Nba 2010/ 2011

Ko osvaja NBA ligu ove sezone?

  • Majami

    Votes: 3 14,3%
  • LA Lejkersi

    Votes: 5 23,8%
  • Boston

    Votes: 6 28,6%
  • San Antonio

    Votes: 2 9,5%
  • neko drugi

    Votes: 5 23,8%

  • Total voters
    21
  • Poll closed .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
NBA: Tibodo najbolji trener

NBA: Tibodo najbolji trener


Tom Tibodo iz Čikago Bulsa dobio je nagradu za najboljeg trenera sezone u NBA, saopštila je američka košarkaška liga.


v204875p0.jpg



Tibodo je doveo svoj tim do 62 pobede u sezoni i prvog mesta u regularnom toku lige, pa je priznanje bilo očekivano.

U prvom krugu plej-ofa, Bulsi su posle pet utakmica izbacili Indijanu, a u drugom kolu igraju protiv Atlante.

Tibodo je bio pomoćni trener u NBA klubovima tokom dve decenije, a šansu da samostalno vodi tim dobio je pošto je tri godine bio asistent Doku Riversu u Bostonu.

(Beta, foto AP)
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
NBA: Šampioni na rubu plej-of egzistencije

NBA PLEJ-OF - POLUFINALA KONFERENCIJA:


NBA: Šampioni na rubu plej-of egzistencije


Dalas Meveriksi poveli su 2:0 u polufinalu Istoka protiv dvostrukih uzastopnih šampiona i sada se serija seli u Teksas. Na Istoku, Čikago izjednačio protiv Atlante pre puta u Džordžiju.

v205145p0.jpg

Posle dve utakmice u Los Anđelesu: Lejkersi - Meveriksi 0:2!

Dvostruki uzastopni šampioni i vlasnici 16 titula prvaka nalaze se na rubu plej-of egzistencije pred put u Dalas, gde će biti odigran treći i četvrti meč serije. Odnosno, gde će Dalas imati dva "smeča" za finale Zapada.

U noći između srede i četvrtka, prepuni Stejpls centar ponovo je u izviždao svoje miljenike - 81:93.

"Ovo postaje frustrirajuće...", rekao je centar Lejkersa Endrju Bajnam, koji je ubacio 18 poena, uz 13 skokova i otkrio u čemu je problem:

"Očigledno je da igrači imaju individualnih problema sa poverenjem. Svih 13 momaka imaju problema sa samopouzdanjem i poverenjem jednih u druge. Mislim da je to očigledno za svakoga ko je gledao ovu utakmicu. Male stvari, oklevanje kod pasa, loše pomaganje u odbrani za svog kolegu, jer ni on to nije uradio u prethodnom napadu... Eto, to. I ako ne porazgovaramo o tome odmah, ništa neće biti bolje".


Prva zvezda tima Kobi Brajant, strelac 23 poena u porazu, pobio je tvrdnje svog mlađeg saigrača, ali rekao da će biti teško vratiti se posle 0:2 na svom terenu.

To je ekipama Fila Džeksona uspevalo dva puta, ali u sedam navrata! Prvi put, Veliki Fil vratio se posle 0:2 na svom terenu 1993. godine, kada je u finalu Istoka gubio od Njujork Niksa, ali rezultatom 4:2 otišao u finale i dobio Finiks Sanse.

Potom, Džeksonu je to uspelo 2004. godine u polufinalu Zapada, kada su San Antonio Sparsi dobili oba meča u Stejpls centru, ali na kraju bili eliminisani rezultatom 2:4.

v205145p1.jpg



Dakle ima nade za Lejkerse.

Ali, u ovom trenutku, jasno je da se ipak pitaju košarkaši Dalasa, koji odveć imaju reputaciju "večitih gubitnika u plej-ofu". Oni su uvereni da ne mogu da proćerdaju 2:0 u prvom plej-of sudaru sa Lejkersima još od finala Zapada 1988. godine, kada su izgubili rezultatom 4:3.

"Da ste mi pre početka serije rekli da ćemo posle dve utakmice imati dve pobede, bilo bi mi teško u to da poverujem", rekao je Dirk Novicki, strelac 24 poena i dodao:

"Ali, ostvarili smo to".

Njega je pratio Šon Merion sa 13 poena i deset skokova, a neprijatno iznenađenje za Lejkerse svakako je bio Džej-Džej Barea, koji je sa klupe "sunuo" 12 poena u obruč domaćih. Naš Predrag Stojaković nije imao šutersko veče, postigao je četiri poena, ali uz šut za tri poen 0/5.

U prvoj utakmici bilo je tesnih 92:94, a druga je rešena serijom gostiju od 9:0 u poslednjoj četvrtini, nakon što su Lejkersi promašili prvih 15 trojki na meču, a susret završili sa 2/20 za tri poena.

Poslednji put kada su Lejkersi izgubili prva dva meča u plej-of seriji izgubili su i titulu. Bilo je to u finalu 2008. godine, protiv Boston Seltiksa, što je ujedno do danas ostala poslednja izgubljena plej-of serija za Lejkerse.



v205145p2.jpg

Na Istoku, buđenje favorita.

Posle razočaravajućih 95:103 na "otvaranju" polufinala Istoka u Junajted Centru, Čikago Bulsi su uzvratili Atlanta Hoksima pred put u Džordžiju na treći i četvrti meč - 86:73.

Prvi put od ere Majkla Džordana i tek treći put od 1996. godine, Bulsi su spustili protivnika ispod 34 odsto uspešnosti u šutu iz igre i - logično - dobili meč, koji ih kao najbolji tim sezone (62-20) vraća u poziciju da razmišljaju o finalu Istoka, pa i dalje.


Veče u Čikagu počelo je zvaničnom promocijom Derika Rouza u MVP igrača lige, a završeno "MVP, MVP, MVP" skandiranjem prepunog Junajted centra, nakon što je od povrede oporavljeni Rouz ubacio 25 poena za teško izvojevanu pobedu svog tima.

Bulsi su imali "plus 14" u prvom poluvremenu, potom je Atlanta smanjila na šest poena razlike u finišu susreta, ali je meč rešen završnom serijom domaćeg tima od 9:2.

Rouz je bio nezaustavljiv u prvom poluvremenu kada je ubacio 16 poena, ali je u drugom delu igre potpuno pao, što je donekle posledica i neugodne povrede zarađene u prvom kolu plej-ofa protiv Indijana Pejsersa, pa je šutirao 1/8 za tri i imao osam izgubljenih lopti.

v205145p3.jpg



Posle utakmice, Rouzu je bilo najdraže što se cela pompa oko toga ko će i zbog čega postati MVP konačno završila, pa da može da se koncetriše samo na košarku.

"Srećan sam što je to sada gotovo i što možemo jednostavno da se loptamo"
, rekao je najmlađi najkorisniji igrač u istoriji NBA lige.

Bulsi i Hoksi sastaju se prvi put u plej-ofu od 1997. godine, kada je u polufinalu konferencije bilo 4:1 za kasnije šampione, Čikago Bulse.


REZULTATI POLUFINALNIH SERIJA

ISTOK:


(1) Čikago - (5) Atlanta
86:73, rezultat u seriji 1:1
/Treći meč serije je u Atlanti u noći između petka i subote/

(2) Majami - (3) Boston, rezultat u seriji 2:0

/Treći meč serije je u Bostonu u noći između subote i nedelje/

ZAPAD:


(2) LA Lejkers - (3) Dalas
81:93, rezultat u seriji je 0:2
/Treći meč serije je u Dalasu u noći između petka i subote/

(4) Oklahoma Siti - (8) Memfis, rezultat u seriji je 1:1

/Treći meč serije je u Memfisu u noći između subote i nedelje/

(N. J. - MONDO, foto: FoNet/AP)



 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
NBA: Artest ostavio Lejkerse na cedilu

NBA: Artest ostavio Lejkerse na cedilu


Lejkersi će u jednom od najvažnijih mečeva sezone biti oslabljeni neigranjem Rona Artesta, koji je kažnjen zbog udaranja igrača Dalasa Hoze Huana Baree.

v205263p0.jpg



Dvostruki uzastopni šampioni NBA lige su u problemu. I to velikom! Ekipa Fila Džeksona gubi 2:0 od Dalas Maveriksa u polufinalnoj seriji plej-ofa Zapadne konferencije, a narednu utakmicu igraće bez jednog od najboljih igrača.

Lejkersi će večeras i sutra pokušati da se "iščupaju" na vrućem terenu u Teksasu, ali bez Rona Artesta koji je suspendovan i nema pravo da igra jednu utakmicu.

"Četvorka" Lejkersa napravio je neviđenu glupost u finišu drugog meča kada je samo 24 sekunde pre kraja već izgubljene utakmice udario igrača Dalasa Hozea Bareu i zaradio isključenje, a nešto kasnije i suspenziju od čelnika NBA lige.

"Ron je bio starter na 82 utakmice ove sezone i na svim utakmicama plej-ofa, tako da će se to definitivno odraziti na nas", rekao je trener Fil Džekson, koji se odmah posle meča u Los Anđelesu pomirio sa mogućom kaznom za svog igrača.


Da će Artest nedostajati Lejkersima u duelu koji bi mogao da prelomi njihovu sezonu svestan je i Lamar Odom, koji je ni kriv ni dužan u tom incidentu "zaradio" nogu u prepone od strane Artesta.

"Moramo biti oprezni šta radimo na terenu i kakve odluke donosimo. Da, nedostajaće nam Artest", rekao je Odom.

Sam Artest posle treninga u četvrtak nije bio raspoložen za priču o suspenziji. Novinarima je rekao da je samo fokusiran na utakmicu, koju na kraju neće igrati.

"Bez reakcije. Ja sam spreman da idem dalje i igram košarku. Želim da idem dalje. Imam važnu utakmicu sutra. Šta može biti važnije od treće utakmice", zapitao se Artest, koji je u samo dva i po minuta razgovora sa novinarima čak osam puta ponovio "Idemo dalje".

Fil Džekson ima dobar izbor kada je reč o zameni za Artesta. Umesto njega mogao bi da pruži priliku najboljem šestom igraču NBA lige Metu Barnsu ili veteranu Luku Voltonu, ali trofejni trener ne želi da otkriva karte pre vremena.

"Znaćete to sutra", rekao je Džekson.

Sam Artest smatra da nije uopšte važno ko će biti njegova zamena.

"Ovde se ne radi o tome ko će nam nedostajati, već šta ćemo uraditi", istakao je on.
Artest je na osam utakmica ovogodišnjeg plej-ofa u proseku beležio 10,5 poena i skoro pet skokova, uz minutažu preko 30 minuta.

(MONDO, foto: AP)

 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
NBA: Triler Majamiju, maraton Oklahomi

NBA: Triler Majamiju, maraton Oklahomi


Majami slavio u Bostonu posle produžetka (98:90) i poveo sa 3:1 u seriji. Oklahoma do izjednačenja na 2:2 morala da odigra tri produžetka u Memfisu!

v205631p0.jpg



"Velika trojka" nosila je Majami Hit do možda i prelomne pobede u polufinalu Istoka sa Boston Seltiksima - 98:90 (86:86 u regularnom toku).

Lebron Džejms, Dvejn Vejd i Kris Boš zabeležili su 83 od 98 poena svog tima - uključujući svih 12 u dodatnih pet minuta - kao i 35 od 45 skokova. Niko drugi u timu sa Floride nije ubacio više od četiri poena.

"Svesni smo da će ovaj tim stići onoliko daleko koliko ga mi odvedemo", rekao je Vejd.

Boston, prošlogodišnji finalista, mogao je da dobije meč za 48 minuta, ali je Pol Pirs preuzeo odgovornost u poslednjem napadu, čekao da istekne vreme i promašio šut kakvim se proslavio mnogo puta u karijeri...

Sada "kelti" moraju da dobiju tri utakmice zaredom, od čega dve u Majamiju. Neće im biti nimalo lako.

"Svi znamo šta moramo da uradimo, nema potrebe da pričamo o tome. Ako uspemo, biće fenomenalno", izjavio je Rej Alen.


Vejd (11 poraza zaredom u Bostonu) i Džejms (13 poraza na poslednjih 15 gostovanja) razbili su maler koji ih na parketu Seltiksa prati već nekoliko sezona. Na prethodnom meču su zajedno sa Bošom dali 44 poena, sada je samo Lebron imao 35, uz 14 skokova, Vejd 28, a Boš 20 i 12 skokova.

Domaćin je u produžetku šutirao 1/6 iz igre i izgubio četiri lopte.

Pirs je upisao 27, Alen 17, Ražon Rondo skromnih deset poena i pet asistencija, ali je igrao sa ozbiljnom povredom leve ruke. Kevin Garnet sveden je na sedam poena i deset skokova...

Nenad Krstić nije ulazio u igru.

Njegov doskorašnji tim, Oklahoma Siti Tander, vratio je prednost domaćeg terena u seriji sa Memfis Grizlisima, pobedivši rezultatom 133:123.

Posle 48 minuta bilo je 96:96, zatim 109:109, pa 119:119 i tek je u trećem produžetku Oklahoma prevagnula. Meč je počeo u 20.30 časova po lokalnom vremenu, a završio se "debelo" posle ponoći.

Memfis je iznudio prvi produžetak trojkom Konlija, drugi trojkom Vaskeza, a treći iz "odbojke" Marka Gasola. Sva tri puta su gosti imali šansu da postignu koš za pobedu, ali su Rasel Vestbruk (dva puta) i Kevin Durent bili neprecizni.


Vestbruk je završio utakmicu sa 40, Durent sa 35, a Džejms Harden sa 19 poena, dok su kod "grizlija" najefikasniji bili Zek Rendolf (34p, 16sk) i Gasol (26p, 21sk).

Peti mečevi Majamija i Bostona, odnosno Oklahome i Memfisa na programu su u noći između srede i četvrtka.

Čikago i Atlanta (rezultat 2:2) ponovo se sastaju u noći između utorka i srede.

(MONDO, foto: AP)

 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
NBA: Majami u finalu Istoka, Boston na odmoru

NBA: Majami u finalu Istoka, Boston na odmoru


"Big 3" iz 2011 pokazao je i dokazao da je mlađi, jači, poletniji od prve verzije "Big 3", sastavljene 2007. godine.


v205875p0.jpg


v205875p1.jpg


v205875p2.jpg


v205875p3.jpg





Dvejn Vejd, Lebron Džejms i Kris Boš eliminisali su u polufinalu Istoka veterane Pola Pirsa, Kevina Garneta i Reja Alena.

U prepunoj dvorani u Majamiju, serijom 16:0 na kraju susreta, od čega je Džejms sam sastavio 10:0, Majami Hit je pobedio Boston Seltikse rezultatom 97:87 i dovršio posao u seriji - 4:1.


Vejd je ubacio 34 poena, Džejms 33, Boš 17... S druge strane, trio Bostona koji zajedno ima 102 godine, sakupio je 45 poena i verovatno otišao u istoriju, kao trio koji je sastavljen 2007. godine da povrati primat najtrofejnijem klubu u istoriji NBA lige i koji je to uspeo jednom, 2008. godine.


Ne, Alen, Garnet i Pirs nisu završili sa košarkom, ali malo ko će poverovati da će u društvu 38-godišnjim Šakilom O'Nilom, uspeti da postanu šampioni naredne, kada već nisu ove sezone.


Bilo je 87:87 kada je Džejms pogodio trojku iz ugla, a Pirs loše dodao loptu na drugoj strani. Poklon je prihvatio baš Džejms i pogodio novu trojku za 93:87, svega 40,4 sekunde pre kraja utakmice, posle čega je i treneru Bostona Doku Riversu sve bilo jasno.


Jedino što mu nije jasno je da li će i naredne godine, a trener je Bostona od 2004, biti na klupi slavnog tima, koji je prošle sezone izgubio veliko finale od najvećeg rivala Los Anđeles Lejkersa rezultatom 3:4 u seriji.




Kada je utakmica u Majamiju završena, a Hit otišao u finale Istoka gde čeka boljeg iz sudara Majami - Atlanta (3:2 trenutno), Džejms je kleknuo na parket i povio glavu, što je kadar koji nije propustio nijedan fotoreporter.


"Sve mi je prošlo kroz glavu u tom trenutku"
, rekao je Džejms, koji je prošle sezone sa Klivlend Kavalirsima odigrao katastrofalnu utakmicu baš u petom meču polufinala konferencije protiv Bostona.

Sada je bio perfektan i pobedio je demone zvane "Seltiksi".


"Konačno sam preskočio ovu rupu u koju sam upadao protiv ovog tima. I ne samo to, preko svega što sam prošao prethodnog leta, svega vezanog za odluku da dođem ovde (u Majami) i da budem deo ovog toma. Uradio sam to jer sam znao koliko je tim važan u ovom sportu. I potom, svega što sam preživeo zbog te odluke"
, osvrnuo se "King" Džejms na mržnju, ne samo navijača Klivlend Kavalirsa, za koje je igrao od 2003. do 2010. godine, već i ostalih...

"Stajali bismo ovde dva sata kada bih vam pričao kroz šta sam sve prošao. Ovo je veoma emotivan trenutak za mene, ali sam srećan što sam kroz sve ovo prošao uz veliku pomoć saigrača"
, nastavio je Džejms i potom se obratio ljudima u Klivlendu.

"Izvinjavam se zbog načina na koji se sve dogodilo. Ali, znao sam da mi je ovo prilika koja se pruža jednom u životu"
, objasnio je Džejms zašto je odlučio da pređe u Majami i za sada, sportski gledano, njegova odluka ima pokriće, mada je samo titula ta koja će dati konačan sud.

S druge strane, razočaranje.


"Trenutno, mnogo sam uznemiren"
, rekao je Pirs.

"Voleo bih da sam mogao bolje večeras. Na nesreću, bili smo kratki u svakom smislu. Skidam kapu Majamiju. Igrali su sjajnu košarku"
, nadovezao se Pirs (33), godinu dana mlađi od Garneta, a dve od Alena.

Kada Pirs kaže da skida kapu, između ostalog misli na odbranu Majamija, koja je spustila njegov tim ispod 100 poena u svakoj od pet utakmica serije, a to je u istoriji lige uspevalo da uradi samo još četiri tima i svaki je izbacio Seltikse.


Kapiten naše reprezentacije Nenad Krstić igrao je 16 minuta u oproštajnoj utakmici za Boston, kada je ova sezona u pitanju, ubacio je osam poena, imao dva skoka i dve blokade.


Na Zapadu, Oklahoma Siti prvi put je došla u vođstvo u polufinalnoj seriji protiv osmoplasiranog tima Memfis Grizlisa. Posle 1:2, sada je 3:2, zahvaljujući ubedljivoj pobedi Tandera kod kuće od 99:72, uz 19 poena Kevina Durenta.


Bila je to neobična, rastrzana utakmica, koja je došla dve večeri posle "mučenja" u tri produžetka, posle kojih je Oklahoma uspela da izjednači u seriji na 2:2. Pomisao da je lako moglo da bude 3:1 za njih, što je u 98 odsto slučajeva značilo i prolazak dalje kroz istoriju, očigledno je satrlo sposobnosti igrača Memfisa da se vrate pobedom.


Oni su postali prvi tim u istoriji, koji je izgubio posle tri produžetka, a u narednoj utakmici nije uspeo da pobedi istog rivala.


Sada sledi šesti meč u Memfisu, a Dalas Meveriksi uveliko čekaju u finalu Zapada, posle 4:0 protiv Los Anđeles Lejkersa.


REZULTATI:

ISTOK


(2) Majami - (3) Boston
97:87, rezultat u seriji 4:1
/Vejd 34 - Alen 18/

(1) Čikago - (5) Atlanta, rezultat u seriji je 3:2

/šesti meč je u noći između četvrtka i petka u Atlanti/

ZAPAD


(2) L. A. Lejkers - (3) Dalas, rezultat u seriji je 0:4 (4) Oklahoma Siti - (8) Memfis
99:72, rezultat u seriji je 3:2
/Durent 19, 7 sk - Gasol 15/
/šesti meč je u noći između petka i subote u Memfisu/


*napomena: u finale konferencija plasiraće se ekipa koja prva stigne do četiri pobede.
(N. J. - MONDO, foto: Guliver/Getty Images, AP)
 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
NBA: Novicki kao munja

NBA: Novicki kao munja


Dalas poveo u finalu Zapada pošto je u prvom meču savladao Oklahomu 121:112 (20:27, 35:21, 35:31, 31:33).


v206461p0.jpg



Dirk Novicki je pokazao koliki je! Svi znaju da je veliki čovek, a ako je neko i pomislio da se umorio jer nije blistao u poslednjem meču polufinala protiv Lejkersa, prevario se. Nemac je bio skoro nepogrešiv protiv Oklahome, ubacio je 48 poena, što je ovosezonski plej-of rekord.

Pogodio je deset od prvih 11 šuteva iz igre, ukupno je gađao 12 od 15, a sa linije slobodnih bacanja nije imao promašaj iz 24 pokušaja.

Zato Oklahoma nije imala šta da traži... Iako je Kevin Durant bio odličan, dao je 40 poena. Međutim, nije imao adekvatnu podršku, Rasel Vestbruk dodao je "samo" 20 poena. Valjda se istrošio u mukotrpnoj seriji protiv Memfisa - u sedmoj utakmici ostvario je tripl-dabl učinak.


Košarkaši Dalasa imali su znatno više vremena za odmor što su iskoristili. Nisu bili tako pucački raspoloženi kao protiv Lejkersa, ali Džejson Teri je dao 24 poena (4/8 za tri), Hoze Huan Barea 21... Predrag Stojaković je za 21 minut ubacio jednu trojku iz šest pokušaja, imao dva skoka i asistenciju.

Gosti su se držali u prvom poluvremenu, na odmor se otišlo rezultatom 55:48, ali je u nastavku domaćin serijom 16:0 rešio pitanje pobednika.

Druga utakmica je na programu u četvrtak, takođe u Amerikan Eirlajns centru, gde Dalas ima učinak 6:0 u plej-ofu.

(MONDO, foto Guliver/Getty images)




 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
NBA: "Zagrmelo" sa klupe Tandera

NBA: "Zagrmelo" sa klupe Tandera


Dalas u finalu? Ne tako brzo! Oklahoma Siti slavila je u Teksasu rezultatom 106:100 i izjednačila na 1:1 u seriji.

v206689p0.jpg



Kevin Durent i četvorica igrača druge postave nisu dozvolili Dirku Novickom da "buđenjem" u poslednjoj četvrtini napravi preokret.

Nemački internacionalac u tom periodu je ubacio 16 od svojih 29 poena, ali je klupa Oklahome bila na visini zadatka - 100:106 (31:26, 26:33, 19:18, 24:29)!

Tander od početka plej-ofa nije doživeo uzastopne poraze i imaće šansu da pred svojim navijačima uspostavi kontrolu nad finalnom serijom Zapadne konferencije.

"Moramo da rešimo probleme koje imamo u odbrani. Sto poena u plej-of utakmici trebalo bi da bude dovoljno za pobedu, ali nije kada primite 106 ili 112 poena, kao mi. Čestitam Oklahomi. Nisu imali šta da izgube, odigrali su napadački, a klupa im je bila dominantna", rekao je trener Dalasa Rik Karlajl.

Pored Durenta, strelca 24 poena, na terenu su u prelomnim momentima bili "rezervisti" - Erik Mejnor (13 poena), Džejms Harden (23), Dekvon Kuk (8) i Nik Kolison (6p, 7sk).

Harden je gostima doneo minimalnu prednost na kraju treće deonice (77:76), postigavši trojku i dodatno bacanje posle faula Džejsona Terija. Na startu četvrte četvrtine dao je još jednu trojku i Dalas je uspeo samo da nekoliko puta priđe na "minus jedan"...

"Počeli smo dobro da igramo i trener je doneo pravu odluku, da ne remeti hemiju koju smo postigli", rekao je Durent.


Ol star plejmejker Rasel Vestbruk (18p, 4as, 4izg) izjavio je da nije ljut što je završnicu meča presedeo na klupi.

"Sve dok pobeđujemo, nije mi problem da gledam, umesto da igram. Naravno, uvek se nadam da će mi trener dati šansu".

Klupa Dalasa u prvom meču je nadigrala protivničku (53:22), ali je usledio revanš - 29:50. Hoze Huan Barea je postigao 11, a Teri i Predrag Stojaković (šut iz igre 3/6) po osam poena.

Treća utakmica na rasporedu je u noći između subote i nedelje, a četvrta 48 sati kasnije u Oklahoma Sitiju.

(MONDO, foto: AP)

 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
NBA: Majami na Dalas u velikom finalu

NBA: Majami na Dalas u velikom finalu


U velikom finalu NBA lige igraće Dalas i Majami. Tim sa Floride bolji od Čikaga posle pet utakmica finala Istočne konferencije.


v207384p0.jpg



Za šampionski prsten u NBA ligi boriće se Majami i Dalas. Biće to prilika da se Maveriksi revanširaju Hitu za poraz iz velikog finala 2006. godine. Dalas je tada poveo 2:0 u seriji, ali je onda izgubio četiri utakmice za redom.

Zanimljivo da će i Majamiju i Dalasu ovo biti drugo finale NBA lige.

Predvođeni "velikom trojkom" Majami je po drugi put u ovoj finalnoj seriji Istočne konferencije srušio Bulse u Čikagu - 83:80. Lebron Džejms, Kris Boš i Dvejn Vejd postigli su ukupno 69 poena, dok je od ostatka ekipe Džoel Entoni ubacio tri, Mario Čalmers četiri i Majk Miler sedam poena.

Džejms je bio najbolji sa 28 poena, 11 skokova i šest asistencija. "Dabl-dabl" učinak imao je Boš (20 poena i 10 skokova), dok je Vejd ubacio 21 poen. Na drugoj strani, jedina "svetla tačka" bio je Derik Rouz sa 25 koševa i osam asistencija, ali uz vrlo loš šut 9/29 i četiri izgubljene lopte od kojih neke u prelomnim momentima meča.

Čikago je kontrolisao igru u prvom poluvremenu. Rezultat toga je i plus 12 (37:25) šest minuta pre odlaska na odmor. Zahvaljujući seriji od 7:0, Majami smanjuje do poluvremena na pristojnih 45:38.

Ništa se ne menja na parketu ni na početku drugog dela. Luol Deng, koji je sakupio 18 poena na kraju, pogađa prvi u nastavku, a Čikago konstantno vodi, u jednom trenutku i sa 57:44. Pred kraj treće četvrtine Majami hvata priključak serijom 13:5.

Međutim, domaćin ne dozvoljava protivniku da preokrene i tri minuta pre kraja vodi sa 77:65.

A, onda na scenu stupaju Vejd i Džejms...

Poslednja nada Čikaga da može da zaustavi Majami nestala je kada je Vejd pod faulom pogodio trojku i posle dodatnog slobodnog bacanja smanjio zaostatak samo na minus tri.


I Džejms vrlo brzo pogađa iz daljine za izjednačenje, a potom i konačno dovodi Majami do vođstva, pobede i finala - 83:80.


"Želeli smo da dokažemo da smo zaista najbolji igrači na terenu. Znamo kakav je tip igrača Lebron i koliko želi da se nađe u ovakvim situacijama, a ponovno je u NBA finalu. Igraćemo protiv čvrste ekipe Maveriksa, koja isto kao i mi žarko želi da pobeđuje. Nemamo vremena za slavlje, moramo da nastavimo sa teškim radom", poručio je posle meča Kris Boš.

Sa druge strane tuga. Čikago nije uspeo da ponovi uspeh iz ere Majkla Džordana. Krivicu za poraz preuzeo je Derik Rouz.

"Sve je na meni, izgubljene lopte, promašaji, šutevi, faulovi... Ako ništa drugo, barem ću naučiti nešto iz ovoga. To je sve što trenutno mogu da kažem i uradim jer ova serija je gotova", rekao je Rouz.

Finalna serija počinje poslednjeg dana maja.

(MONDO)

 
Poslednja izmena od urednika:
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
NBA: Mek Hejl "pali" raketu

NBA: Mek Hejl "pali" raketu


Hjuston je pronašao novog trenera, biće to Kevin Mek Hejl, prenose američki mediji.

v207470p0.jpg



Rukovodstvo "raketa" obavilo je niz razgovora sa različitim stručnjacima u potrazi za naslednikom Rika Adelmana, a odluka je pala da to bude nekadašnji trener Minesote, sa kojom je ostvario učinak od 39 pobeda i 55 poraza za sezonu i po (2008-09).

Poslednji posao Mek Hejla bio je na TNT televiziji gde je radio kao analizičar.

Mek Hejl sada ima 53 godine i blistavu igračku karijeru iza sebe. Igrao je za Boston, bio učesnik pet NBA finala i osvajač tri titule 80-ih godina prošlog veka. S obzirom na njegove zasluge Seltiksi su povukli njegov dres sa brojem 32, a krajem prošlog veka primljen je u kuću slavnih.

Inače, Hjuston je tekuću NBA sezonu završio na devetom mestu Zapada, sa tri pobede manje od ekipa koje su se domogle plej-ofa, Nju Orleansa i Memfisa.

(MONDO, foto AP)
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Natrag
Top