Šta je novo?

Nedelja štednje 2013. - ponude banaka i iskustva štediša

Član
Učlanjen(a)
05.10.2010
Poruka
110
Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnja Nedelja štednje iznenadila je mnoge štediše smanjenjem kamata ne devizne uloge u evrima. Svi oni koji su prethodnih godina oročavali novac u prvoj nedelji novembra, pamte odličnu ponudu banaka koje su se utrkivale u kamatama na devizne uloge. Oni koji su oročavali ušteđevinu 2007. godine, bili su u prilici da dobiju kamatu i do 10% na oročenje od godinu dana.

Narodna banka Srbije već treću godinu zaredom vrši pritisak na banke da štedišama ne nude povoljnosti na koje su navikli. Neke banke su poštovale preporuke, ali je uvek bilo i onih sa kojima je bilo mguće pregovaratoi oko kamate na štednju i izvući bolje uslove od zvanično objavljenih. Pravdajući se željom da se snize kamate na kredita građana i privrede, Narodna banka Srbije je i ove godine pozvala poslovne banke da štedišama u Nedelji štednje ponude kamate koje su na nivou standardne ponude banaka tokom godine. Porez na prihod od kamata je sa 10% ,od oktobra pročle godine povećan na 15% ostvarene dobiti.

Ako ste ovih dana bili u banci da oročite ili podignete svoj ulog, primetili ste da su sve banke snizile kamate na štednju u evrima, tako da se one sada kreću oko 3 % za oročenja od godinu dana. Bankari se pravdaju da su takvu odluku doneli pod pritislkom Narodne banke Srbije tako da ne postoji mogućnost da ove godine štediše izvuku ni polovinu dobiti kao prethodnih godina.

Postavlja se pitanje opravdanosti štednje u bankama u uslovima kada je rizik veliki a prinos od kamate zanemarljivo mali. Tu je neizbežno i pitanje opravdanosti intervencija Narodne banke Srbije i smisao njenog mešanja u poslovnu politiku 33 bnake koje trenutno posluju u Srbiji. Očigledno je da niske kamate na štednju građana nisu jedini faktor koji utiče na visinu kamata na kredite.

Kakva su vaša iskustva sa bankama u pogledu štednje? Isplati li se štednja u našim bankama? Crnogorske banke ove godine nude više kamate na štednju, uz porez od 5% za nerizednte. Zbog toga će ovih dana neke štediše iz Srbije svoje uloge prebacivati u crnogorske banke. Kakvo je vaše mišljene o ovogodišnjoj Nedelji štednje i ponudama banaka?
 
Član
Učlanjen(a)
02.09.2009
Poruka
2
Pa ne znam ja sam stedeo kad je bila stopa 8,5% a sad je 2,34%!?Bolje je kazu u dinarima ko ima herca da stavi dinare...
 
Top