Šta je novo?
Član
Učlanjen(a)
12.01.2010
Poruka
472
Nega detetovih zuba

detetovizubi.jpg11111.jpg
Mlečni zubi su osnova za nastajanje stalnih zuba, ali i za rast deteta uopšte, pa im zato treba posvetiti posebnu pažnju. Redovna poseta zubaru je neophodna, već od detetovog najmanjeg uzrasta.
Nikada nije previše rano za posetu zubaru. Američka akademija za pedijatrijsku stomatologuju savetuje da detetova prva poseta zubaru bude obavljena pre prvog rođendana, što će reći već od prvog mlečnog zubića…
Mlečni zubi: osnova za budućnost
Za zube važi izreka : “Bolje sprečiti nego lečiti”! Dakle, najvažnije je da nikada ne čekate da problem postane vidljiv, ili čak bolan pre nego što odlučite da odete stomatologu. Velika zabluda u koju svi veruju je da ništa nije hitno ako se radi o mlečnim zubima. Mnogi roditelji čak i ne brinu o tome da li njihovo dete pere zube, jer i ako se neki mlečni zubić pokvari, to nije važno, izrašće novi!​
detetovizubi.jpg2.jpg
Istina je da je higijena prvih zuba neophodna, jer su oni imaju fundamentalni značaj, kako za rast deteta, tako za nastanak stalnih zuba.
Taj poseban dan, dan kada je izbio prvi zubić, simbolično predstavlja i prelazak sa dojenja na ishranu čvrstom hranom. Zvakanjem dete navikava svoj probavni kanal da vari hranu koju koriste odrasli, ali i razvija facijalnu muskulaturu. Zahvaljujući prvim zubićima dete uči da jasno i pravilno izgovara reči, bez šuškanja i ukanja, i otkriva moć osmeha.
Mlečni zubi se ne važe
Ukratko, kada ispadne jedan mlečni zub, čitava usneno-zubna ravnoteža mladog deteta je u opasnosti. Neravnoteža se prvo ispoljava na arkadama, direktno ugroženim njihovom pomenom. Odatle značaj “čuvara prostora” i drugih mobilnih proteza. Druga pretnja se tiče zuba koji će tek da dođu, jer, u svakom slučaju nekroze ili infekcije jednog mlečnog zuba, postoji opasnost od bakterija koje će se nastaniti u stalnom zubu.
Nikada nije na odmet ponoviti koliko je važan redovan klinički i radiološki pregled kod stomatologa.​
detetovizubi.jpg3.jpg
Ne oklevajte da posetite zubara ni kada se pojavi najmanja nepravilnost. Isto tako treba često ići na preglede radi preventive, čak i kada je sve u savršenom redu.
U većini slučajeva, srećom, prva poseta zubaru se obavi sa prvim zubićem. To je prilika za roditelje da se konsultuju sa specijalistom oko higijene usne duplje deteta. Lekar će im predočiti moguće komplikacije, usmeriti ih, reći koje su namirnice preporučljive za dobar i pravilan rast zuba, i kako pomoći detetu da održava higijenu zuba. Upozoriće na štetnost šećera, a podržati upotrebu pasta sa fluorom.
Ni roditelji, a ni deca ne treba da se plaše susreta sa zubarom. Trebalo bi da sve počne dijalogom i normalnom, opuštenom komunikacijom.
Poseta zubaru je uvek manje traumatična nego što je zamišljate. Danas su stomatološki kabineti čisti, osvetljeni, ukrašeni, a instrumenti i aparatura manje zastrašujući. Lekari znaju da razgovaraju strpljivo sa decom i da im jednostavnim jezikom objasne ako postoji neki problem, i da ih ubede da vode računa o ustima i zubima.​

Izvor. navidiku.rs
 
Član
Učlanjen(a)
27.02.2010
Poruka
2
ZUBI SU NAJLEPŠI UKRAS LICA


Bez obzira na uzrast, svima nama je stalo da što lepše izgledamo , a naročito u pubertetu. Nisu od estetike imune ni bake kada dođu da prave proteze, pa traže od doktora da im napravi bele i sitne zube, da lepše izgledaju. Ako su nam zubi prljavi, bolesni, vilica krezuba, naročito ako su u pitanju prednji zubi, najčešće nam nije ni stalo do smeha, a kad govorimo pokrivamo usta rukom. Takva osoba je usamljena, izbegava društvo, povlači se u sebe, a u školi su takva deca najčešće loši učenici. Ako je sve tako, da vidimo kako možemo pomoći sebi?
Kako možemo uticati na izgradnju dobrih, kvalitetnih, zdravih, a time i lepih zuba?
Borba za kvalitetne zube počinje pre trudnoće. Buduća trudnica i majka treba pre graviditeta da poseti stomatologa i sanira usnu duplju. Pored redovne i korektne higijene usta i zuba, treba sanirati i zube, opraviti bolesne i odstraniti ostatke od zuba koji se ne mogu lečiti. Zašto je sve ovo potrebno? Zato što razvoj zuba počinje u 6. nedelji intrauterinog života, znači da zdrav razvoj ploda-bebe, pa i zuba počinje od samog početka graviditeta.
Buduća trudnica i majka mora da vodi računa o svom ličnom životu, a to znači da ne puši, ne opija se, ne drogira se, da što više vremena provodi u šetnji na čistom i svežem vazduhu, da izbegava zagušljive i zadimljene prostorije i da redovno i pravilno pere zube. Idealno bi bilo ako bi zube prali posle svakog obroka, ali kako je to često puta neizvodljivo, dobro bi bilo ako bi zube oprali barem posle glavnih obroka, a to znači 3 puta dnevno. Naročito je važno večernje pranje. Zašto? Preko dana jezik je stalno u pokretu, pa čisti zube, pljuvačka se stalno luči i spira zube, a šta biva noću? Jezik miruje, lučenje pljuvačke se svodi na minimum, usta su zatvorena, pa se tako stvaraju vanredno povoljni uslovi za razvoj bakterija u mekim naslagama na zubima. U procesu razvoja i umnožavanja bakterija u milijardama, izlučuju se kiseline koje razaraju čvrstu zubnu supstancu, na zubima se prvo pojavljuju bele pege, a kasnije, daljim razaranjem dolazi i do zubnog kvara-karijesa zuba. O samoj tehnici pranja zuba možda nekom drugom prilikom.
Ishrana trudnica igra posebno važnu ulogu, mora biti bogata mineralnim materijama, vitaminima, belančevinama, ugljenim hidratima i što manje mastima.Voće i povrće treba da bude u svakodnevnim obrocima. Posebna preporuka je svakodnevno korišćenje prirodnog meda. Preporučuje se da se šećer zameni medom gde god je to moguće.
Kad se beba rodi, do prvih zubića koji niču oko 6. meseca života, majka treba svakodnevno bebi da briše sluzokožu usta od ostataka mleka i opalog epitela sluzokože štapićem sa vatom navlaženom mlakom vodom. Sa pojavom prvih zubića počinje uvođenje i malih dečjih četkica za zube. Pranje dečjih zuba treba da bude zabavno za dete, a ne teret i o tome roditelji treba da vode računa. Sa 2,5 god. dete ima sve mlečne zube i treba ga stalno podsećati na redovno pranje zuba, ali tu mama i tata mora da igraju glavnu ulogu. Dete opere zube, roditelj ga pohvali, a potom mu pravilno dopere zube. Sa pojavom prvih zubića i kad dete prohoda počinje posećivanje dečjeg stomatologa, koji će ga primiti, pohvaliti, provozati na zubarskoj stolici, izvršiti fluorizaciju zuba i sprijateljiti se sa detetom. Dobro bi bilo da dete od roditelja u to ime dobije i neku igračku, zato što je bilo dobro i sarađivalo sa lekarom. Tako će prestati strah od posete zubnom lekaru, dete će bezbolno postati redovan pacijent i sačuvati svoje zube.

Mitić dr Slobodan
Spec. dečje i prev. stomatologije
i apiterapeut
 
Top