narodni recepti od Zacinskog i lekovitog bilja

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Drugim istrazivanjima potvrdjeno je da utice na regulisanje krvnog pritiska i snizavanje holesterola u krvi. Povoljno deluje na pankreas, jetru i imuni sistem. Shiitake gljive takodje, sprecavaju razvoj stetnih mikroorganizama kao sto su virusi i bakterije, pa se upotrebljavaju i u suzbijanju raznih vrsta infekcija.

Shiitake gljive promovisu se u borbi protiv nastanka i napredovanja AIDS-a kao prirodno sredstvo za jačanje imuniteta.

Na osnovu svega toga nesumnjivo je da je ova jestiva gljiva zaista lekovita ali se retko gde moze cuti kolika je kolicina potrebna da bi se ostvarili pozitivni rezultati u lecenju odredjenih bolesti i tegoba. Ipak, govori se da snaga i delotvornost gljive shiitake zavisi od toga na koji se nacin priprema i konzumira.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Iz tog razloga na trzistu se cesto nalaze razni ekstrati aktivnih materija izdvojenih iz gljive shiitake koji se preporucuju za odredjene vrste terapija, umesto same gljive. U Japanu se recimo, iskljucivo supstanca lentinan iz shiitake dodaje uz hemoterapiju namenjenu za lecenje osoba obolelih od raka grla, pluca i zeluca, jer se smatra da upravo ona moze zaustaviti ili usporiti rast tumora.

Da biste smanjili rizik od nastanka raka, American Cancer Society preporucuje balansiranu ishranu koja treba da sadrzi najmanje pet obroka dnevno sa raznovrsnim vocem i povcem. Prednost imaju integralne zitarice, semenke, orasi, mahunarke. Sada tom spisku mozemo dodati i povremenu konzumaciju gljive sitake. U svakom slucaju neophodno je umanjiti unos crvenog mesa i masti zivotinjskog porekla.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Napomena: Shiitake gljive i njihovi ekstrakti uopsteno se smatraju sigurnim za upotrebu, mada kod nekih osoba mogu izazvati alergijsku reakciju, nadutost ili proliv. Vazno je znati da osobe obolele od raka nikako ne smeju gljivu sitaku smatrati za osnovni lek vec samo kao dodatak ishrani. Rak je veoma ozbiljna bolest u cije lecenje se mora ukljuciti savremena medicina
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=1]Svedska grancica[/h]
svedska-grancica.jpg
Svedska grancica poznat i pod drugim nazivom kao sveden biter (internacionalno Sweden Bitter), mnogima moze biti od velike pomoci. To je jedan od prirodnih eliksira u ciji sastav ulazi odredjena mesavina lekovitih biljaka.
Recept za svedsku grancicu ostavio je za sobom svedski lekar Dr. Samst koji je ziveo u 18. veku, mada se pretpostavlja da je ovaj lekoviti napitak nastao mnogo ranije, negde pre 400-500 godina i da ga je izvorno sastavio Dr. Paracelsus. Nakon toga, poznatoj austrijskoj travarki Mariji Treben svedska grancica postala je osnovno sredstvo za lecenje svih vrsta bolesti. Ona je pored odredjenih lekovitih cajeva i melema, skoro uvek uporedo preporucivala i upotrebu sveden bitera.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Svedska grancica se u danasnje vreme najcesce preporucuje kod problema sa varenjem. Osim toga, vraca energiju organizmu pa se koristiti za otklanjanje umora. Posebno su blagotvorni oblozi od sveden bitera koji pomazu kod upalnih procesa kao sto su oteceni zglobovi, uganuca, isijas, upala nerava i slicno.

Prema starim zapisima i iskustvima Marije Treben svedska grancica ima daleko siru lepezu lekovitih moci tako da predstavlja univerzalni lek protiv skoro svih vrsta bolesti.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Pa da nabrojimo samo neke:
Otklanja grceve u stomaku, hladi jetru i umiruje gasove. Blagotvorno deluje na bubrege, podstice izlucivanje tecnosti iz organizma, pomaze u lecenju hemoroida, regulise apetiti i varenje hrane. Regulise menstruaciju u svakom pogledu kako preobimnu tako i preoskudnu. Otklanja depresivno i melanholicno raspolozenje. Povoljno deluje u suzbijanju groznice, povisenje temperature a koristan je i u lecenju epilepsije. Prociscava krv i podstice cirkulaciju. Otklanja kurje oko i bradavice. Ubrzava zarastanje rana i eliminisanje ožiljka. Oblog od sveden bitera otklanja zubobolju, glavobolju i vrtoglavicu, leci oci. Svakodnevna upotreba svedske grancice cuva zdravlje, budi i podize zivotnu energiju, podmladjuje i obezbedjuje bolju kondicuju u starosti. Marija Treben je ovaj eliksir obavezno preporucivala i za lecenje raznih vrsta raka.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Inace postoje dve varijante svedske grancice pod nazivima veliki sveden biter i mali sveden biter. U sastav velikog sveden bitera ulazi dvadesetak razlicitih lekovitih biljaka a u mali sveden biter jedanaest. Posto Marija Treben u svojoj knjizi "Zdravlje iz Bozje apoteke" napominje da je sva svoja uspesna lecenja postizala uz pomoc malog sveden bitera u nastavku se nalazi spisak biljaka i recept za mali sveden biter.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Mali sveden biter

Spisak biljaka:

10 gr


aloe (umesto aloe moze da posluzi koren lincure ili prah od pelena)

5 gr


mire

0,2 gr


safrana

10 gr


lista sene

10 gr


kamfora (sme se upotrebiti samo prirodni kamfor)

10 gr


korena rabarbare

10 gr


korena isijota (kurkume)

10 gr


mane

10 gr


terijak venecijana

5 gr


korena kravljaka

10 gr


korena angelike
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Priprema eliksira:

Navedene biljke staviti u staklenu flasu od 2 l i naliti 1,5 l kvalitetne domace rakije, jacine 38-40%. Flasu ostaviti 14 dana na suncu a svakodnevno je dobro promuckati. Nakon toga, procediti i cuvati na tamnom mestu.

Napomena: Svedsku grancicu ne treba da upotrebljavaju deca, trudnice, doilje a pogotovo osobe koje boluju od hemofilije jer razredjuje krv. U svakom slucaju pre svake upotrebe neophodna je konsultacija sa lekarom.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=1]Med i pcelinji proizvodi[/h] [h=2]Eliksir zdravlja[/h] [h=2]Med[/h]
med.jpg
Med predstavlja najdivniji proizvod koji nam je priroda podarila. On sadrzi skoro sve sastojke koji grade ljudski organizam. Nektar koji se nalazi u cvecu jeste osnovni izvor ugljenih hidrata koje zatim pcele prerađuju u fruktozu i glukozu, koje su osnovni cinioci meda. Pcele proizvode med u svojim malim telima i daju nam divan prirodni eliksir koji uvek treba imati u domu i koristiti u ishrani.
Mnostvo biljnih sastojaka u medu podsticu i jacaju nas imunoloski sistem i cine nas otpornijim na bolesti. Med je bogat raznim vitaminima i mineralima koji su neophodni za odrzavanje dobrog zdravlja. Tu spadaju: gvožde, cink, kalcijum, fosfor, kalijum, bakar, magnezijum, mangan, hrom i selen. Pored toga sadrži aminokiseline neophodne za zivot. Sirovi med pun je i enzima. Oni su odgovorni za regeneraciju i zdravlje celija, apsorpciju hrane i sve biološke procese u nasem telu.
 
Natrag
Top