Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Neka i ovaj raspust bude nezaboravan

  • Začetnik teme macula
  • Datum pokretanja
M

macula

Član
Neka i ovaj raspust bude nezaboravan

Leto je za decu vreme zasluženog odmora od škole. Osim toga, to je i idealna prilika da porodica provede nešto više vremena zajedno.​


"Neka vas ne hvata panika pri pomisli na to kako ćete da zabavite dete i da ispunite njegovo slobodno vreme jer mogućnosti ima mnogo. Najvažnije je da pri planiranju uključite i njegove želje i da što više vremena provedete zajedno. Najbolje bi bilo da u tu svrhu sastavite okvirni kalendar aktivnosti, tako da detetu bude jasno šta sve može da očekuje tokom raspusta. Postoje mnogi načini da podstaknete decu da uče i razmišljaju celo leto, a da se pritom dobro zabavljaju", kaže za "Blic" psiholog Gordana Ačić, psiholog.

Upoznajte grad
Ako se u vašem gradu nalaze muzeji, poznati dvorac, izletište, potražite što više dodatnih informacija o tome i krenite u pustolovinu. U lokalnim novinama ili putem interneta potražite aktivnosti i događanja koja se u vašoj okolini odvijaju tokom školskih praznika.

Čitanje
Bez obzira na to što je leto uglavnom rezervisano za odmor i zabavu, preporučujemo da motivišete dete na čitanje literature koja odgovara njegovim interesima. Ako ne voli da čita knjige, možda voli stripove.

Posetite muzej
S detetom odlučite šta biste hteli da posetite i napravite plan putovanja. Ako vaše dete voli druženje sa životinjama, upišite ga da volontira u zoološkom vrtu ili na hipodromu. Obiđite muzeje i izložbe, deca će uživati.

Putovanje vozom
Pokažite deci koja sve prevozna sredstva postoje. Na primer:
- posetite železničku ili autobusku stanicu ili aerodrom
- vozite se gradskim prevozom
- otputujte vozom u neko obližnje mesto

Kreativne radionice
Tokom letnjih meseci za decu se organizuju različite kreativne radionice u sklopu škole ili u organizaciji grada na koje može da se uključi i vaše dete, na primer, besplatni tečaj stranih jezika.

Sport
Sportske radionice i kampovi tokom leta su odličan način da mališanima ispunite vreme na kvalitetan način. Zato plivanje, skijanje na vodi, vožnja rolera, odbojka na pesku, tenis... mogu da budu odličan izbor kada su u pitanju sportske aktivnosti. Dete će se odmoriti i fizički i psihički, jer to je aktivni odmor udružen sa opuštanjem i izmicanjem iz svakodnevne stege obaveza pretrpane informacijama.

Primeri aktivnosti
- Pokušajte da motivišete dete da pomaže nekoj starijoj osobi iz komšiluka kupovinom potrebnih namirnica.
- Zamolite dete da pokloni svoje igračke kojima se više ne igra i staru odeću domu za nezbrinutu decu.
- Ispecite zajedno jednostavne vrste kolača i iznenadite ostatak porodice.
- Fotografišite sve što ste napravili i sastavite s detetom mali kuvar na kom ćete dodatno ukrasiti korice.
- Nije teško smisliti razlog za proslavu na koju ćete pozvati detetove najbolje prijatelje. Pripreme odradite zajedno, od osmišljavanja jelovnika za goste do igara kojima će se mališani zabavljati.

(MONDO)
 
Top