Šta je novo?

Napredak u zaštiti privatnosti na webu

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.056
Napredak u zaštiti privatnosti na webu


Izvor: BBC

Zahvaljujući novim alatkama koje je kreiralo telo za uspostavljanje web standarda, korisnici interneta će ubuduće dobijati upozorenje, ako sajtovi ne poštuju njihovu privatnost.

Photo: ahans/FlickrThe World Wide Web Konzorcijum(W3C) želi da pomogne korisnicima da bolje kontrolišu kako se upravlja njihovim ličnim podacima.

Sa tim ciljem W3C dizajnira kontrolne opcije za zaštitu podataka i otkrivanje kada sajtovi ne poštuju zahtev za privatnošću.

“Neki korisnici imaju osećaj da ih neko ‘prati’ dok drugi imaju probleme vezane za privatnost i žele da ih reše”, kaže dr Matijas Šunter iz IBM-a koji rukovodi izradom nacrta za ugradnju i sprovođenje ove Do Not Track (Ne prati) tehnologije.


Koordinacija

Radna grupa definiše softverske specifikacije koje će:

  • podesiti browsere tako da kažu sajtovima da smanje „praćenje”
  • primorati sajtove da prihvate zahteve o privatnosti
  • definisati najbolja rešenja za sajtove tako da se oni usaglase sa različitim zahtevima za privatnošću


Dr Šunter je rekao da bi tim specifikacijama trebalo da se okonča trenutna situacija u kojoj različiti tvorci browsera usvajaju nekompatibilne Do Not Track sisteme.

„Sajtovi sada treba da ugrade sve ove različite protokole”, kaže on, „jer nema standardnog načina da se ispoštuju nečije preference za privatnost.

“Želimo da sve te protokole ujednačimo tako da govore istim jezikom i onda kažu sajtovima šta da učine s njima”.

Ti novi alati će poštovati privatnost korisnika i otkrivaće što je moguće manje informacija.

Na primer, kaže Šunter, neki sajt bi mogao da zapamti jezik korisnika smeštanjem njegovog imena i maternjeg jezika u cookie (mali tekstualni fajl koji sajtovi koriste da bi snimili informacije o redovnim korisnicima).

Drugi način, mnogo bolji u smislu zaštite privatnosti, jeste da softver registruje da njegov vlasnik želi određeni jezik ali bez otkrivanja bilo kakve identifikacione informacije.

Korisnici bi trebalo da budu upozoreni na sajtove koji ne čine dovoljno u poštovanju zahteva za neodavanje privatnih informacija. Iako W3C ne može da naredi sajtovima i proizvođačima softvera da slede njihov predlog, kaže dr Šunter, najverovatnije je da će oni prihvatiti ovu tehnologiju.

Očekuje se da će tehnologija biti implementirana u browsere sredinom 2012., a da će ih potom slediti i sajtovi.

U rad na ovoj tehnologiji uključeno je preko 15 kompanija i organizacija, među kojima su Adobe, Apple, Facebook, Google, Microsoft i Univerzitet Stanford.
 
Top