NATO skuplji za Hrvatsku

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
NATO skuplji za Hrvatsku







HRVATSKA bi trebalo da plaća veću članarinu za članstvo u NATO, a dosadašnja je iznosila tri miliona evra godišnje. Vojni savez će svim članicama da poveća članarinu, ali još nije izračunato koliko će to iznositi za Hrvatsku.

[SIZE=+0]Sve je više onih koji tvrde da je ulaskom u NATO Hrvatska u finansijskom smislu loše prošla, jer od najavljenih poslova hrvatskih preduzeća za Severnoatlantski pakt nije mnogo realizovano. Posebno je loše primljena informacija da će veći finansijski teret ubuduće snositi manje zemlje poput Hrvatske.


reg-hrvatska_620x0.jpg



Uskoro bi vojni savez trebalo detaljnije da pročešlja i budžete pojedinih članica. Hrvatska je, međutim, u odbrambeni budžet stavila i mnogo toga što nema direktne veze sa vojskom. Zato se pretpostavlja da bi ubuduće članarina mogla da bude i mnogo veća od tri miliona evra.

NATO je do sada bio zadovoljan angažmanom Hrvatske, posebno u Avganistanu. Zagreb je, ipak, doneo odluku o smanjenju broja vojnika sa 300 na 250. Sledeće godine još manji broj hrvatskih vojnika trebalo bi da ide u misiju u Afganistan.

Jedan od hrvatskih vojnih prioriteta je i nabavka novih borbenih aviona. Najpovoljniju ponudu dali su Rusi, ali je malo verovatno da će Zagreb to da prihvati, već i zbog činjenice što Rusija nije članica NATO-a. Poslednju ponudu dali su Šveđani, za nabavku osam aviona JAS-39 "gripen" za 610 miliona evra, na kredit od deset godina. Tako bi jedan avion koštao 76 miliona evra, što je, po mišljenju vojnih stručnjaka, previše. Šveđani su pominjali da bi uz vezanu kupovinu bili spremni da pregovaraju i o preuzimanju brodogradilišta "3. maj" u Rijeci, ali detalji o toj ponudi nisu poznati javnosti. Ova poslednja švedska ponuda je čak nepovoljnija od pređašnje, tako da je malo verovatno da će je Hrvatska prihvatiti.


"MIG-21"


[SIZE=+0]POMINjE se i varijanta da Hrvatska, uz sve nagovaranje vođstva NATO-a, ipak odustane od nabavke borbenih zviona i da održava postojeće, bar dok se finansijsko stanje u državi ne popravi. Lovci "MIG-21" su stari, ali vojni stručnjaci kažu da bi još neko vreme mogli da služe.


Izvor:
Novosti.rs[/SIZE]
[/SIZE]
 
Natrag
Top