Šta je novo?

Neka vam vežbanje postane svakodnevna navika

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.555
NEKA VAM VEŽBANJE POSTANE SVAKODNEVNA NAVIKA

Natural-Fitness-anti-burst-exercise-ball-action600cropped.jpg


Opterećeni ste užurbanim tempom? Nemate vremena za vežbanje? Jutarnje vežbe donose mnoge prednosti. Zato ne dopustite sebi višak kilograma ove zime. Zamijenite ih viškom energije i odličnom fizičkom formom.


Jutarnja vežbanja donose vam dovoljnu dozu energije za celi dan, a isto tako vam ubrzavaju metabolizam na nekoliko sati.


Pošto se svakih deset godina metabolizam usporava za sedam posto, trebali biste ili pojačati svoje vežbanje u dekadi za isti postotak ili smanjiti postotak kalorija koje unosite u organizam.


Vežbanjem dobijate čvrste mišiće koji ubrzavaju vaš metabolizam i zato su vežbe podizanja tonusa izuzetno važne, a trebali biste ih pojačavati kako starite.


Dakle, saberemo li sve dobro što nam vežbanje donosi, na nama je jedino da se prihvatimo posla. Evo nekoliko tehnika pomoću kojih ćete lakše ustajati iz kreveta:

Prva nedelja: Dobro se naspavajte

U modernom svetu svi mi premalo spavamo i baš zbog toga nemamo vremena za vežbanje.


Stoga pokušajte uvesti red u svoje spavanje.


Izbjegavajte ispijanje kafe posle 18 sati, a dan završavajte opuštajućom kupkom uz svijeće.


Rezultat: Te će vas kupke i fizički i duhovno opustiti.


Uz njih ćete lakše utonuti u san, kvalitetnije ćete spavati, a ujutro ćete se buditi odmorni.


Ipak, ne očekujte kvalitetan san svakog jutra – za to se morate pobrinuti i izbaciti iz rasporeda sve noćnne izlaske i navike. Nakon nekoliko nedelja, rezultati će biti vidljivi.

Druga nedelja: “Nagradni” sistem

Druge nedelje organizovanja pokušajte s malim eksperimentima, poput nagrađivanja, ali ovde se ne radi o lepim nagradama, već o svojevrsnom testu. U drugoj nedelji vežbanja mnogi se osećaju bolje i zadovoljno, pa biste baš zato trebali sami sebe baciti na test.


Isprobajte koliko ste ojačali i ispecite svoj najdraži kolač. Testirajte dokle ćete ići i hoćete li moći stati nakon prvog. Tako ćete utvrditi imate li snage za samokontrolu pri unosu kalorija.


Trebate znati da nema potrebe za bijegom od najdražih kolačića, sve je u umjerenosti - i u spremnosti na vežbanje.


Rezultat: Nisu toliko vidljivi, ali rezultate nosite u sebi. Oni se odražavaju u snazi i volji za organizovanim, kontrolisanim životom u kojem vi držite sve konce. Ako pokleknete i na putu do teretane pojedete sve što ste kupili u pekari, vaše su vas “nagrade” izigrale.


Prepoznali ste se? Zašto kao nagradu za vežbanje ne biste izabrali suknju koju danima gledate u izlogu? Naterajte se na vežbanje i topljenje kalorija. Suknja će za neko vreme biti vaša i odlično će vam stajati. Dakle, postavite sebi nagrade ovako: vežbam – kupujem. Mnoge žene, ali i muškarci lako se navikavaju na ovu “mantru”.

Treća nedelja: Povedite i prijatelja/icu

Dogovorite se s prijateljicom da vas nazove svakog jutra. Isto učinite i vi. Probudite se zajedno i zajedno odite u teretanu.


Ako vas takav tempo usporava, pobrinite se da probudite prijatelja i sačekajte ga u teretani.


U takvim slučajevima, kažu stručnjaci, pokazalo se da nema bolje motivacije od one kada znaš da te prijatelj čeka. Kod više od 70 posto ljudi taj isti motiv budi osjećaj odgovornosti - prema sebi i prema drugom - i donosi jaču želju za novim radnim pobedama.


Nema boljeg provoda od vežbanja u paru, naročito ako to činite s najboljom prijateljicom ili prijateljem. Ali što ako vas prijatelj bojkotuje?


I to vam čini na najgore moguće načine – na zajedničkom ručku naručuje kalorične obroke, dok vi jedete salatu. Nakon toga slede izbegavanja i vaša prijateljstvo postaje sumnjivo. Mnogi prijatelji imaju problem s druženjima u teretani, a ne u kafićima ili bioskopu, treći će vas pak častiti zlonamernim komplimentima – “prava si mršavica”.


Ne osećajte se loše zbog toga. Vaše vežbanje remeti vaše odnose s prijateljima, ali to je podjednako i njihov i vaš problem. Ne podležite lošim navikama ako one znače prijateljstvo, jer tako sebi ne činite dobro.


Razgovarajte s njima i zamolite ih za razumijevanje, a ako to nije moguće, sami zaključite koliko je to prijateljstvo vama važno.


Odvikavanje od loših navika ne znači napuštanje starih prijatelja. Bez obzira kako radikalne promjene uveli, ne morate menjati i krug prijatelja. Pronađite vremena za zajednička druženja, jer možda i vaša bliska prijateljica ima istih problema. Možda i ona želi da topi kalorije, ali nema snage da iznese svoje stavove pred ostalima.

Četvrta nedelja: Vežbanje je svakodnevnica


Sada ste već uspostavili rutinu i vaš raspored odlično funkcioniše. Više vam ne treba jutarnji poziv vaše prijateljice. Dovoljno ste odgovorni i budite se na zvonjavu svog sata, skačete iz kreveta i vežbate u teretani pre posla.


Rezultati: Osećate se izvrsno. Zaboravili ste na tegobe koje su vas mučile za vrijeme života “noćne ptice”, ali to ne znači da dobar provod tu i tamo ne možete priuštiti. Ako imate problema s buđenjem nakon noćnih provoda, pokušajte s podignutim zavjesama. Nema boljeg motivatora za ustajanje od Sunčeve svetlosti.


Izvor: Psihologija autentik 
Član
Učlanjen(a)
12.03.2010
Poruka
192
10 RAZLOGA DA ISTRAJETE U TRENINGU
izvor:building-body.com

1. razlog
Smanjen rizik od hipertenzije (visokog krvnog pritiska)

2. razlog


Povećava snagu ligamenata i vezivnog tkiva.

3. razlog


Poboljšava koronarnu cirkulaciju.


4. razlog


Pomaže kod odvikavanja od pušenja.


5. razlog


Povećava cirkulirajući nivo HDL-a, odnosno tzv. dobrog holesterola.

6. razlog


Smanjen rizik od nastanka dijabetesa TIP 2.

7. razlog


Može poboljšati kratkotrajnu memoriju kod starijih osoba.


8. razlog


Pomaže u olakšanju tegoba vezanih za trudnoću (bolovi u leđima, konstipacija i sl.)


9. razlog


Smanjuje anksioznost i pomaže kod "zimske " depresije.


10. razlog


Smanjen rizik od nastanka raka debelog creva.
 
Top