Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

Ne prenosite im fiksacije

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Ne prenosite im fiksacije

Ako ste opsednuti dijetama, čistoćom ili ste zavisnik od interneta, potrudite se da te svoje opsesije ne prenesete i na dete

zp-FIKSACIJE-101735773.jpg

DOBRO je kada dete od roditelja nasledi optimizam ili odlično pamćenje i savršenu moć zapažanja, ali šta ako "pokupi" i sitne neuroze, opsesije ili strahove koji nam zaista mogu zagorčavati život?
Bolje je da to sprečite nego da lečite, tvrde psiholozi.
Stoga, ako ste opsednuti dijetama, čistoćom ili ste zavisnik od interneta, potrudite se da te svoje opsesije ne prenesete i na dete.

Majku koja je opsednuta viškom kilograma i stalno je na nekoj dijeti ili govori o kalorijama i idealnoj težini ne treba da čudi ako i njena sedmogodišnja kćerka poželi da drži dijetu! Jer, po tvrdnjama psihologa, to se zaista često dešava. Mnoge devojčice tog uzrasta žele da u svemu imitiraju majku i zabavlja ih da se ponašaju kao odrasle osobe.
Međutim, kod ozbiljnijih slučajeva majčine opsednutosti svojim izgledom i kilogramima, kćerku istinski uznemirava majčino ponašanje i govor i ona oseća potrebu da je oponaša.
Ako majka pred kćerkom često izjavljuje: "Ako ne budem pazila na ishranu, biću ružna", kćerka može pomisliti: "Nikada ne smem da se ugojim ako želim da me mama voli". Takav način razmišljanja urušava detetovo samopuzdanje.
Da se to ne bi dogodilo, objasnite mu razloge svog ponašanja ali nikada ne povezujte lepotu sa vašom željom da budete mršavi.
Umesto toga recite detetu da želite da smršate da biste bili u boljoj formi i mogli da zajedno uživate u vožnji bicikla ili rolšua.
Pretvorite pripremu obroka u zanimljivu igru i naučite svoje dete da je zajednički porodični obrok način zbližavanja svih članova porodice.

Prestanite da pred detetom stalno govorite o svojoj težini!

Izvor: Večernje novosti
 
Top