narodni recepti od Zacinskog i lekovitog bilja

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Lekovita svojstva

Ova gljiva upotrebljava kao prirodni lek protiv povisenog holesterola u krvi, kamena u zuci, za sve bolesti srca i krvnih sudova, za regulaciju krvog pritiska, umiruje upalne procese u organizmu, protiv raka - tako sto zaustavlja dalji razvoj metastaza, povoljno deluje na rad bubrega i mokracnih kanala. Osim toga vazno je reci kako je potvrdjeno da tibetanska gljiva u sebi sadrzi sve vitamine neophodne za pravilan rad ljudskog organizma, tako da sprecava starenje, otklanja umor a usput je i dobro prirodno sredstvo za potenciju kako kod muskaraca tako i kod zena.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Kako se priprema napitak od tibetanske gljive

Opranu gljivu preliti sa 1/4 nekuvanog mleka. Ostaviti u staklenoj posudi da odstoji 24 sata pa mleko procediti obavezno kroz plasticnu cediljku (nikada ne koristiti metalnu cediljku ili kašiku). Ovako procedeno mleko je gotov napitak.

Gljivu i posudu zatim dobro oprati cistom vodom i ponovo preliti mlekom. Cuvati je prekrivenu na sobnoj temperaturi, nikako na hladnom mestu.

U toku pauze od 10 dana gljivu je potrebno redovno tretirati na isti nacin kao i za vreme upotrebe napitka, znaci redovno je ispirati i prelivari mlekom jer bi u suprotnim izgubila lekovita svojstva ili cak i uginula.

Tibetanska gljiva duplo naraste za 17 dana i tada se moze prepoloviti i pokloniti onome kome je potrebna.

Pije se iskljucivo uvece, pre spavanja tokom 20 dana. Nakon toga praviti pauzu od 10 dana. Da bi efekat lecenja bio vidljiv kuru je potrebno ponoviti bar tri puta. Za teze oblike oboljenja kuru ponavljati do potpunog izlecenja.

Ovu lekovitu gljivu u Poljsku je 1997. godine doneo profesor Sokolovski iz Indije posto su ga tamo monasi njome lecili od raka jetre.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Gljiva Kombuha




Gljiva KombuhaZovu je još i japanska gljiva, ruska gljiva, kineska gljiva, indijska cajna gljiva, gljiva za dugovecnost, kargašok caj, cembuja orijentalis. Gljiva Kombuha je dobro poznata u svetu a ime joj je japanskog porekla.

Lekovita svojstva Kombuhe poznata su naširoko. Iskustva pokazuju da Kombuha caj snižava krvni pritisak, šecer i holesterol, ubrzava cirkulaciju, povoljno utice na rad žlezda, stimuliše metabolizam, odnosno podstice sagorevanje masti a samim tim i mršavljenje. Pomaže kod reumatizma i artritisa tako sto olaksava pokretljivost zglobova, regulise rad želuca, jetre i bubrega. Blagotvorno deluje kod kožnih oboljenja, kostobolje, arterioskleroze. Pomaže kod zatvora, snižava ureju u krvi, ublazava stres i nesanicu. Povecava imunitet, prociscava organizam, stimulise rast kose...

Caj od Kombuhe vekovima se koristi u azijskim zamljama. Istocni narodi veruju da moze vratiti mladost, krepkost i produžiti životni vek. Narodi koji svakodnevno piju po dva i po decilitra caja od kombuhe nemaju bore na licu ni druge vidljive znake starenja, kao sto su seda kosa ili staracke pege po rukama.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
gljiva-kombuha.jpg


Kako napraviti Kombuhu?

Posle ceđenja prevrelog grožđa za vino u kominu, dodati dosta obicne vode i malo šecera. Posudu ne poklapati, vec ostaviti nedelju dana da radi. Na taj nacin vinski kvasac iz komine ce se sjediniti sa sircetnim bakterijama iz vazduha i formirace se svetlo braon, sluzavi pokrivac - tako je napravljena Kombuha, koja vremenom uz pravilano održavanje raste i razmnožava se.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Kako se priprema Kombuha caj?

U 1 litar kljucale vode spustiti 2 kašikice bilo koje biljne mešavine za caj (najbolji rezultati pokazali su se upotrebom zelenog caja). Ostaviti da odstoji 15-tak minuta, pa procediti. Odmah zatim dodati 4 velike kašike secera i promesati. Nakon toga obavezno ostaviti da se prohladi na nivo sobne temperature. Pripremiti cistu staklenu posudu (nikako metalnu) i u nju sipati ohlađen caj. Tek tada gljivu Kombuhu spustiti u caj.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Ukoliko se Kombuha napitak priprema prvi put, od tek nastale Kombuhe, u caj dodati i tecnost koja je nastala zajedno sa njom. Za svaki naredni put potrebno je sacuvati nešto tecnosti od predhodnog napitka i dodati ga u novi (oko 10% od ukupne kolicine novog napitka).

Prekriti posudu gazom ili drugom laganom i prozirnom tkaninom (nikako celofanom, da bi gljiva mogla da dise) i ostaviti da odstoji 10-tak dana na toplom, tamnom i mirnom mestu (za to vreme je najbolje ne pomerati je). Ukoliko za to vreme gljiva padne na dno na vrhu ce se pored nje formirati nova, mlada, gljiva Kombuha. Gljiva se moze koristiti za pripremu caja vise puta, tacnije sve dok je svetle boje. Kada pocne da tamni, treba je baciti i nastaviti sa novonastalim mladim gljivama.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Za slađi ukus napitka fermentaciju zaustaviti malo ranije a za kiselkast ukus ostaviti da se fermentise nešto duže (što obicno zavisi od nivoa toplote u stanu). Kombuha napitak treba da je blagog ukusa. Preterano jak i kiseo napitak može imati štetno dejstvo na ljudski organizam. Nakon toga, plasticnom kašikom (nikako metalnom) izvaditi Kombuhu iz posude, malo je oprati hladnom vodom i tako je spremna za pripremu novog napitka.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Dobijen Kombuha caj sipati u staklene flase i dobro zatvoriti (10% tecnosti, zajedno sa gljivom, sacuvati za pripremu novog napitka).

Vremenom kako gljiva raste bice moguce od nje napraviti sve vece kolicine caja, koje su cuvane na hladnom mestu, upotrebljive mesecima.

Kombuha caj piti tri puta dnevno po jednu manju šolju i to ujutru na prazan stomak, zatim posle rucka, pa uvece neposredno pre spavanja.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
[h=1]Shiitake gljive[/h]
shiitake-gljive.jpg
Shiitake gljiva (botanicko ime: Lentinus edodes), na srpskom jeziku gljiva sitaka naziva se jos i japanskom gljivom, hrastovom gljivom i Schwarzwald gljivom. U Japanu ima nadimak carska gljiva. Svrstava se u veoma lekovite jestive gljive, potice sa azijskog kontinenta gde prirodno raste u sumama.
Na istoku se vec vekovima upotrebljava za ishranu ali i kao lek, pogotovo u Kini. U skorije vreme shiitake gljive sticu sve vecu popularnost i u zapadnim zemljama sveta. Danas gljiva sitaka zauzima drugo mesto na spisku najcesce uzgajanih gljiva na planeti.
Ona sadrzi dosta minerala (kalijum, kalcijum, gvozdje, fosfor, magnezijum), mnostvo vitamina B grupe (B1, B2, B3, B5, B6, B11, B12), amino kiseline i biljna vlakna.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
Zbog svojih izuzetnih lekovitih svojtava shiitake gljive su veoma cenjene u drevnoj kineskoj medicini. Na Dalekom istoku vlada misljenje da shiitake stite organizam od raznih degenerativnih bolesti, sprecavaju niz organskih poremecaja, unistavaju stanice raka, prociscavaju telo od stetnih materija, daju energiju i podizu nivo vitalnosti organizma.

Savremena medicinska ispitivanja koja se vrse jos od 1960. godine na zivotinjama, pokazuju da shiitake gljiva zaista ima antitumorsko i antikancerogeno dejstvo pa je u skorije vreme stekla i naziv "ubica raka". Osim toga, blagotvorno deluje i nakon hemio terapije i zracenja.
 
Natrag
Top