Navijači bi mogli sami da održavaju red na „večitom derbiju”

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
UPOREDNI INTERVJU: Dušan Marović i Milutin Šoškić

Navijači bi mogli sami da održavaju red na „večitom derbiju”

„Nobelovac” Kami je napisao: „Sve ono što sam u životu naučio, sva prijateljstva, koja sam stekao su zahvaljujući fudbalu”, a današnji odnosi između Zvezde i Partizana ne doprinose tomeDušan MaravićO fudbalskom rivalstvu između Crvene zvezde i Partizana se govori od njihovog osnivanja. Danas je u žiži, na žalost, druga vrsta rivalstva između njih. O odnosima između dva naša najveća fudbalska kluba govore dvojica njihovih velikana kroz odgovore na ista pitanja.
Legendarni golman Milutin Šoškić je jedno od najvećih imena srpskog fudbala i džentlmen, koji je umeo sportski da prizna poraz od večitog rivala. Bio je i ostao prijatelj s mnogimzvezdašima. Fudbal doživljava kao igru i radost, a „večiti derbi je za njega srpska fudbalska svetkovina.
Dušan Maravić je naš najbolji fudbalski diplomata, a o njemu kao fudbaleru čuveni novinar Politike Ljubiša Vukadinović je 1960, posle meča s Milanom napisao: Zvezda je dobila igrača!Svojim bogatim iskustvom koje je stakao tokom dugogodišnjeg rada u najvišim forumima Fife i Uefemnogo je pomogao našem fudbalu.

Kakav je danas odnos između naša dva najveća kluba?
Šoškić: Tuga me hvata kad pomislim da predstavnici naša dva najveća kluba ne šalju dobru poruku ostalim klubovima. Činjenica je da svi ostali gledaju kako se ponašaju Partizan i Zvezda. Ima stvari koje sigurno nisu primerene velikima. Pojedinci, nekim ishitrenim izjavama, ruše ugled svog kluba, često se kriju iza paravana. Poslednji derbi, pre nekoliko dana, bio je gospodski u odnosu na ono što smo videli u Ligi šampiona između Reala i Barselone.
Maravić: Taj odnos je, nažalost, takav da ne može biti lošiji. On nije primeren sportu, naročito fudbalu. Poznati „nobelovac” Alber Kami je u svom poznatom romanu„Stranac” rekao: „Sve ono što sam u životu naučio, sva prijateljstva koja sam stekao je zahvaljujući fudbalu.” Današnji odnosi između naša dva najbolja kluba nisu dobri, a bez dobrih odnosa između Zvezde i Partizana nema ni jakog saveza, ni dobrog fudbala. Činjenica je da se Zvezda i Partizan najviše pitaju u pogledu vođenja fudbala.


A u Vaše vreme?
Šoškić: To ne može da se poredi. Današnji fudbal je brži, a nekada se derbi igrao za oči i dušu. Sa koliko ljubavi i poštovanja se odlazilo na te utakmice i vraćalo. Jednostavno, tada smo se družili međusobno bez obzira kom taboru smo pripadali, toga, danas, više nema.
Maravić: To je bilo naprosto ono što se dešavalo na terenu. Sastajali smo se dva, najviše tri puta godišnje, van toga bili smo prijatelji. Rajko i Bobek su zagrljeni išli od Slavije do stadiona. Uveče, posle derbija, izlazili smo svi zajedno i družili se, toga, nažalost, danas nema.Ono što odlikuje ranije generacije Zvezde i Partizana jeste prijateljstvo koje je ostalo i mi to veoma dobro negujemo i dan-danas.Pitanje pobednika odlučivalo se na samom terenu. Siguran sam da današnji odnosi dva kluba mogu ponovo da se usklade i dođu na onaj nivo od pre nekoliko decenija.


Šta bi trebalo da se promeni?
Šoškić: Celokupno ponašanje na stadionima je, nažalost, odraz društva. To se vidi u Skupštini: zagriženost, ljubomora i mržnja na svakom koraku. FSS u toj situaciji ne može ništa, jer ga klubovi ne poštuju. Ako neki klub izgubi odmah mu je kriv savez. Niko ne želi da gleda svoja posla i da se bavi svojim problemima. Taj govor mržnje je svuda prisutan.
Maravić: Prvo da se predsednik i generalni sekretar FSS sastanu za okruglim stolom s predsednicima i generalnim sekretarima Partizana i Crvene zvezde i da sva pitanja relevantna za fudbalski sport u Srbiji rešavaju zajedničkim snagama.Jednostavno, ako treba da se razgovara i dva dana i dve noći i nakon toga da sednu sa svim ostalim klubovima. Danas u Zajednici superligaša sede neki ljudi kojima objektivno tu nije mesto. U Uefi i Fifi jasno se znaju pravila.


Nekada je Zvezda bila nadmoćna, a danas je to Partizan. Zbog čega je to tako?
Šoškić: Ako se samo malo okrenemo unazad nije teško videti da je Zvezda bila dominantna. Imala je dobru administraciju, dobre operativce od Ćosića, Bugarčića, Cvetkovića... Međutim, dolaskom Žarka Zečevića za prvog operativca Partizan je krenuo krupnim koracima napred. Od tog momenta postaje ozbiljan klub i polako preuzima primat od Zvezde. Izgrađen je velelepni sportski centar, imali smo odličnu školu fudbala, počeli su da se ostvaruju i sportski rezultati kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni. Jasno je da mnogo toga zavisi od ljudi, njihove energije, ideja...
Maravić: Ima nekoliko stvari koje su dovele do toga. To su, po mom mišljenju, pitanje generacijsko, zatim pitanje rukovođenja, izbor trenera, selekcija igrača. Kada je Miljan Miljanić bio trener Zvezde to je jednostavno bio pokret, to je bila fabrika u kojoj su stvarani igrači. U to vreme u Beograd su dolazili iz Brazila, Portugalije, itd. da gledaju naše treninge, da uče. Partizan se u poslednje dve decenije bolje snašao, izgradio je svoj sportski centar, s druge strane Zvezda je bila u hendikepu, bez para.


Da li navijači treba da vode klub ili obrnuto?
Šoškić: Navijači prvo moraju iskreno da vole svoj klub. Ako su pravi da ne ostavljaju nikada klub na cedilu. Zvezdini navijači su u najvažnijoj utakmici ostavili svoj klub. To nije pravi odnos. Pravi navijači rade u interesu kluba. Mi, Balkanci, izgleda da upijamo sve loši sa Zapada. Sve ovo što se dešava na našim stadionima došlo je iz Engleske. Moj predlog fudbalskoj organizaciji bi bio da zaposlimo sve vođe navijača u klubove da oni sami umesto policije održavaju red. Nije mi jasno da se pored stotine policajaca opet unose petarde, baklje...
Maravić: Partizan, Zvezda i FSS zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom omladine i sporta i Olimpijskim komitetom moraju da se suprotstave vandalizmu. Moraju se poštovati pravila Uefe i Fife ili nam nema pomaka u ovoj igri. Nedostojno je da politiku klubova vode navijači, to nije dobar imidž.


Milutin Šoškić
Rođen 31. decembra 1937. Branio za prvi tim Partizana od 1955. do 1966. (finalista Kupa šampiona 1966, prvak Jugoslavije 1961, 1962, 1963. i 1965). Reprezentativac 50 puta (olimpijski pobednik 1960, evropski vicešampion 1960, četvrti na svetu 1962).

Dušan Maravić
Rođen 17. marta 1939. Igrao za prvi tim Crvene zvezde od 1958. do 1964. (prvak 1959, 1960. i 1964, osvajač kupa 1959. i 1964). Reprezentativac: 7 puta (olimpijski pobednik 1960)


Politika
 
Natrag
Top