Nakurnjak, kopita i ostali NAJBIZARNIJI odevni predmeti, a neki se i DANAS nose

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.997
Nakurnjak, kopita i ostali NAJBIZARNIJI odevni predmeti, a neki se i DANAS nose

Istorija obiluje primerima loše mode, ali neki odevni predmeti su bili opasni za zdravlje i život ljudi.

5022efc2b6883bf4d13b79fbe1371517d31f911b.jpg


Gotovo da je nemoguće napraviti konačnu listu najružnijih, najlošijih i najglupljih odevnih predmeta u istoriji. Ipak, neki se izdvajaju po nepraktičnosti.

1. Krinolina

CecileDuJard2.png

Youtube/ screenshot Cecile du Jard
Bile su izuzetno teške za nošenje, jer su dame imale problema da prođu kroz vrata, ali i da sednu. Izmišljene su sa ciljem da daju oblik suknji.vremenom su se izvitoperile i sredinom 19. veka su imale šest obruča! Ni jedna dama nije mogla sama da je obuče. Zahvaljujući apsolutnoj nepraktičnosti sa modne scene su nestale 1878. godine.

Većina nepraktičnih modnih predmeta uspevala je da se održi jedan vek.
2. Haljine od arsenika

Za viktorijansku eru se obično kaže da je bila najotrovnija. Hemijska kompanija je 1814. godine izmislila novu nijansu zelene i nazvali su je "smaragdna". Dame su ubrzo poludele za njoj i svaka je želela haljinu te boje. Boja je sadržala arsenik koji je izazivao osip, trovanje i smrt,

3. Nakurnjak

WhoDoYouThinkYouAre1.png

Muška moda Foto: Youtube/ screenshot Who Do You Think You Are

Muškarci su nosili helanke i mač - "ponos" je bio u velikoj opasnosti!
Ni muška moda nije bila imuna na loše trendove.

Početkom 16. veka muškarci su nosili mačeve i helanke, a to je bilo opasno za muški "ponos". Naročito je lepo stajao engleskom kralju Henriju Osmom. Ubrzo je problem rešen tvrdim "nakurnjakom" koji je bio popularan do kraja veka.

4. Perika

Lopepsie.png

Youtube/ screeenshot Lopepsie

Kroz 17. i 18. vek šetali su ljudi sa visokim perikama koje su bile sve samo ne praktične. Perike su bile statusni simbol, pa je važilo pravilo što veća to bolja! Dobra strana ove mode je bio puder kojim su perike posipane, a mogao je da ima miris lavande ili pomorandže. Francuzi su bacili perike posle Revolucije, a u Engleskoj je uveden porez na puder. Prirodna kosa se vratila u modu do kraja 18. veka.

5. Kopita

Top10Clipz.png

Youtube/ screenshot Top 10 clipz

Neudobne cipele nikada nisu prestale da se nose, ali kroz istoriju žene su imale beskonačnu toleranciju na bol da bi bile poželjne. U 16. veku Italijanke i Španjolke su pronašle zanimljiv način da pokažu bogatsvo i socijalni status.

Platforme su se održale do 21. veka iako su nepraktične.
Nosile su cipele u obliku kopita na kojima su bile visoke i nisu mogle da se kreću slobodno.

(Magazin.novosti.rs)
 
Natrag
Top