Šta je novo?

Nastavu bojkotovalo 200 studenata

P

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
PROTESTI ZBOG NELEGALNIH IZBORA ZA STUDENTSKI PARLAMENT


Nastavu bojkotovalo 200 studenata


Izvor: Dan 13-11-2010Oko dvjesta studenata Filozofskog fakulteta u Nikšiću, sa studijskih programa za istoriju i geografiju, sociologiju i njemački i engleski jezik i književnost, nezadovoljnih tokom izbornog procesa za Studentski parlament koji su održani prije dva dana na Univerzitetu Crne Gore, okupilo se juče ispred te visokoškolske ustanove zahtijevajući od rukovodstva fakulteta i Rektorata da ponište izbore jer su oni, po njihovom mišljenju, nelegalni i nelegitimni.
Prema riječima Bobana Batrićevića, studenta četvrte godine Studijskog programa za istoriju, kome je, kao i njegovim kolegama Slobodanu Radoviću i Milici Perazić, uskraćeno pravo da se kandiduju na izborima jer su samo predstavnici Studentskog parlamenta Zoran Medenica i Miljan Marsenić, koji su i ovoga puta izabrani, blagovremeno znali da će oni biti održani. Radeći na tome da čitav proces bude tajan, kaže on, Medenica i Marsenić obnovili su svoje mandate. -Zahtjev za prijem kod ministra prosvjete i nauke Slavoljuba Stijepovića uputili smo juče, a odgovor očekujemo početkom naredne sedmice. Ukoliko ne bude udovoljeno našim zahtjevima, svoja prava tražićemo sudskim putem. Uporni smo u svojim nastojanjima, tako da ćemo bojkotovati predavanja sve dok izbori ne budu ponovljeni i održani na transparentan i legitiman način. Jedino obavještenje o izborima bilo je istaknuto na oglasnoj tabli Studijskog programa za srpski jezik i književnost, a potpisao ga je Željko Jelić, predsjednik Univerzitetske izborne komisije. Ono što je izazvalo posebno ogorčenje kod svih nas jeste da je rad Studentskog parlamenta tokom minulih dvije godine bio tajan, a tako će očigledno biti i u narednom periodu jer su izabrani isti ljudi. To nećemo dozvoliti i naši zahtjevi su da izbori budu ponovljeni, a dok se to ne dogodi, nema ni predavanja - kazao je Batrićević.
On je naglasio da bi rektor Univerziteta Predrag Miranović i ministar prosvjete Slavoljub Stijepović trebalo da se zapitaju zašto se sve ovo događa.
- Više je nego smiješno da se za Studentski parlament kandiduju ljudi koji decenijama studiraju i čiji je jedini interes da imaju što više materijalne koristi tokom studija. Svjesni smo da protesno okupljanje može uticati na ugled Filozofskog fakulteta, ali je naše dostojanstvo iznad toga. Želimo da skrenemo pažnju javnosti na ovaj problem, između ostalog, i zato da bi naše buduće kolege studenti znali ne samo za svoje obaveze, već i za svoja prava - naglasio je Batrićević.

L.N.

Na ETF-u Ratković i Kaluđerović

Elektrotehnički fakultet u Studentskom parlamentu zastupaće Radovan Kaluđerović i Matija Ratković. Kako smo ranije objavili, izbori na ETF-u trajali su nešto duže u odnosu na ostale fakultete, jer je većina studenata bila u popodnevnoj smjeni. Kaluđerović i Ratković bili su nosioci liste "Izbor za čistu desetku", a u izbornoj trci bili su bolji od Jelene Martić i Matije Kneževića, koji su u kampanji važili za favorite.

T. R.
 
Top