Šta je novo?
SerbianForum

This is a sample guest message. Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

  • Hvala svima na 1 900 000+ postova & 500 000+ tema!

NAUČNA ANALIZA Najbolji vozač Formule 1 svih vremena nije ni Šumaher, ni Sena D. Nikolić

  • Začetnik teme Torrent Maniak
  • Datum pokretanja
Torrent Maniak

Torrent Maniak

Moderator
#1
NAUČNA ANALIZA Najbolji vozač Formule 1 svih vremena nije ni Šumaher, ni Sena

Na Univerzitetu Šefild u Engleskoj urađena je naučna analiza na temu "Ko je najbolji vozač Formule 1 svih vremena?". I, konačni rezultati mnoge će iznenaditi.


4a59891a81af819390443ba93e8609a6.jpeg

Foto: Reuters Formula 1

Istraživači nisu uzeli u obzir samo broj titula, jer bi tu Mihael Šumaher bio ispred svih sa sedam trofeja, niti broj pobeda na trkama, jer bi "Šumi" sa svojom 91 opet bio ispred konkurencije.

Ne, naučnici su uzeli u obzir stotine drugih parametara, uključujući i vremenske prilike na svakom njihovom nastupu u karijeri, kvalitet staze, snagu tima (koja je pokazala da šest puta više utiče na uspeh nego sam talenat vozača, jer su istraživači poredili različite rezultate istih pilota - u različitim bolidima).

I, kada su sve sabrali i oduzeli, naučnici su došli do zaključka da je najbolji vozač Formule 1 svih vremena - Argentinac Huan Manuel Fanđo, koji je trijumfovao u pet šampionata, od 1951. do 1957. Kako je izgledalo voziti u njegovo vreme... zapravo, kako je vožnja izgledala iz njegovog ugla, pogledajte ovde:Na drugom mestu je Alan Prost (Francuska), četvrostruki šampion, a potom slede Džim Klark (Velika Britanija, šampion 1963. i 1965.), tregično preminuli Ajrton Sena (Brazil, trostruki prvak od 1988. do 1991.), pa Fernando Alonso, Nelson Pike, Džeki Stjuart i tek na osmom mestu Mihael Šumaher, dobrim delom i zbog znatno slabijih rezultata posle 2008, četiri godine nakon poslednje od sedam rekordnih titula.

Top 10 zaokružili su Emerson Fitipaldi i Sebastijan Fetel.

Sa ovakvom analizom ne slaže se baš Bob Varša, dugogodišnji komentator F1 na ESPN-u.

"Meni je ovo malo smešno. Ali, jedna stvar je sigurna: Priča o tome ko je najbolji vozač svih vremena je nešto što navijači vole, tako da je ovaj naučni projekat dolio ulje na tu vatru. Što je, verovatno, dobra stvar", rekao je Vašra za "Hafington post".
 
Bora1961

Bora1961

#2
Porediti sezone u kojima se vozil maksimalno 7-8 trka sa sezonama od 17-21 trke je smesno.
Prosto, sabiranjem predjenih kilometraza u trkama po sezoni , dobice se neuporediv podatak.
 

Top