Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
Nelly Furtado

Neli Kim Furtado (eng. Nelly Kim Furtado) (rođena 2. decembra 1978.) je Kanadska pevačica, tekstopisac i muzički producent koja takođe ima i Portugalsko državljanstvo.

Furtado je postala poznata 2000. godine kada je izdala svoj debi album "Whoa, Nelly!" na kom je bila i njena pesma "I'm like a bird" za koju je dobila Gremi nagradu. 2003. godine je izdala album "Folklore", a 2006. godine je izdala album "Loose" i singlove: "Promiscuos", "Maneater", "Say it right" i "All good things (Come to an end)".

Biografija

Neli Furtado je rođena u gradu Viktorija u Britanskoj Kolumbiji. Njeni roditelji su Portugalske iѕbeglice Maria Manuela i Antonio Hoze Furtado. Nakon završetka školovanja u Maunt Daglas srednjoj školi, 1996. godine se preselila u Toronto. Sledeće godine je osnovala grupu Nelstar.

Oktobra 2000. godine je objavila debi album "Whoa, Nelly!" i singlove: "I'm like a bird" "Turn off the light" "#*@!! on the radio". 2002. godine je osvojila Gremi nagradu za najbolje žensko pop izvođenje pesme.

Njen drugi album "Folklore" je objavljen u novembru 2003. Na albumu se nalazi pesma "Forca" koja je bila oficijalna himna Evropskog fudbalskog prvenstva 2004. godine. Singlovi koje je izdala sa tog albuma su "Powerless (Say what you want)" i "Try". Ovaj album nije postigao isti uspeh kao njen debi album.

Treći studijski album Heli Furtado se zove "Loose" i objavljen je u junu 2006. godine. Na ovom albumu je sarađivala sa poznatim muzičkim producentom Timbalandom. Svi singlovi sa ovog albuma su postigli veliki upseh u Americi i širom Evrope.

U 2007. godini Neli Furtado i Džastin Timberlejk su sarađivali sa Timbalandom u pesmi "Give it to me".

Život


20. Septembra 2003. godine, u Torontu, Neli je rodila ćerku Nevis čiji je otac di džej Džasper Gahunia. U Julu 2007. je objavljeno da je Neli verena za Kubanskog tonca Demacia Kastelona koji je sa njom radio na albumu "Loose".

Izvor: Wikipedia

nelly-furtado-pictures.htm
nelly furtado.jpg

nelly-furtado-pictures-25227-big.cfm
260_25227_big.jpg

 
Poslednja izmena od urednika:
Top