Ne dajte prošlosti da vam uništi brak

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.982
Ne dajte prošlosti da vam uništi brak

Nikad se niko nije vratio u prošlost i izbrisao sve nemile događaje koji uništavaju brak, pa nećete ni vi. Bilo da je reč o bivšim partnerima, prevari, određenim događajima ili stvarima koje je učinio neko od vas, nedorečenost iz prošlosti destruktivno utiče na svaku vezu. Kada se nerazrešeni problemi iz prošlosti stalno vraćaju, brak, neminovno, zapada u krizu.

18260_par_shutterstock_60315067_hf.jpg

– Nezaraslim ranama nije potreban snažan udarac da bi se ponovo otvorile i prokrvarile, dovoljna je i sitnica. Za potpuno zarastanje potrebno je vreme, ali ni to neće pomoći ukoliko zaista ne prevaziđete to što vas muči. U suprotnom, budućnost vašeg braka biće dovedena u pitanje – kaže Jelena Petrović, psiholog.

Ljudski je grešiti

Nema čoveka koji makar jednom nije, nenamerno, povredio osobu koju voli. To je ljudski. Dešava se. Ljudi razmenjuju grube reči, reaguju neprimereno, ali zato treba da nauče kako da se smire i saslušaju iskreno izvinjenje.
– Partner koji je pogrešio mora da bude istrajan i strpljiv, a povređeni neka odluči da li će mu i kada oprostiti. Ako kažnjavanje traje predugo, budućnost braka ili veza je neizvesna – kaže naša sagovornica.

Oprostiti ili pustiti?
Svako ima granicu preko koje nikada ne prelazi, odnosno situacije i dela koja neće oprostiti i zaboraviti.
– Kada je bol prevelik, ljubav se pretvara u otuđenost, žalost, pa čak i u neprijateljstvo. Na tome svakako ne može da počiva zdrav odnos i mnogi parovi se razilaze – kaže Jelena Petrović.
Ako želite da sačuvate brak, naučite da praštate.
– Opraštanje je dar koji podrazumeva lagano oslobađanje gorčine i osude, te prihvatanje činjenice da ne možemo promeniti ono što se u prošlosti dogodilo. Oproštaj će vas ispuniti mirom, nadom i radošću. A kako budete rasli vi, tako će cvetati i vaš brak.
Iako ovde nikako nije reč o poricanju, umanjivanju ili opravdavanju povrede, odsustvo želje za osvetom čini da ste u mogućnosti da se usmerite na ono konstruktivno u životu, čak do te mere da možete razumeti osobu koja vas je povredila i da saosećate sa njom.
– Opraštanje je proces, ali proces koji će znatno smanjiti rizik od depresije, anksioznosti i prenošenja gorčine u odnos sa partnerom – kaže naša sagovornica.


Kako ići dalje

Nakon emocionalne oluje pokušajte da nađete trajno rešenje. Ako ste odlučili da oprostite i nastavite dalje zajedno, ne preskačite prvi korak – dug, intenzivan i iskren razgovor.
– Predočite mu koliko vas je povredio i da će vam za zaceljivanje rana trebati sve njegovo razumevanje i podrška. Ne osećajte krivicu ako se budete ljutili duže nego što ste očekivali. Ako se sporni događaj više ne ponovi, bez sumnje će bol jednoga dana potpuno nestati.
Partner koji je pogrešio ima obavezu da popravi vezu, da pokaže puno razumevanja i strpljenja kada drugu stranu preplave tuga, suze i druge jake emocije. On svaki put mora da je iznova uteši iskrenim i lepim rečima.
– Vrlo je bitno da se sporni čin ne ponovi jer na taj način partner uvek iznova trpi, što vodi ka mentalnom slomu i konačnom razlazu. Iskreno izvinjavanje i pokazivanje ljubavi se pre ili kasnije isplati. Veza će ponovno procvetati, a prošlost će ostati iza vas. Baš tamo gde joj je i mesto.


Samo napred
Ljubavna prošlost – ima je svako, uključujući vas i vašu voljenu osobu. S prošlošću, i svojom i partnerovom, morate da raščistite, pomirite se s tim da vam se oboma sve i svašta dešavalo, a zatim da gradite zajedničku sadašnjost i zajedničku budućnost.
Da, prošlost vam ostavlja uspomene, lepe i manje lepe, ali u tim uspomenama nikako ne treba živeti.

Izvor: Blic žena


 
Član
Učlanjen(a)
03.10.2009
Poruka
112
Samo onaj ko ne vidi budućnost kraj osobe s kojom je, traži razloge i opravdanja u prošlosti.
 
Član
Učlanjen(a)
19.03.2011
Poruka
14
opraštanje je proces koji ponekad suviše dugo traje. ne volim ni kad me neko pita za moju prošlost. volim kad ostane tamo gdje jeste - iza. a i kad moram da govorim o tome, uvijek kažem kako je bilo. bez uvijanja i pakovanja u celofan
 
Natrag
Top