Ne terajte dete da pojede sve iz tanjira

TMF
Član
Učlanjen(a)
09.07.2011
Poruka
1.433
[h=1]Ne terajte dete da pojede sve iz tanjira[/h]Strah da će dete ostati gladno je toliko izražen kod roditelja da nekad potpuno nesvesno prave greške.

ne_insistirajte_da_dete_pojede_sve_630873156.jpg


Izgleda da je ishrana "bolna tačka" mnogih roditelja, pošto neprestano strahuju da im dete ne ostane gladno.

Zato insistiraju da sve pojede iz tanjira, bez obzira što se ono buni, što više nije gladno, ili što je količina hrane u njegovom tanjiru ista kao i kod odraslih osoba. Nažalost, često se dešava i da roditelji hrane dete koje bi već samo moglo da jede... i to tako što mu prepune usta i suviše brzo mu dodaju sledeći zalogaj. Praktično ga "kljukaju", a dete ne može da se oslobodi takve torture. Strah da će dete ostati gladno je toliko izražen kod roditelja da nekad potpuno nesvesno prave ovakve greške.


Od velikog je značaja da dete nauči da prepoznaje poruke svog tela kada je gladno, ali i kada mu je dosta jela

Od velikog je značaja da dete nauči da prepoznaje poruke svog tela kada je gladno, ali i kada mu je dosta jela. Zbog toga:

Ne požurujte mališana tokom jela, ne hranite ga brzo (ne proširujte otvor na cucli). Beba ne mora da popije svu količinu formule koja je pripremljena. Ne hranite je formulom kad god zaplače - možda je samo žedna, pa je ponudite vodom.

Ne insistirajte da pojede obrok do kraja. To može da bude dvostruko loše. Navaljivanje da se sve iz tanjira pojede, kod neke dece će izazvati prejedanje i gojaznost, a kod druge će stvoriti otpor prema hrani i posledično smanjenje apetita. To se naročito odnosi na drugu godinu, kada deca "manje" napreduju (u odnosu na prvu godinu) i kada im je potrebno manje kalorija.

Dozvolite detetu da samo odluči da li će da jede i koliko, nemojte da ga nagrađujete ili kažnjavate hranom.

YUMAMA
 
Član
Učlanjen(a)
11.03.2010
Poruka
34
Besmisleno je terati decu da pojedu onoliko koliko neko od odraslih proceni da treba. Priroda je sama odredila da sve životinje znaju koliko im je dosta, pa znaju i deca. Roditelji bi trebali da biraju šta će njihova deca jesti, a deca će sama odlučiti koliko im je dovoljno. Pri tom ne mislim na to da je deci dovoljno dva zalotaja ručka, i 300g čokolade.:aikido:
 
Član
Učlanjen(a)
02.01.2013
Poruka
6
mi imamo problem sa ishranom kada odemo kod mojih recimo, moj tata ga ceka sa teglom nutele, moja mama sa gomilom slatkisa koji >hrane mozak< itd, ja naravno ne mogu u gostima da se ganjam sa trogodisnjakom da pojede nesto konkretno iz tanjira i onda kao ''pa on tebi nista ne jede'' wacko2

kuci ne forsiramo nista, slatkise dobije nakon obraka ili uzine, nikad umesto, trudimo se da jede sto raznovrsnije i sve je ok. a iz slucaja moje sestre i njenog deteta, koje juri s kasikom po stanu uz upaljen crtani i pola familije koje je animiraju da bi pojela bar nesto, vidim da nista ne bih postigla. na kraju krajeva, dete mozda i jeste gladno, ali ne voli recimo to sto je danas na meniju....
 
Učlanjen(a)
07.03.2012
Poruka
1
E,hvala...izgubila sam puno zivaca sa cewvorogodisnjakom zbog obroka na silu.Priwom,najveci problem je swo mu je dosadno da jede,da sedi u jednom meswu predugo vremena...u zadnje vreme se jako naporno borim sa njim.Dok sam ga hranila...pojede sve i nabrzaka...a sada...ne znam dokle ce wrajawi!!!:cry:
 
Natrag
Top