koji će kasnije biti standardni, istovremeno je Bundesliga menjala lik, mlađi igrači su lakše dobijali šansu.

Već 2008. su Nemci bili vicešampioni Evrope, a onda je mlada reprezentacija 2009. bila šampion Starog kontinenta. Na tom takmičenju u Švedskoj, na kome je igrala i Srbija, Nemci su u grupi izgubili od Engleske, ali su u finalu razbili "Gordi Albion" sa 4:0.

U tom timu su bili Nojer, Humels, Hovedes, Boateng, Kedira i Ozil. Kada na to dodate Lama, Švajnija, Klozea i ostale, jasno da je to osnova pet godina kasnije.

Ima još, baš te 2009. Nemačka je postala i šampion Evrope do 17 godina.

Imate pravo jednom da pogađate ko je bio zvezda tima?

Naravno, čovek koji je doneo titulu golom protiv Argentinaca, Mario Gece. U toj ekipi je bio i Škodran Mustafi koji je bio uglavnom na klupi u Brazilu.

Eto, tako je formirana generacija. Iz Jogijevog tima (Lev je nasledio Klinsmana posle Mondijala 2006. a pre toga mu je bio pomoćnik), Toni Kros je sazreo nešto kasnije jer je bio na pozajmici iz Bajerna, ali je takođe prošao ceo sistem, kao i Miler, oni su baš krajem prošle decenije kucali na vrata mlade reprezentacije, a bili su standardni i u timovima do 16, 17 i 19 godina.

Dakle, sistem, strpljivo su pakovane kockice deset godina, na kraju svetska titula.

Tako to rade Nemci...
logo-news.png
 
Natrag
Top