Član
Učlanjen(a)
23.11.2010
Poruka
298
Негатив (група)

NegativeBeovizija2004.jpg


Negative (Негатив) је српска рок група. Групу чине:
Ивана Петерс, вокал
Никола Радаковић - Џони, гитара
Милен Златановић - Змолен, бас
Дарио Јаношевић, бубњеви
[уреди]Историја

Албум „Negative“ се појавио у децембру 1999. године под етикетом издавачке куће Аутоматик рекордс. Са првим синглом „Ја бих те сањала“ састав скреће пажњу свих медија и шире публике на себе. Некадашња певачица једног од најпопуларнијих домаћих поп састава „ТАП 011“ је почела да пева рок музику. Састав убрзо доказује да је крајње доследан звуку који представља и у периоду од две и по године свира преко 200 концерата широм бивше Југославије. Појављују се спотови за песме „Свет туге“, „Време је“, „Облаци“ и „Ти ме не волиш“. Са бунтовничким ставом и енергијом момака из састава и Иваниним гласом, Негатив постаје јако популаран како код млађе тако и код старије публике тежећи да заузму место једног од најбољи домаћих музичких састава.
Деветнаестог маја 2000. Негатив је одржао први званичан концерт пред београдском публиком у Студентском културном центру и он је привукао велику пажњу људи из света музике. Наиме, до тада је кружио мит да су албум одсвирали професионални музичари, а момци су ту само да се сликају. Као гости су се појавили чланови групе 357, а Негатив је заједно са Николом Хаџи-Николићем одсвирао пар песама заједно. Издато је ограничено издање („Negative box“) које је покрило тај догађај и које је садржало аудио ЦД са мултимедијалним садржајем, ВХС са снимком концерта, мајицу и аутограм карту. Издање је могло да се наручи само преко Интернета или телефоном директно од издавачке куће Аутоматик рекордс.
Скупивши довољно нових песама, састав улази поново у студио, поново у сарадњи са продуцентом Мирком Вукомановићем. Лето 2002. проводе снимајући албум „Ни овде ни тамо“. Албум излази као издање ПГП-РТС-а. Први сингл са албума „Без промене“ најавио је мало тврђи звук и шокира људе Иваниним изгледом (кратка црвена коса). Овај нео панк изглед и садржај албума био је одраз времена у коме је настао. Иако много мрачнији од претходног, мада далеко енергичнији, овај албум сјајно пролази код мало алтернативније публике.Негатив је победио на Беовизији 2004. и заузео четврто место на Европесми-Еуропјесми 2004. са песмом „Збуњена“.
Исте године је изашао трећи студијски албум „Танго“, у издању Сити рекордса, који приказује бенд у једном далеко зрелијем светлу и новом стилизованијем имиџу, а тиме и свакако подиже њихову популарност. После тога је уследила турнеја Танго Тур 2004-2005 у којој су свирали у скоро свим већим градовима Србије, Црне Горе и Босне и Херцеговине.
После турнеје група је узела дужу паузу. Певачица Ивана Павловић се удала и посветила се својој трудноћи и подизању кћерке Саре. Док је Ивана била заузета материнским обавезама, остали чланови бенда се не удаљавају из света музике радећи на разним пројектима као што су музика за филмове, рекламе, позоришне представе и гостовања на албумима разних извођача.
На Беовизији 2007. су наступили са песмом „Права ствар“ (треће место), а на Беовизији 2008. са песмом „С тобом бих остала“ (дванаесто место у полуфиналу, награда за најбољу интерпретацију). У лето 2008. група се поново окупила и кренула да ствара нових песама за четврти студијски албум. Припреме трају неколико месеци и бенд долази на идеју да нови албум сними у LIVE верзији. Јануара 2009. у идеалним студијским условима, снимљен је албум Спусти ме на земљу. Настављају сарадњу са Сити рекордсом и албум се појавио у продаји крајем априла 2009.

Дискографија

Negative (1999)
Ни овде ни тамо (2003)
Танго (2004)
Спусти ме на земљу (2009)​

Izvor: wikipedia.....​



 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top