Šta je novo?

Ne pomažu ni krediti, ni garancije

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
PREMA PODACIMA MINISTARSTVA EKONOMIJE, VLASNIK ŽELjEZARE UVELIKO KASNI SA OBAVEZAMA

Ne pomažu ni krediti, ni garancijeIzvor: Dan
08-01-2011

Kompanija Montenegro spešlti stils (MNSS) B.V. zvanično je preuzela upravljanje Željezarom januara 2007. godine, preuzevši od Vlade većinski paket akcija koje su platili 5,2 miliona eura, uz obavezu investiranja od oko 117 miliona za pet godina. Prema izvještaju koji je nedavno dostavljen "Danu" iz Ministarstva ekonomije u prvoj godini rada sa 1.591 radnikom ostvarili su proizvodnju od oko 174.000 tona, u 2008. godini čak 201.690 tona, dok je proizvodnja u 2009. godini bila svega 89.982 tone. Konkretne podatke o obavezama MNSS-a u 2010. godini iz resornog ministarstva nijesmo dobili. Kako navode, na osnovu izvještaja revizorske kuće "KPMG" i Ekonomskog fakulteta, MNSS je u prve dvije godine ostvario značajno povećanje proizvodnje, posebno kvalitetnih čelika, redovno izmirivao zarade i to uvećane, iako je poslovanje Željezare bilo sa gubicima. Nijesu poštovali dio socijalnog programa za 2008. godinu kojim je predviđeno izdvajanje sredstava za stambene kredite. Vlada je prošle godine sa vlasnikom fabrike potpisala aneks kuporodajnog ugovora i protokol o refinansiranju, kojim se obavezala da će MNSS-u dati garancije za kredit do 26,3 miliona, a obaveza vlasnika je bila da obezbijedi svojih 10 miliona. Aneksom je predviđeno da MNSS u 2009. i 2010. godini investira 23 miliona.
- Planove Željezare i dinamiku njihove realizacije je ugrozila globalna ekonomska kriza, koja se između ostalog manifesotovala značajnim padom cijene čelika koja je sa 1.120 dolara iz avgusta 2008. godine pala na 330 dolara početkom februra 2009. godine, što je pad od 70 odsto. U skladu sa protokolom o refinansiranju Željezare Ministarstvo finansija je u julu 2009. godine izdalo garanciju za kratkoročni kredit u visini od 3,5 miliona. Kako je u predviđenom roku vraćen samo dio kredita banci koja je dala kredit (Blu bay banka), koja je pokrenula naplatu garancija u visini preostalog dijela duga od 1,6 miliona. Ta sredstva Ministarstvo finansija je uplatilo banci 16. decembra 2009, a na osnovu toga je Vlada preuzela 25 odsto akcija koje je MNSS imao u Željezari i u odbor direktora imenovala svoje predstavnike - naveli su iz ministarstva.
Ono što u dostavljenim podacima iz kabineta bivšeg ministra Branka Vujovića nijesu naveli je to da je Vlada nedavno ponovo pomogla MNSS i to u iznosu od 1,2 miliona eura. Taj novac tražili su radnici fabrike kao pozajmicu, a kako bi izmirili zaostale plate i regrese, jer MNSS to nije bio u mogućnosti a čak je i proizvodnju obustavio. Prema dogovorenom i potpisanom, MNSS je u 2010. godini trebalo da proizvede oko 161.000 tona čelika i prihoduje čak više od 59 miliona eura. Međutim, desilo se sasvim suprotno, pa je proizvodnja u fabrici bila rekordno minorna, gubici su veći od 20 miliona, a radnicima kasne plate. Od svega obećanog, poznato je javnosti, poslodavac je je jedino investirao u novu peć, filtere i transformator, što ih je koštalo oko 12 miliona eura, ali, prema svjedočenjima zaposlenih oprema je ugrađena i nije izvršen tehnički prijem iste, što je prouzrokovalo brojne kvarove i obustavu rada.
Prije nego što je napustio funkciju Vujović je najavio mogućnot raskida ugovora sa MNSS-om, kojem će dati još "samo malo vremena" da popravi situaciju u fabrici. Kao mogućeg novog investitora, odlazeći ministar je najavio tursku kompaniju CVS Makinu koja je Željezari dostavila i inastalirala dio nove opreme, a koja, navodno, želi da i dalje ulaže u tu fabriku, a da to Vlada plati akcijskim kapitalom. To bi za posljednjih osam godina bio željezarin četvrti gazda.
B.BraŠnjo
 
Top