Šta je novo?

Nanošenje termovodljive paste

  • Začetnik teme crysis
  • Datum pokretanja
crysis

crysis

Učlanjen(a)
22.08.2009
Poruka
4.109
NANOŠENJE TERMOVODLJIVE PASTE
Svi znamo da je današnje procesore potrebno hladiti prilično velikim hladnjacima. Radi se o komadima metalne legure dizajniranim tako da imaju Što veću površlnu, a time i mogućnost otpuštanja topline na okolni zrak, na koje je ugrađen ventilator. Važno je uočiti da se prijenos topline s procesora na okolni zrak prenosi u dvije fa2e:
prvo toplina prelazi s procesora na tijelo hladnjaka. a potom s tijela hladnjaka prelazi na hladniji zrak.
Da bi toplina Što efikasnije prešla s procesora na hladnjak, hladnjak mora biti u što boljem kontaktu s gornjim dijelom procesora. S obzirom na to da niti baza hladnjaka a niti površina procesora nisu savršeno ravni te jedna na drugu "ne sjedaju" potpuno savršeno, između ove dvije površine nužno je postaviti tanak sloj posebne termovodljive paste koja popunjava mikropukotine u materijalu i time omogućava bolji prijenos topline. Za ovu je namjenu najbolje koristiti neku skuplju pastu popul paste Arctic Silver.
Nije toliko bitno Što ona bolje provodi toplinu od klasične paste (razlika je u najboljem slučaju par stupnjeva), već je bitno to što je mnogo trajnija pa neće izgubiti svoja svojstva tijekom vremena, U slučaju da ste prisiljeni ili jednostavno želite promijeniti pastu na svom procesoru, možete to pravilno učiniti u par jednostavnih koraka:
1------ Nakon skidanja hladnjaka s procesora prvo valja očistiti procesor i hladnjak od stare paste. Stvrdnute dijelove možete oguliti žiletom ili skalpelom samo pripazite da ne oštetite kontaktne površine na bazi hladnjaka, odnosno gornjem dijelu procesora. Nakon toga iskoristite aceton i papirnate ručnike za brisanje ruku kako biste očistili ostatak paste. Očišćene površine se ne smiju dirati prstima budući da na taj način na materijalu ostavljamo masne mrlje i mrtve stanice s površine kože.

2 ----- Sljedeći korak - nanošenje paste na hladnjak. Na površinu hladnjaka valja nanijeti malenu količinu paste te Je utrljati pomoću prsta, ali ne direktno, već kroz čistu plastičnu vrećicu (recimo onu za zamrzavanje hrane). Pastu ne valja razmazati po cijeloj bazi hladnjaka, već samo po području koje nasjeda na procesor.Nakon toga pastu treba obrisati s hladnjaka suhom tkaninom. Cilj Je postignut -popunili smo mikropukotine na bazi hladnjaka.

3----- Na redu je jezgra procesora. Na sredinu jezgre valja istisnuti malo paste, recimo veličine jednog i pol zrna sirove riže Stavljanje paste na procesor valja obaviti tek nakon što je procesor instaliran na matičnu ploču tako da odmah nakon toga možemo ugraditi hladnJak. Prije fiksiranja hladnjaka na ploču valja ga malo jaće okomito pritisnuti na procesor i zakrenuti lijevo i desno za par stupnjeva kako bi se pasta s procesora razvaljala u fini "filc" na površini procesora. Hladnjak se nakon ovog postupka ne skida s procesora budući da bismo na taj način stvorili mjehuriće zraka između hladnjaka i procesora.


hvala na tutorijalu

Kod:
[URL]http://zekoservisi.blog[/URL]
 
Top