Šta je novo?

Naši pikadisti gađaju pravo u metu

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Naši pikadisti gađaju pravo u metu

Izvor: B92

Novi Sad -- Aleksandar Borić je zvanični evropski i svetski prvak u pikadu, sportu koji se u Srbiji još uvek ne shvata ozbiljno iako naši pikadisti donose brojne medalje

17902152684e0ee7dd4e082430021576_368x276.jpg


Ipak, šampioni kažu da je pikado u usponu, što potvrđuje i činjenica da je ovaj Novosađanin trenutno prvi na listi najboljih pikadista u Evropi.
Ovako gađa u centar svetski i evropski prvak u pikadu, Aleksandar Borić. On vežba svakoga dana, po nekoliko sati, i zbog toga lako pogađa pravo polje na pikado tabli.
Na prvenstvu održanom u Španiji krajem maja osvojio je zlato u disciplini „501 double out", za koje se nadmetalo više od 400 takmičara.

Nakon tog uspeha, njegovo ime je prvo na listi najbolje rangiranih pikadista u Evropi.

“Moram da priznam da još nisam svestan šta sam uradio i šta sam osvojio. Nisam ni euforičan, pre takmičenja sam prijateljima i zabranio da budu euforični, tako se i sada osećam, sve je normalno. Ali, ipak, jako sam zadovoljan svojim uspehom, i nastaviću, nadam se, da osvajam ovakve titule“, kaže Aleksandar Borić, svetski šampion u pikadu.

Aleksandar se za takmičenja sprema uz Milana Stankovića, bivšeg šampiona sveta. Na jednom mestu u Novom Sadu postoje dva svetska šampiona i mnogo pehara na polici. Međutim, saglasni su da pikado nije afirmisan u Srbiji jer za njihove podvige niko ne zna. Takođe, ovaj sport nije ni dovoljno plaćen, dok u drugim zemljama Evrope pikadisti imaju uspešne karijere i mogućnost dobre zarade.

„Pikado je u Srbiji poslednjih godinu i po, dve, u usponu. Sve je više igrača, klubova. A u suštini, srpski pikado je u samom svetskom vrhu, već nekih 6-7 godina“, rekao je Milan Stanković, šampion sveta za 2008. godinu.

Na inicijativu Engleske, ovaj sport bi trebalo da postane olimpijski do 2016. godine. Ukoliko i naš olimpijski savez bude imao vere u njih, oni će nam sigurno doneti medalje iz Brazila.
 
Top