ADMINISTRATOR
Učlanjen(a)
10.05.1971
Poruka
54.331
bohrerkunde.jpeg


Nauka o burgijama - prava burgija za svaku priliku

Zavisno od materija koji obrađujete, morate odabrati različite burgije i postupke bušenja. Ovde ćete saznati koje burgije čemu služe.

http://www.bosch-do-it.rs/bosch-do-...trikovi/11362/savetiitrikovi.shtml#kommentare


Uputstvo




Zavisno od materija koji obrađujete, morate odabrati različite burgije i postupke bušenja. Ovde ćete saznati koje burgije čemu služe.
Bušenje metala

HSS-burgije sa izbrušenim vrhom prikladne su za metale koji ne sadrže gvožđe. To su aluminijum, bakar, mesing, cink, gvožđe i nelegirani čelik. Za plemeniti čelik prikladne su burgije od visokokvalitetnog čelika za brzi rad sa legurom kobalta (HSS-E) ili su čak potrebne burgije sa slojem titana. One su skuplje od običnih HSS-burgija, ali zato omogućuju bušenje specijalnog čelika bez visokog trošenja burgije.
Bušenje drveta

Spiralne burgije za drvo imaju dugačak vrh za centriranje sa dva predrezača. Oni narezuju drvna vlakna; skidači strugotina koji se nalaze unutra čisto vade vlakna. Za veće prečnike burgija najčešće se koriste Forstner-burgije, umetničke burgije ili burgije za rupe za okove. Za dublja bušenja u drvo koriste se Levis-burgije.
Bušenje betona

Za bušenje zidova od klinkera, opeke ili betona potrebno je korišćenje vibracione bušilice ili hamer bušilice. Ako se zid sastoji od šupljeg kamenja sa poroznim materijalom buši se samo rotaciono, dakle bez udaranja. Isto važi za porozne cigle i zidove od pločastih elemenata. Za radove u ovim materijalima potrebna je burgija za kamen. Takva burgija na vrhu sadrži zalemljene ploče od tvrdog metala.
 
Član
Učlanjen(a)
29.09.2010
Poruka
2
Nadao sam se da ce biti malo vise informacija o burgijama!
 
Član
Učlanjen(a)
18.10.2009
Poruka
45
postoje vise nacina ostrenja burgija moze masinski a moze i rucno.Idealni ugao za ostrenje burgija(za metal a moze i za drvo) je od 118 do 120 stepeni-gledajuci na ugao koje cine obe spirale to jest oba seciva.Sto bi bilo od 59 do 60 stepeni po jednom secivu ili nozu burgije s tim sto napadni ugao mora biti visi od ledjnog ugla ako me razumes sta hocu da kazem ako ne uzmi novu burgiju pa ces videti da je prednja strana seciva visa u odnosu na zadnju stranu a istovremeno zadnja strana mora biti niza i od napadnog ugla druge spirale koja bi trebalo da je i istoj visini sa napadnim uglom prvog prednjeg(reznog) seciva da bi doslo do rezanja(busenja)sa maksimalnom brzinom i da nebi samo jedno secivo rezalo.Da ja ne bi sad tu nesto mudrovao i da te jos vise ne zbunim pogledaj kako je na novoj burgiji i napravi isto tako pa ce biti dobro.Inace se burgije rucno ostre na tocilu nadam se da to znas i da sam ti pomogao ako ti jos nesto ne bude jasno pitaj.
 
Član
Učlanjen(a)
13.10.2010
Poruka
14
Nauka?! Priznaćeš da to zvuči pretenciozno.Bilo bi bolje:,,Ukratko o burgijama''.Burgija spada u osnovni alat i služi za bušenje rupa u punom materijalu ili za proširivanje već postojećih.Postoji više vrsta burgija, ali su najčešće u upotrebi spiralne.Koristi se za radove gde se ne postavljaju strogi zahtevi (tačnost prečnika, oblik rupe, finoća obrade...).Sastoji se od tela , drške, ušice i vrata.Završni deo je vrh burgije.Izrađuju se sa standardnim prečnicima (d).Standardna je i:ukupna dužina (l), dužina tela (l1), drška (l2), ušica (l3) i dužina vrata (l4).Tipovi: N za bušenje mat.norm. tvrdoće čija je veličina ugla spirale ω=22-30 i vrha φ=118 st.(N se ne upisuje na burgije).M za meke mat. ω=40st. i φ=140st.T za tvrde mat. ω=13st. i φ=140st.Prečnik se meri pri vrhu na rubovima burgije.Ima dva gl. i jedno poprečno sečivo.Glavna režu a popr. gnječi mat.
 
Član
Učlanjen(a)
10.10.2010
Poruka
9
Razumeo sam ovo da napadni ugao mora biti visi od ledjnog , a jasno mi je i zasto . Zanima me kako da zadrzim taj odnos prilikom ostrenja iz ruke ? Da li su burgije za drvo i metal od istog materijala ( hss) i da li ivericu mogu da busim sa ovom prvom a da je preterano brzo ne istupim?
 
Član
Učlanjen(a)
13.10.2010
Poruka
14
Neka ti to uradi neko sa iskustvom (majstor), a ti gledaj i pitaj.
 
Član
Učlanjen(a)
22.11.2010
Poruka
6
Treba da se proba pa vjezba...nadji tocilo koje nema velik broj obrtaja pa po malo skidas pa probas jel busi pa tako u krug...treba da pogodis ugao pa kad prislonis na tocilo blago da zarotiras burgiju od reznod djela ka zadnjem djelu i pri tom blago pojacavas pritisak pri kraju,da neznatno skines zadnji kraj vise od reznog...ostris jedu stranu pa drugu poravnavas po njoj...
moze da se naostri i bez rotiranja,samo da nadjes ugaoi kosinu reznog djela ali to je lose jer ako ga samo malo vise skines lomi se rezni deo... smazaces kamaru burgija dok ne skontas kako se ostri ili dok ne upalis da nemas slifa za te stvari,trece nema...
 
Član
Učlanjen(a)
27.10.2010
Poruka
1
nauka je čudo ali za ove stvari pored malog znaja treba dosta prakse i onda je sve na svome mjestu
 
Natrag
Top