Nega blizanaca

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.677
thumbnail.php





Samo je jedan osećaj «čudniji» od onoga kada saznate da čekate bebu: ako vam doktor saopšti da čekate dve ili, možda, više njih.


Osećaj sreće, pomešan sa panikom, uskoro će smeniti briga da li će sve proteći kako treba. Naime, blizanačka, a naročito višestruka trudnoća je, na izvestan način, rizična i za majku i za bebe. U ljudskoj vrsti, blizanci se neuporedivo češće rađaju nego trojke i četvorke, a veći broj plodova, koji je uglavnom posledica veštačkog začeća, retko preživi. Blizanci mogu da budu jednojajčani (poreklom iz jedne jajne ćelije) i dvojajčani (svaki potiče iz posebne jajne ćelije). Ovi poslednji se u nekim porodicama češće rađaju, čak i kod istih roditelja. Jednojajni blizanci su uvek istog pola i teško ih je razlikovati, dok dvojajčani mogu da budu istog ili različitog pola i da se međusobno toliko razlikuju da se uopšte ne bi reklo da su braća i sestre.

Više carskih rezova
Uprkos češćoj i intenzivnijoj kontroli u toku trudnoće, blizanci neretko dolaze na svet pre vremena, sa svim problemima vezanim za nedonesenost. Takođe, kod njih su češća neka patološka stanja (problemi sa disanjem, porođajne povrede i drugo). Sam porođaj blizanaca je delikatan, sa povećanim rizikom od perinatalne asfiksije (nedostatak kiseonika u mozgu novorođenčeta), pa mora da ga vodi iskusan akušer. Naročito ako odluči da ga završava prirodnim putem. Ima, međutim, situacija kada je skoro neophodno da se porođaj završi carskim rezom (na primer, ako prva beba prednjači karlicom a druga glavom, ako ima više od dve bebe, itd.). Učestalost carskog reza je, stoga, znatno veća kod blizanačkih trudnoća. Pa, i ako sve ide kako treba, drugom blizancu je teže, jer za njega stres porođaja traje duže, pa je često na rođenju manje vitalan od prvog. Desi se da je jedan blizanac mnogo manji od drugog (diskordantni blizanci), i on nosi određene rizike, kao i sva deca rođena mala za datum trudnoće.

Prinuđeni da sve dele
Dakle, blizanci su od samog začeća prinuđeni da sve dele - što se, naravno, nastavlja i nakon rođenja. To treba imati na umu kada počnu da traže istu stvar u isto vreme. Za negu dve bebe su neophodna dva para ruku, posebno ako u porodici ima još dece kojima, takođe, treba posvetiti pažnju. Zato se treba na vreme pripremiti. Najvažnija je dobra organizacija. Baš iz razloga što obično ugledaju svet malo ranije, priprema treba da počne dovoljno rano. Sve što je potrebno, treba da čeka spremno, jer posle iznenadnog prevremenog porođaja možda neće biti vremena. Na odeljenju za porodilje ćete imati pomoć. Možda vam neće obe bebe donositi na podoj istovremeno. Ali, kada dođete kući, nastaje panika. Mada nema bitne razlike u nezi i ishrani blizanaca u odnosu na ostalu novorođenčad, nekoliko saveta kako da lakše «preživite» njihove prve mesece - neće biti na odmet.

Iako u početku mogu da budu smeštene u isti krevetac, svaka beba - najdalje nakon dva meseca, trebalo bi da ima svoj krevet. Naravno, potrebno je dvostruko više presvlaka i pribora.

Ishrana
Idealno je da obe bebe sisaju. Uvežbajte istovremeni podoj oba novorođenčeta, radi uštede vremena. Bebe postavite po jednu na svaku dojku istovremeno: ili na jastuke u ragbi pozama, tako da su im nožice iza vas, ili tako da su im tela ukrštena ispred vas. Pri svakom podoju, menjajte stranu - da ne bi jedna beba dobijala uvek bolju dojku (ako su nejednake bradavice), i da se jedna dojka ne bi nedovoljno praznila (ako sitnija beba slabije vuče). Može se desiti da u jednom trenutku ne bude dovoljno mleka za obe bebe, koje bi trebalo isključivo da sisaju do navršenih šest meseci života, ili duže - ako su prevremeno rođene. Tada je neophodna dohrana adaptiranom mlečnom formulom. Dohranu flašicom je praktičnije primenjivati neizmenično: na primer, jedan obrok - jedna beba sisa, a druga dobija formulu, a sledeći obrnuto, i tako naizmenično. Imajte na umu visoku cenu hrane za bebe u našim uslovima, pa nastojte da dojenje traje što duže. Kod prevremeno rođenih beba, koje i po više meseci nakon rođenja provode u bolnici, pravi je podvig održati sopstveno mleko, ali je baš njima ono najpotrebnije. Ako se, ipak, hrane pomoću flašice, od velike pomoći je sterilizator za flašice, kao i termostat u kome se voda unapred podešava na određenu temperaturu... pa je flašica, čim beba zaplače, odmah spremna za pripremu obroka. Ako jedna beba spava dok druga jede, najbolje je i nju probuditi i nahraniti, kako bi se navikla na isti ritam hranjenja. U protivnom, nećete izdržati od umora više od nekoliko dana. Kada nemate pomoć, oslonite se na opremu (na primer, jednu bebu držite u naručju, a drugu hranite u ležaljci. Naravno, kada uzrast to dozvoli).

Kupanje
Lepo bi bilo da se bebe kupaju svakodnevno, ali to nije apsolutno neophodno. Ako nemate pomoć, možete jednog dana da kupate jednu, narednog dana drugu. U međuvremenu ih brišite vlažnim maramicama ili mokrim pelenama. Kada budu mogle samostalno da sede, možete da ih istovremeno kupate u kadici. Ovo je veoma zabavno za njih, ali ako žurite, brže ćete završiti posao ako kupate jednu po jednu.


Vreme za odmor
Ukoliko se radi o prvoj deci u porodici, neiskusnim roditeljima je pomoć neophodna od samog početka.
Važno je da sebi obezbedite vreme za odmor. Idealno bi bilo da spavate kada spavaju i bebe, a sve druge poslove u kući da obavlja neko drugi. Imućnije porodice mogu sebi da priušte bebisiterku, pa čak i dve, dok se većina oslanja na «baka-servis». Tate, bez obzira što svakodnevno idu na posao, moraju da se pripreme za period povećanih napora, u kome neće biti vremena za opuštanje, ali će zato biti vrlo zabavno. Napravite trijažu (racionalizaciju i prioritet) kućnih poslova. Ne mora baš sve da se uradi, uradite samo ono što je neophodno. Ako ne uspete svaki put da skuvate ručak, možda biste nekad mogli da pojedete i nešto «gotovo», recimo iz prodavnica koje prodaju kuvana jela. Naviknite se na nered u kući i oslobodite se griže savesti kada dođu gosti (a njih će biti više nego ikada), što «nemaju gde da sednu». Ako su vam pravi prijatelji, ponudiće se da pomognu. Zapisujte važne podatke (na primer, ko je poslednji jeo na flašicu, ko se poslednji kupao, i slično), jer ćete to sigurno zaboraviti.

Olakšavajuće okolnosti
Ali, kao što je napor dvostruk, dvostruka je i sreća koju donose dva deteta odjednom. Mališani će vrlo brzo da vam nadoknade sve neprospavane noći - svojim osmesima, prvim rečima i koracima. Postoji i jedna olakšavajuća okolnost: blizanci su jedno drugom najbolje društvo, od malena se uzajamno zabavljaju, i sa tog aspekta su «lakši za održavanje» od zahtevnih jedinaca. Međutim, oni su dve različite ličnosti, od kojih jedna može da bude izrazito dominantna. Savremena tehnologija, koja je omogućila snimanje blizanaca u maminom stomaku, pokazala je interesantne činjenice: oni se zabavljaju, ali i guraju još pre rođenja. Čak se dešava da dominantni blizanac stalno ćuška onog drugog, koji mu nikada ne vraća, već se sklupčava u svom ćošku. Ovakvo ponašanje se nastavlja i po rođenju. Roditelji, kao i svi ostali koji brinu o deci, ne smeju da padnu u klopku da više pažnje posvećuju nametljivijem detetu, koje uvek prvo i grlatije plače ili nešto traži. Kasnije u životu, kada se pokažu sklonosti, kod svakog deteta treba forsirati ono za šta ima smisla, kako bi se formiralo kao uspešna i zadovoljna ličnost.

Nikada sami sa bebama
Roditelji koji već imaju blizance, daće vam jedan vredan savet: trudite se da nikada ne ostajete sami sa dve bebe (osim na kratko), jer dolazi do «raspada sistema».

 
Natrag
Top