Neka vežbanje postane navika

Član
Učlanjen(a)
10.05.2010
Poruka
2.064
Neka vežbanje postane navika


Kako da vežbanje postane navika? Sve je u glavi, pa i ta odluka. Zato, pre nego što odlučite kojom rekreacijom ćete se baviti, rešite prvo problem u glavi.

zenskikafe

vezbanje-navika.jpg

Vežbanje i fizička aktivnost uopšte, stvar je navike. Na početku, svako, ali bukvalno svako, oseća negodovanje i otpor. Evo kako se to prevazilazi:

Postavite cilj

Važno je da sami prema sebi ne budete previše zahtevni i da cilj napišete na papir. Drugim rečima, postavite sebi realan cilj (svakodnevno vežbanje u trajanju od 15 minuta). Cilj mora da bude takav da možete da ga ispunite. Odredite i vremensko razdoblje (šest meseci). Budite konkretni i iskreni prema sebi pa napišite tačno što ćete raditi – trčati, plivati ili bilo što drugo. Ako niste konkretni, lako ćete izgubiti iz vida što treba da radite. Cilj mora biti merljiv jer ćete na taj način sami videti napredak, a to je najbolja motivacija u sportu.

Dugoročna aktivnost

Svakoj aktivnosti potrebno je vreme da postane navika. Tako je i sa vežbanjem. Neće biti dovoljno ako rekreacija bude zastupljena u vašem životu samo mesec dana, tada nećete stvoriti naviku. Što se duže bavite sportom, veća je šansa da će vam vežbanje postati navika i rutina.

Obezbedite publiku

Svi vole da se hvale i da primaju priznanja za učinjeni rad. Ako se već bavite vežbanjem, onda nemojte da se stidite da pričate o tome, slobodno pričajte i o svojim uspesima na sportu. Neka to budu prijatelji, partner, članovi porodice, kolege sa posla… Postavite svoja dostignuća na svoj blog, na fb ili twiter, zašto da ne.

Dodatna motivacija

Ako sve navedeno nije dovoljno da vas motiviše, moraćete pronaći novi izvor motivacije. Razmislite zašto uopšte želite da vežbate, što vam je važno i koji su vam primarni ciljevi. Zdravlje je odličan motiv, potraga za novim partnerom novog izgleda odličan je stimulans da zategnete mišiće i da zračite pozitivno – eto vam bar dva razloga da vežbanje postane navika.
 
Natrag
Top