Nedoumice oko polaganja vozačkog ispita

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Nedoumice oko polaganja vozačkog ispita

Tanjug | 26. 01. 2010. - 11:08h / Blic Online

Polaganje vozačkih ispita u auto-školama, do usvajanja pravilnika za sticanje vozačke dozvole u martu, biće obavljano na dosadašnji način, izjavio je Tanjugu šef Odseka za bezbednost saobraćaja u Ministarstvu za infrastrukturu Demir Hadžić.

7805_12_hf.jpg


On je objasnio da Ministarstvo unutrašnjih poslova priprema pravilnik za polaganje vozačkog ispita koji je u skladu sa odredbama Zakona o bezbednosti saobraćaja. Precizirao je da bi novi pravilnik trebalo da bude gotov za dva meseca, kada će auto-škole biti u obavezi da obuku vozača vrše po novim propisima. Do donošenja novog pravilnika, kandidati koji su počeli obuku po starom programu imaće tri mogućnosti za njen nastavak do sticanja vozačke dozvole. Kandidati će u potpunosti moći da završe obuku po starom planu i programu do donošenja novog pravilnika, rekao je on, navodeći da je to jedna od mogućnosti. Hadžić je dodao da oni koji su do stupanja na snagu pravilnika započeli, a nisu završili obuku, mogu to da učine u tromesečnom periodu „s tim da moraju da obave dodatni teorijski i praktični deo obuke od najmanje tri časa i tek onda pristupe polaganju vozačkog ispita”.
On je naveo i da kandidat koji je do dana stupanja na snagu novog pravilnika položio teorijski deo ispita za određenu kategoriju, može pristupiti polaganju praktičnog dela ispita u roku od 12 meseci, uz najmanje tri dodatna časa teorijske i praktične obuke.
Šef Odseka za bezbednost saobraćaja u Ministarstvu za infrastrukturu dodao je i da ti kandidati nisu obavezni da polažu ispit iz prve pomoći.
Hadžić je ponovio i da je novi pristup polaganja vozačkog ispita usaglašen sa evropskom praksom i standardima, kako bi vozačka dozvola u Srbiji bila prepoznata po principu kvalitetnog i bezbednog vozača prema evropskim direktivama.
Zbog nepreciznih informacija da će građani morati od decembra 2009. godine da polažu vozačke ispite po novim propisima, u auto-školama se prijavio veliki broj kandidata.
 
Natrag
Top