„Nektar“: Verujemo da smo tržište Slovenije otvorili za srpske firme

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Prodaja „Fruktala“ u Ljubljani nazvana ironijom

„Nektar“: Verujemo da smo tržište Slovenije otvorili za srpske firme

Izvor: Blic Ana Slović, Ivan Jovanović | 28. 07. 2011. - 02:02h | Foto: FoNet

BEOGRAD - Iskreno se nadam da ćemo otvoriti vrata slovenačkog tržišta i drugim kompanijama iz naše zemlje, jer verujem da postoje firme koje imaju i planove, ali i mogućnosti da prošire svoje poslovanje, kaže za „Blic“ Bojan Radun, direktor kompanije „Nektar“, koja je pre dva dana za 50 miliona evra postala vlasnik „Fruktala“.

162465_0806-bojan-radun-foto-01-fonet_f.jpg
Radun: Radićemo na unapređenju brenda „Fruktal“

I dok srpski privrednici kupovinu „Fruktala“ vide kao svoju šansu za ulazak na slovenačko tržište, tamošnji mediji prodaju nacionalnog brenda dočekuju sa setom i nazivaju je ironijom.

- Svakako da nije lako ući na neko drugo tržište. Ima tu mnogo prepreka, ali ne mogu da kažem da smo mi doživeli bilo kakvu opstrukciju u Sloveniji. Ako se pokažemo kao dobar vlasnik, to će svakako pomoći da se srpski kapital sve više prihvati - kaže Radun.

Vlasnik „Nektara“ ističe da mu ne smeta i da shvata pisanje lista „Delo“ po kome su vremena kada su slovenačka preduzeća osvajala Balkan odavno prošla i da se gubi prepoznatljivosti bivših slovenačkih „paradnih konja“. Slovenačko „Delo“ piše i da je „ironija što ‘Fruktal’ kupuje firma iz Srbije, sa tržišta na koje toliko želi da prodre proizvođač sokova iz Ajdovščine“.

- Mogu da razumem da deo javnosti misli da gubi nešto svoje, ali niti će građani Slovenije izgubiti „Fruktal“, niti će taj brend izgubiti sjaj. Naprotiv, radićemo na tome da ga unapredimo, i to će biti najbolja poruka - navodi Radun.

Kao veliku pobedu „Nektara“ stručnjaci navode i to što je ovom transakcijom kompanija ušla na tržište EU.

- Mnogi zaboravljaju da je „Nektar“ kupio firmu iz EU. To je tržište od 27 zemalja i 450 miliona ljudi. Mislim da će ova transakcija omogućiti i lakši pristup ostalim privrednicima iz Srbije koji imaju nameru da posluju u Sloveniji. Kada je slovenački JUP napravio grinfild investiciju u Pećincima, to je bio veliki podstrek za ostale investitore iz te zemlje da se interesuju u Srbiju. Verujem da će mnogi srpski privrednici posle ovoga pozvati Raduna da se raspitaju kako najlakše da ulažu u Sloveniju - objašnjava za „Blic“ Dmitar Polovina, predsednik Privredne komore Slovenije u Srbiji.

Prema njegovim rečima, logično je što slovenačka javnost sa setom gleda na to što jedan od njihovih najvećih brendova prelazi u srpske ruke.

- Slično je bilo kada su potrošači u Srbiji bili razočarani što „Soko Štark“ postaje hrvatsko vlasništvo. Međutim, sve je to relativno, jer se potrošači vezuju za brend, a ne za vlasnika. Niko nije prestao da kupuje čokoladnu bananicu kada je „Štark“ prodat - zaključuje Polovina.

Upravu „Nektara“ sada čekaju pregovori i sa gradskim vlastima Ajdovščine. Prvi zahtev ove opštine da proizvodnja ostane u tom gradu već je sadržan u kupoprodajnom ugovoru. Ipak, zajedničko rešenje nije pronađeno kod zahteva da srpska firma u „Fruktalu“ zadrži sadašnji broj radnih mesta.

- Opština insistira na tome zbog rastuće nezaposlenosti, koja je krajem prošle godine porasla na 12 odsto - kaže Marjan Poljšak, gradonačelnik Ajdovščine.
Ako o očuvanju radnih mesta ne bude postignut dogovor opština će pokušati preko države da zaustavi prodaju, skupština Pivovare Laško verovatno potvrditi prodaju, jer bankama poveriocima treba novac.

Ipak, ulaganja Slovenije u Srbiju su i dalje mnogo veća nego vrednost investicija u suprotnom smeru. Do sada su slovenačke firme investirale u Srbiju čak 1,8 milijardi evra, a iz Srbije je, ne računajući „Nektarovu“ kupovinu, u Sloveniju otišlo 30 puta manje, tek 50 miliona evra.

Privrednici o mogućnostima ulaganja u regionu

Jevrosimović: Nisam imao problema
162467_0801-veselin-jevrosimovic-foto-01-aleksandar-dimitrijevic_t.jpg
Veselin Jevrosimović, vlasnik „Komtrejda“, koji je pre tri godine kupio slovenačku kompaniju „Hermes“ za 40 miliona evra, kaže da na svom primeru nije primetio prepreke ili bilo kakve probleme za investiranje u Sloveniji.
- Moja firma posluje bez problema. Nisam primetio otpor bilo koje vrste, bilo političke ili nacionalne. Što se tiče reakcija javnosti u Sloveniji, da li je ironija ili ne, „Fruktal“ je prodat. Kada je u pitanju privatni kapital, privatnik firmu može da proda i crnom đavolu ako hoće - kaže Jevrosimović.

Vučićević: I dalje vladaju predrasude
162468_0807-vucicevic-slobodan-foto-01-vesna-lalic_t.jpg
Slobodan Vučićević, vlasnik „NCA Investment grupe“ i većinski vlasnik „Adria Designa“ u Hrvatskoj, kupio je prošle godine i „Turbo limač“ od hrvatske „Magme“. On kaže da i dalje vladaju predrasude prema srpskom kapitalu.
- Mislim da je „Fruktal“ preplaćen za 20 odsto. To je izgleda situacija uvek kada je reč o srpskim kompanijama. Da bi srpske kompanije u regionu dobile bilo kakav status moraju da plate više. To je i sa mnom bio slučaj u Hrvatskoj - kaže Vučićević.

Todorović: Sposoban menadžment
162484_0809--mirko-todorovic-01-foto-_t.jpg
Mirko Todorović, vlasnik kompanije „Todor“, kaže da ta kompanija ne planira da svoje poslovanje širi na Sloveniju.
- Iskreno, presrećan sam zbog „Nektara“. Ne bih rekao da je u pitanju neka promena klime, koliko je reč o sposobnosti menadžmenta srpske kompanije. Mi za sada ne planiramo da se širimo na Sloveniju. Imamo ambicije da osvojimo Jadran. Postoji šansa da to bude i Hrvatska - najavljuje Todorović.

Bogićević: Kupovaćemo u Sloveniji
162487_0803-miroslav-bogicevic-foto-beta_t.jpg
Miroslav Bogićević, vlasnik „Farmakoma“, kaže da je dobro što je firma poput „Nektara“ ušla na tržište Slovenije.
- Moja firma prodaje tamošnjim državni organima akumulatore i do sada nismo imali nikakvih problema. Štaviše, i mi smo zainteresovani za investiranje u Sloveniji, tačnije za preuzimanje Cinkarne Celje. Siguran sam da ova investicija otvara vrata i drugim velikim privrednicima zainteresovanim za slovenačko tržište - kaže Bogićević.

Natrag