Šta je novo?

Ne opraštaju više ni KAP-u

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
U ELEKTROPRIVREDI ZADOVOLjNI NAPLATOM OD 93 ODSTO


Ne opraštaju više ni KAP-u

Izvor: Dan 13-12-2010

Ukupna naplata potrošene električne energije za ovu godinu trebalo bi da iznosi oko 93 odsto, čime bi plan bio ostvaren, ali i indikator definisan kupoprodajnim ugovorom sa strateškim partnerom, italijanskom kompanijom A2A, očekuju u Elektroprivredi (EPCG).
Direktor Funkcionalne cjeline Snabdijevanje, Sreten Gojković, saopštio je da je, za devet mjeseci ove godine, naplata kod distributivnih potrošača iznosila oko 92 odsto, što je dva odsto bolje u odnosu na isti prošlogodišnji period.
"Posebno značajni pomaci napravljeni su u naplati potraživanja od potrošača iz kategorije ostala potrošnja, gdje je ostvareni stepen naplate za devet mjeseci iznosio 99,03 odsto, što je 6,7 odsto bolje nego u uporednom periodu", rekao je Gojković za list Elektroprivreda.
Stepen naplate u kategoriji domaćinstva smanjen je jedan odsto na 85,85 odsto.
Prema riječima Gojkovića, značajni pomaci su napravljeni i u realizaciji potraživanja od direktnih potrošača – Kombinata aluminijuma, Željezare i Željezničke infrastrukture, tako da je za deset mjeseci ove godine ostvareni stepen naplate kod tih preduzeća iznosio preko 98 odsto.
Sa ovim velikim potrošačima postignut je i sporazum o reprogramiranju duga iz prethodnih godina.
Gojković podsjeća da su rezultati naplate kod distributivnih potrošača prošle godine iznosili do 90 odsto, a 2006. čak i do 96 odsto, ali napominje da se sada naplata obavlja u nepovoljnijim uslovima, kada je ekonomska situacija stanovništva dosta loša, a značajan broj preduzeća je nelikvidan zbog posljedica globalne krize i aktivnosti na prestrukturiranju.
"Strateški cilj Snabdijevanja u narednom periodu je poboljšanje efikasnosti naplate. Za realizaciju planiranih indikatora naplate, pored zalaganja zaposlenih, neophodne su i značajne investicije u FC Distribucija", naveo je Gojković. "To bi, kroz sistem daljinskog očitavanja i isključenja povećalo efikasnost prinudne naplate, a, samim tim, i podizanje ukupnog stepena naplate".
(MINA)
 
Top