"Nameštanje mečeva najveći problem"

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]"Nameštanje mečeva najveći problem"
[/h] Izvor. B92, Beta

U zemljama istoka Evrope, uključujući Srbiju, za profesionalni fudbal najteži problem je lažiranje utakmica.

3251498254daaf7ac8a2eb441681996_orig.jpg
Mnoge igrače na to primoravaju uprave klubova povezane s mafijom koja drži kladionice.
To su u Briselu saopštili čelnici sindikata profesionalnih fudbalera (FIFPro), koji su predočili da neplaćanje plata i premija, zlostavljanje i pretnje dovode mnogo igrača u situaciju da prihvataju da igraju nameštene utakmice.
Sindikat fudbalera je predstavio "Crnu knjigu o istočnoj Evropi" u kojoj su izneseni svi podaci o lošem položaju fudbalera, lažiranju utakmica, kao i iskazi dvadesetorice igrača koji su bili primorani da prihvate nameštene mečeve i trpeli razna zlostavljanja i nasilje.

Dragiša Pejović, jedan od tih fudbalera, bio je prisutan na konferenciji za novinare i izjavio je da mu je bilo prećeno, da je zlostavljan i da je na njega vršen pritisak da igra nameštene mečeve.

Pejović je rekao da je na kraju bio primoran da privremeno prekine fudbalsku karijeru i da mesečno od sindikata fudbalera u Beogradu kao pomoć mesečno dobija 200 evra.

"Crna knjiga" je analiza izrađena na temelju svedočenja 3.357 fudbalera u Bugarskoj, Hrvatskoj, Češkoj, Crnoj Gori, Grčkoj, Mađarskoj, Kazahstanu, Poljskoj, Rusiji, Srbiji, Sloveniji i Ukrajini.

Kako su predočili rukovodioci FIFPro, zakoni kojima bi se oštro suzbijalo lažiranje utakmica su ili jako manjkavi ili uopšte ne postoje u nekim istočnoevropskim zemljama, iako mafijaški klanovi naročito iz istočne Azije na ovom prljavom biznisu nameštanja rezultata na kladionicama obrću preko 500 milijardi dolara.

Zato je zatraženo od vlada, domaćih i međunarodnih pravosudno-policijskih tela, Evropske unije i prvenstveno svetske i evropske fudbalske federacije, FIFA i UEFA, da pokrenu opipljive mere da se ovakav organizovani kriminal spreči, a profesionalnim fudbalerima i na istoku Evrope zajamče ugovori po propisima UEFA.

“Ovde je reč i o kršenju ljudskih i građanskih prava onih koji su jednostavno ‘radnici’, a kojima se uskraćuju mnoga prava i koji su žrtve organizovanog kriminala”, rekao je član Upravnog odbora FFIPro Toni Higins, kao i predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta.

U knjizi FIFPro je, pored ostalih, naveden i iskaz hrvatskog fudbalera Marija Čizmeka, koji je objasnio da je posle dugotrajnog pokušaja da dobije neisplaćene honorare ili nađe novi klub, u očajanju prihvatio da igra i lažirane utakmice, "koje je organizovano jedan dobro poznati instruktor domaće fudbalske federacije".

"Boban Dmitrović je zaprepastio srpski fudbal kad je obelodanio da su mečevi nameštani", stoji u knjizi.

Posebno je ukazano na slučaj "brzopletog" kažnjavanja od strane UEFA dugogodišnjom zabranom igranja fudbalerima mađarskog tima Debrecin Norbertu Mesarošu i Vukašinu Poleksiću. Sindikat FFIPro je stao u njihovu odbranu jer je utvrdio da nema dokaza da su oni učestvovali u nameštanju meča s Fiorentinolm u oktobru 2009.

Na pitanje da li su na predstavljanje "Crne knjige" o istočnoj Evropi bili pozvani i zvaničnici Evropske fudbalske federacije, rukovodioci sindikata FIFpro su odgovorili da jesu, ali da su oni odgovorili da ne mogu da dođu jer prvo moraju da prouče analizu i podatke u toj knjizi da bi mogli da reaguju.

Etički odbor FIFA ima sva prava i ovlašćenja da pokrene istražne i kaznene mere u slučajevima nameštanja utakmica, kršenja ugovora i pretnji igračima, ali čelnici evropskog sindikata profesionalnih fudbalera ukazali su da je do sada bez ikakvog odjeka za FIFA ostalo sve ovo što se dešava na istoku Evrope.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Blater zabrinut zbog nameštanja

[h=1]Blater zabrinut zbog nameštanja
[/h] Izvor. B92, Beta


Predsednik Svetske fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater ocenio je da je taj sport postao žrtva sopstvene popularnosti.

6407357874f35836586e21938761839_orig.jpg
"Nameštanje utakmica nije regionalni fenomen, to mora da se zaustavi", rekao je Blater novinarima posle generalne skupštine Afričke fudbalske federacije (CAF) u Gabonu. Fudbal je prošle godine obeležio veliki broj skandala oko nameštanja utakmica, ali i pored toga Blater je naglasio da se taj sport "dobro snalazi".
Predsednik FIFA nalazi se u glavnom gradu Gabona Librvilu, gde se igra finale Afričkog kupa nacija između Obale Slonovače i Zambije.
 
Natrag
Top