Nba 2010/ 2011

Ko osvaja NBA ligu ove sezone?

  • Majami

    Votes: 3 14,3%
  • LA Lejkersi

    Votes: 5 23,8%
  • Boston

    Votes: 6 28,6%
  • San Antonio

    Votes: 2 9,5%
  • neko drugi

    Votes: 5 23,8%

  • Total voters
    21
  • Poll closed .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
NBA: Prvi prsten Lebronu - ili Dirku i Peđi?

NBA: Prvi prsten Lebronu - ili Dirku i Peđi?


Utakmicom u Majamiju koja se igra u 3 sata ujutru po našem vremenu, Dalas Maveriksi i Majami Hit otvaraju veliko finale NBA lige. Tim koji prvi stigne do četiri pobede je šampion.

v207740p0.jpg



Pred ljubiteljima košarke je verovatno uzbudljiva serija u kojoj će bar jedan veliki NBA igrač doći do svog prvog prstena.

Da li će to biti mladi Lebron Džejms ili veteran Dirk Novicki saznaćemo u naredne dve nedelje.

Još puno igrača i u jednom, i u drugom timu imaju specijalne motive pred ovu seriju, ali su Dalas Maveriksi sa svojom plejadom iskusnih košarkaša predmet veće pažnje medija u tom kontekstu.

Plejmejker Mavsa Džejson Kid će sa svojih 38 godina postati najstariji igrač koji je bio starter u jednom NBA finalu. "Fosil" kakoga zove Novicki, ili "pedesetogodišnjak" kako mu tepa Šon Merion, je bio najbliži šampionskoj tituli pre osam godina kada je sa Nju Džersijem poražen u finalu od Lejkersa.

Naš Peđa Stojaković (34) takođe konačno ima šansu da dođe do titule, kad već nije uspeo da uradi to sa Sakramento Kingsima.

"Došlo je vreme da se ovaj posao završi, posle onog poraza u finalu sa Kingsima, ovo je nova prilika koju želim da iskoristim. Uživam u Dalasui verujem u pobedu", kaže Peđa pred početak serije.

Džejson Teri (34), zlatni "dečko" sa klupe koji Lejkersima nedavno ubacio 10 trojki je jedini uz Dirka Novickog koji želi direktan revanš za poraz u finalu NBA lige od Majamija 2006.godine.

"Dobro je što smo ponovo sa njima u finalu. Vreme je da im se odužimo za taj težak poraz", kaže Dirk Novicki (33), prisećajući se finala od pre pet godina, u kojem je njegov tim vodio sa 2:0 protiv Majamija!

"Mi smo gladni titule kao niko, ali je ovo za nas timska stvar, i zato ćemo napraviti nešto, siguran sam", ističe veteran Šon Merion (33).

Šta reći za Majami - velika trojka NBA je u tom timu. Oni daju i po 90 posto svih poena svog tima na po nekim utakmicama. Njihovi potezi oduzimaju dah. Lebrona Džejmsa već upoređuju sa Majklom Džordanom.

Oni mečeve rešavaju sami, na individualni kvalitet... Džejms, Vejd ili Boš - kodnjih je lopta, kod njih je šou.

Da li je to dovoljno i za finale i pobeđivanje Dalasa saznaćemo ubrzo.

"Mnogo smo radili da bismo došli do ovog finala, i zato mi je čast što sam zajedno sa ovim momcima to ostvario. Jako sam uzbuđen što ću ponovo igrati finale",rekao je Lebron Džejms.

Ipak, dugogodišnji "gazda Hita" Dvejn Vejd je podsetio na svoje reči sa zvaničnog predstavljanja Džejmsa i Boša u dresu Majamija sa početka sezone:

"Mi nismo ovde da podižemo prodaju dresova ili tv rejtinge - mi smo ovde zbog NBA titule".

Neka igre počnu, već jednom...


( MONDO )
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
31.07.2010
Poruka
2.814
Novicki povređenom rukom vodio Dalas do nestvarnog preokreta!

Košarkaši Dalasa izjednačili su na 1-1 u pobedama u NBA finalu savladavši u gostima Majami sa 95:93 posle nestvarnog preokreta i novih bravura Dira Novickog.

147550_fin2-novicki1-reuters-_f.jpg


Fantastični Nemac je sa devet poslednjih poena Maveriksa doneo svojoj ekipi važan trijumf na Floridi i to uoči tri uzastopna meča koje će Dalas odigrati pred sopstvenom publikom. No, put do tog uspeha nije bio ni malo lak. Naprotiv.

Dalas kao da je prestao da igra od kada je pred kraj druge četvrtine poveo sa 51:42, jer je usledio furiozan period domaćih, koji su uz 46 data i 22 primljena poena poveli sa 88:73, a pritom je ostalo da se igra još samo sedam minuta i 15 sekundi. Činio se taj rezultat nedostižnim za goste, čija je plavkosa zvezda imala problem i kako da izađe na kraj sa svojim čuvarima, ali i problem sa pokidanom tetivom srednjeg prsta leve ruke.

No, u košarci ne odlučuje stanje tetive, već stanje srca. A volja koja nije napuštala Maverikse, kao i njihova vera da mogu da dođu do preokreta bili su presudni.

Serijom Dalasa od 15:2 na samo dva minuta do kraja "vrelina" sa Floride je ostala na svega dva poena prednosti. A drama, i to sa dva kvalitetna učesnika, tek tada je počela.

To što je Lebron Džejms u narednoj akciji Dalasa uspeo da blokira šut Novickog bio je idealna mogućnost da se meč prelomi u korist Hita: ipak u narednom napadu "kralj" je promašio dve trojke - i usledio je kontrapad kojim je Novicki izjednačio na 90:90. Ostalo je svega 57,6 sekundi do kraja a panika je počela da raste u taboru domaćih. Em je trojku promašio do tada sjajni Vejd, junak jedine titule Majamija osvojene upravo protiv Dalasa, em je na drugoj strani povređeni Novicki pogodio sa distance za 90:93 na semaforu, em je iskorišćen poslednji tajmaut.

Pa opet, vođstvo gostiju, koje im je doneo njihov lider, na trenutak je donelo opuštanje u njihovom timu: Džejson Teri je potpuno zaboravio koga treba da čuva prilikom uvođenja lopte u igru, usledilo je dodavanje do usamljenog rezervnog beka Marija Čalmersa i Majamijeva trojka za izjednačenje. Tada je na scenu stupio Dirk Novicki.

Uz 24 sekunde do kraja, koliko i najviše i može da traje jedan napad, Maveriksi su krenuli na protivničku polovinu. Odluka da se rival ne faulira i nije se baš isplatila Majamiju: lopta je stigla do Novickog koji je, iako odlično čuvan od Krisa Boša, rešio da ne šutira, već da hrabro krene u prodor i povređenom levom, a ne na uobičajeni način - desnom rukom jer je dešnjak, polaganjem u koš rivala poentirao za konačnih 95:93.

Noviki je meč završio sa 24 poena i 11 skokova, njegov saigrač Merion sa 20 koševa, rezervista Teri sa 16, dok je Peđa Stojaković ponovo ostao "na nuli", jer tokom svog petominutnog nastupa nije ni šutnuo ka košu rivala.

Petnaest od svojih 36 poena Dvejd Vejd je postigao u drugom poluvremenu, ali je "netragom nestao" u završnici, u kojoj šut nije služio Lebrona Džejmsa (20 poena), a ni Krisa Boša, koji je do 12 koševa stigao šutirajući 4/16.

Naredni meč igra se u Dalasu u noći između nedelje i ponedeljka.


Blic sport
 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
NBA: Boš pogodio pobedu, Novicki omašio

NBA: Boš pogodio pobedu, Novicki omašio



Majami je na gostovanju u Dalasu slavio u triler završnici u trećoj utakmici finala plej-ofa NBA lige rezultatom 88:86 i poveo sa 2:1 u seriji, u kojoj se igra do četiri pobede.


v208272p0.jpg



Junak meča bio je Kris Boš, koji je 39 sekundi pre kraja zabeležio koš za pobedu.

Boš se nije mogao pohvaliti preciznošću, kao i na prethodnom duelu, ali je bio bez greške baš kada je trebalo.


On je iz 17 pokušaja pogodio samo šest puta, ali je "ubo" najvažniji šut čime je svom timu doneo veliku psihološku prednost pred nastavak serije.


Kada je Majami izgubio drugi meč na svom terenu Boš je od 22 šuta iz igre pogodio tek četiri puta.


Junak prethodnog meča, Nemac Dirk Novicki, mogao je to da bude i i na trećem meču finalne serije. On je upisao 12 poslednjih poena za Dalas, ali je promašio poslednji šut za izjednačenje! Od junaka, koji je upisao 34 poena uz 11 skokova, postao je tragičar.



Najkorisniji igrač meča bio je Dvejn Vejd sa 29 poena i 11 uhvaćenih lopti. Tik iza njega bio je Boš sa 18 koševa, dok je poen manje, ali i devet asistencija, imao Lebron Džejms.

U poraženom Dalasu, uz Novickog, istakao se "rezervista" Džejson Teri sa 15 koševa.

Srpski košarkaš Predrag Stojaković nije imao zapaženiju ulogu u ekipi Dalasa. Na terenu je proveo svega šest minuta, zabeleživši dva poena, uz tri skoka.

Četvrta utakmica finalne serije igra se u noći između utorka i srede, opet u Dalasu.

(Tanjug, MONDO)
 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
"Peđa je najbolji NBA Srbin u istoriji"

"Peđa je najbolji NBA Srbin u istoriji"



Posle 13 NBA sezona, 804 utakmice, 13.647 koševa, srpski as je u noći između nedelje i ponedeljka sa Dalasom osvojio toliko željeni NBA prsten!


153234_stojakovic_f.jpg
Predrag Stojaković je konačno uspeo!


Stojaković je tako posle Miličića postao drugi Srbin sa NBA titulom, naš najbolji igrač koji je ikada igrao u najjačoj ligi sveta. Sa time se slaže glavom i bradom čovek od koga je Peđa preuzeo to laskavo znanje, njegov saborac iz dana u Sakramentu Vlade Divac.

"Drago mi je što je Peđa osvojio titulu šampiona NBA. Zaslužio je to, pre svega zbog ogromnog rada koji je uložio svih ovih godina. Ovo je kruna karijere za svakog igrača, a eto on je uspeo da ostvari taj san na samom kraju igračkog puta. Takođe, drago mi je i zbog cele ekipe Dalasa, navijao sam za njih za Peđu, Dirka, za Kida i ostale momke" rekao je Divac za Press.

Proslavljeni as tvrdi da on odavno više nije najbolji naš igrač koji je igrao u NBA ligi već da je tu titulu preuzeo upravo Stojaković.

"Peđa je mene davno pretekao što se tiče najboljeg igrača iz Srbije i to mnogo ranije nego što se misli. On je za mene najbolji naš košarkaš koji je nastupao u NBA ligi. Čuli smo se pre nekoliko dana, bio je vrlo samouveren pred ovo finale i zato mi je drago što je uspeo da osvoji prsten", poručio je Divac.

Inače, Peđa je ove godine dobio najlepši poklon za rođendan. Samo nekoliko dana pošto je napunio 34 godine Stojaković je osvojio šampionski prsten i tako se pridružio ostalim besmrtnicima NBA lige.

Naš as je, može se reći, baš imao sreće ove sezone, jer je na volšeban način u februaru trejdovan iz Toronta u Dalas, što se za njega pokazao kao odličan potez. Posle nekoliko meseci u Torontu usledio je veliki trejd sa Dalasom, a Peđa je na zahtev trenera Rika Karlajla stigao među Meverikse jer im je bio potreban šuter. To je bio pravi potez za njega jer je Dalas imao ekipu za šampionski prsten koji su na kraju osvojili.

Iako nije igrao u poslednjoj utakmici doprinos Stojakovića u ovoj sezoni Dalasa je veliki, jer je u najbitnijim mečevima pogađao dalekometne šuteve za tri poena, naročito u ključnom meču u finalu Zapada kada su eliminisali branioce titule Lejkerse.

Peđa i Meveriksi pobedili su Majami u šestom meču finala 105:95 i tako ih sa 4:2 u seriji počistili sa parketa i osvojili prvu titulu u istoriji kluba.

157571_061429s1_iff.jpg



Sve nas je demantovao

"Čestitam Peđi na titulu, drago mi je zbog njega. Sećam ga se dok je igrao za PAOK, kada sam ja vodio Panatinaikos. Na jednom meču je slomio nogu i bio je to strašan prizor. Kada sam išao da ga obiđem nisam verovao da će moći da igra vrhunsku košarku, a kamoli da napravi tako dobru karijeru kao što je imao. Ali sve nas je demantovao i postao jedan od najboljih igrača na svetu", rekao je Božidar Maljković.



Vesti online


 
Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
Divac: Ja sam prvi, ali Peđa je najbolji




Vlade Divac, proslavljeni NBA košarkaš i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije, smatra da je Predrag Stojaković najbolji srpski igrač svih vremena.

news_47947.jpg


- Drago mi je što je Peđa osvojio titulu šampiona NBA sa Dalasom. Zaslužio je to, pre svega zbog ogromnog rada koji je uložio svih ovih godina. Ovo je kruna karijere za svakog igrača, a eto on je uspeo da ostvari taj san na samom kraju igračkog puta. Takođe, drago mi je i zbog cele ekipe Dalasa, navijao sam za njih, za Peđu, Dirka, za Kida i ostale momke - izjavio je Vlade Divac za Press.

Legendarni košarkaš tvrdi i da bi ga Predrag Stojaković pretekao čak i da nije osvojio šampionski prsten NBA lige.

- Peđa je mene davno pretekao što se tiče najboljeg igrača iz Srbije i to mnogo ranije nego što se misli. Ja sam prvi, ali nn je za mene najbolji naš košarkaš koji je nastupao u NBA ligi. Čuli smo se pre nekoliko dana, bio je vrlo samouveren pred ovo finale i zato mi je drago što je uspeo da osvoji prsten.

(Foto: Gulliver/Getty images)


(smedia.rs)
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Skandal na NBA draftu

Skandal na NBA draftu



Minesota Timbervulvsi kao 57. "pika" izabrali reprezentativca Katara koji je lagao godine, ali i svoje ime.

v210130p0.jpg



Ovogodišnji NBA draft obeležio je svojevrstan skandal.

Naime, dva dana nakon izbora igrača, održanog u noći između četvrtka i petka u Nju Džersiju, otkriveno je da je katarski reprezentativac lažirao godine, ali i ime.


Reprezentativac Katara, koji je rođen u Kongu Targaj Ngombo prijavio se za draft kao 21-godišnjak, a Minesota ga je izabrala kao 57. "pika". Timbervulvsi, ali i ostali koji su radili u organizaciji NBA "lutrije", bili su šokirani kada je poznati novinar Džonatan Givoni otkrio da je u pitanju prevara.


On je, pozivajući se na zvanične podatke iz FIBA, otkrio da je reč o Tangaju Albanu Herisu Ngombou, koji će 18. jula napuniti 27 godina.


Ukoliko se otkrije da je Ngombo zaista rođen 1984. godine, njegov izbor na draftu će biti poništen.


(MONDO)
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Lorbek u NBA od 2012?

Lorbek u NBA od 2012?



Slovenački centar provešće i narednu sezonu u plavo-crvenom dresu, a onda najverovatnije preći u San Antonio Sparse.


v210017p0.jpg



Barselona je saopštila da je iskoristila opciju iz ugovora i osigurala Erazema Lorbeka (27 godina, 208 cm) za sezonu 2011/12.

Slovenac je u Barsu stigao 2009. godine iz CSKA, u prvoj sezoni sa Kataloncima osvojio je Evroligu, a u drugoj titulu prvaka Španije. Bio je drugi strelac i treći skakač ekipe, uz solidan procenat šuta iz svih pozicija.


Po završetku naredne sezone imaće pravo da se otisne u NBA ligu, a prava na njega posle jutrošnje trampe imaju San Antonio Sparsi.


San Antonio dao je Indijani beka Džordža Hila za ovogodišnje draft "pikove" Kavaja Leonarda (15, univerzitet San Dijego stejt) i Davisa Bertansa (42, Letonac koji igra za Olimpiju), kao i prava na Lorbeka, kojeg su Pejsersi odabrali još na draftu 2005.


Ako zaista pređe u redove "mamuza", Lorbek će u najkvalitetnijoj ligi sveta debitovati sa 28 godina.


(MONDO)
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
NBA: U ponoć odluka o lokautu

NBA: U ponoć odluka o lokautu

Novosti online

Ako se vlasnici klubova i sindikat igrača ne dogovore danas na poslednjem sastanku u minut posle ponoći, po američkom vremenu, biće proglašena blokada početka sezone




U Njujorku će se danas sastati lideri poslodavaca (komesar Dejvid Štern i njegov zamenik) i igrača (predstavnik sindikata Bili Hanter i predsednik sindikata profesionalaca Derek Fišer) sa ciljem da pokušaju, poslednji put, da se dogovore kako bi se izbeglo blokiranje početka NBA ligi – popularni lokaur.

Ukoliko u minut posle ponoći ne bude postignuta saglasnost blokada će neopozivo biti proglašena, jer se vlasnici klubova nisu složili sa predlogom igrača da se produži rok za okončanje pregovora.

U svojim dosadašnjim izjavama komesar NBA lige Dejvid Štern pokušao je da bude optimističan, ali je istina da niko ne očekuje rešenje do ponoći. Ako dođe do lokauta biće to prvi put od sezone 1998/99. da početak sezone bude pomeren.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag
Top