Ne obuvajte ih djeci: C&A u Hrvatskoj povlači opasne cipelice za bebe

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.506
Ne obuvajte ih djeci: C&A u Hrvatskoj povlači opasne cipelice za bebe




Izvor: Danas.hr 15.03.2011.

0127007.48.jpg

Robna kuća C&A objavila je da povlači cipelice za bebe koje se prodaju u dućanima u Hrvatskoj jer je kemijska analiza pokazala da sadrže štetnu supstancu – krom VI. Građani koji su ih kupili zamoljeni su da ih vrate u trgovine.

U oglasu koji je C&A objavio u dnevnim novinama navodi se da se iz prodaje povlače kožne cipelice za bebe, te je objavljena fotografija modela koji se povlači.

"Kemijske analize provedene na kožnim cipelicama za bebe koje se prodaju u našim trgovinama utvrdile su da navedene cipelice sadrže štetnu supstancu (krom 6), a ista je nastala u procesu štavljenja kože. To se ne poklapa sa standardima C&A kvalitete. Stoga smo se odlučili na akciju povlačenja iz prodaje te povrat kupljenog artikla", navodi se u oglasu.


Krom VI, doznajemo od stručnjaka, vrlo je toksična supstanca i potencijalno kancerogena, koja u kontaktu sa znojem može prijeći u organizam.


Riječ je o ukupno 20.000 cipelica za bebe koje su od rujna 2010. u prodaji diljem Europe. Akcija povrata odnosi se na 15.000 proizvoda, a dodatnih 5.000 povučeno je iz prodaje. U Hrvatskoj su u prodaji bila ukupno 92 komada cipelica, a broj povrata je 86 komada, potvrdili su u C&A poslovnici u Zagrebu.


"Navedena roba je prije isporuke prošla procese osiguranje kvalitete propisane od strane C&A, odnosno cipelice zadovoljavaju kako zakonske, tako i još strože zahtjeve kvalitete. Iż toga proizlazi da su nađeni udjeli kroma (VI) nastali oksidacijom koja je uslijedila nakon kontrola, a to nije bilo moguće predvidjeti", pojasnio je
Thorsten Rolfes, glasnogovornik C&A Europe.

Nađeni udjeli kroma (VI) upućuju na moguću oksidaciju soli kroma (III) koja se obično upotrebljava pri štavljenju kože. Što je uzrok tom procesu još nije u potpunosti razjašnjeno. Prema izjavama stručnjaka, krom (VI) može izazvati kožne alergije, što nije slučaj s kromom (III).


Laboratorijski testovi jednog njemačkog časopisa za potrošače upozorile su C&A su na neispravnost proizvoda.



Kupci se mole da vrate cipelice

U robnoj kući C&A u ispričavaju se i mole kupce u Hrvatskoj koji su u međuvremenu kupili navedene kožne cipelice da ih vrate u neku od hrvatskih trgovina C&A.

Napominju da će, po želji, zamijeniti artikle ili vratiti novac.


Ukoliko se cipelice budu vraćale poštom, navode da će platiti troškove poštarine.



http://danas.net.hr/svijet/page/2010/01/26/0203006.html
 
Natrag
Top