Naviknite decu da spavaju sama

Učlanjen(a)
10.07.2010
Poruka
2.773
beba-spava.jpg



BEOGRAD - Deca se razlikuju po temperamentu. Neka deca su osetljivija od druge, neka aktivnija, neka se lakše, a neka teže prilagođavaju promenama u sredini. Ovo su osobine temperamenta koje utiču na detetov san. Aleksandra Jovanović Magđar, porodični edukator, savetuje kako da najmlađe naviknemo da spavaju u svom krevetu.

Bebe oko petog meseca iznenada počnu da se uveče teško uspavljuju. Kod nekih beba se oko šestog meseca javljaju noćna buđenja. Da bi se uveo kontinuitet, potrebno je da im se da cucla, omiljeno ćebence ili neka igračka uz nežno milovanje. Nakon nekoliko noći, dodire zamenite porukom: „Sve je u redu. Ja sam tu, nastavi da spavaš.“
- Ne očekujte da će dete odmah prestati da plače, ali budite istrajni u svojim postupcima, jer ćete na taj način postići da nakon nekoliko nedelja ono spava celu noć u kontinuitetu - kaže Aleksandra Jovanović Magđar.

KAD POSTANU AKTIVNI
Aktivne bebe sa sedam ili osam meseci umeju da se bude u toku noći, jer je to vreme kada počinju da sede, puze ili stoje. Dopustite im da same uvežbavaju te veštine, a vi se za to vreme naspavajte. Ukoliko vas bebine aktivnosti ometaju u spavanju, premestite krevetac u drugu sobu. Novi problemi sa aktivnom decom nastaju oko jedanaestog ili dvanaestog meseca, jer tada bebe nauče da se popnu i izađu iz kreveca.

SMIRENO I ČVRSTO
Deci koja doživljavaju snažna osećanja može biti potrebno neko vreme da se opuste pred spavanje, naročito posle kupanja ili čak posle presvlačenja u pidžame. Ako ste smireni i čvrsti u povlačenju linije, oni se obično brzo naviknu da sami legnu da spavaju.
- Osetljiva deca obično teško zaspe. Ona umeju dugo i glasno da plaču. Topla kupka, tiha muzika, pričanje priča pred spavanje, češkanje po leđima i tiho pevanje ih umiruje. Tek kada napune dvadeset meseci, ova deca mogu samostalno da zaspe, bez pomoći roditelja - kaže Aleksandra.

Primeri i saveti ispričani kroz priču o Bei Lingu

Noćne more
Bei Ling ponekad ima ružne snove. On sanja da traži mamu i da je ne može naći, ili da je mama na drugoj strani reke u oluji. Kako je Bei Ling odrastao, sanjao je ponekad da je mama umrla. Jako mu je nedostajala! Zbog Bei Lingovog temperamenta, on zavisi od mame više nego druga deca njegove dobi. Bei Ling je istinski uplašen da će ju izgubiti. Nakon takvih noćnih mora, ona mora ponovo uveriti Bei Linga da je voljen. Mama grli Bei Linga i govori mu: „Ja ću još dugo, dugo živeti.“

Uzbuđen da zaspi
Bei Lingovi roditelji su naučili da su njemu potrebna oko dva sata „usporavanja“ pre polaska u krevet. U suprotnom, on je previše uzbuđen da bi zaspao. Kupanje mu je uzbudljivo, pa bi tuširanje trebalo pomeriti na jutro. Bei Ling više voli da se igra vije sa tatom. Zato što tata dođe kasno kući tokom nedelje, vije se igraju samo vikendom. Kada porodica izlazi na večeru, idu ranije, tako da se vrate dva sata pre spavanja.

Premalo sna
Bei Lingu treba celonoćni san kako bi izdržao sutrašnje frustracije. Njegovoj drugarici Tigandi takođe treba san tokom cele noći da bi ponovo napunila svoj tank energijom. Život je bolji za svakoga kada se ova deca dobro naspavaju. Većina dece kada postanu umorna, idu na spavanje. To nije slučaj sa visokoenergičnim Bei Lingom ili ljutom, teško prilagodljivom Tigandom. Kada je Bei Ling stvarno umoran, njegov motor se ubrzava. Kada Tiganda postane jako umorna, postaje još žešća i odlazak na spavanje postane još teži. Kada se ova deca ne naspavaju dovoljno, dan je ispunjen galamom i suzama.

Usporavanje
Videvši ovakav obrazac, Bei Lingovi roditelji su svake večeri ranije započinjali sa usporavanjem i sa ritualom pred spavanje. Za dve nedelje, Bei Ling je ujutru počeo sam da se budi. Dani su postali lakši. Nakon nekoliko meseci, ponovo je postao preumoran, pa su u subotu omogućili dovoljno dodatne popodnevne aktivnosti. Te večeri, sa usporavanjem i ritualom pred spavanje počeli su ranije. Njegovo raspoloženje se sledećeg dana poboljšalo.

Izvor: BLIC, Ivana Stojanov
 
Natrag
Top