Najviše snega u poslednjih 25 godina!

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.981
Beograd 11. 03. 2010
Press

Najviše snega u poslednjih 25 godina!


U prethodna tri meseca palo je duplo više snega negošto je prosek za Srbiju, zabeleženo je ukupno 13 dana u kojima temperatura nije prelazila nulu

zima-1.jpg


Zima koja je kalendarski na izmaku ostaće upamćena u Srbiji kao najsnežnija i najduža u poslednjih 25 godina! Najnoviji ledeni talas, prema najavama meteorologa, potrajaće do nedelje, a poslednja optimistična predviđanja kažu da bi posle 20. marta konačno trebalo i sunce da grane.
Sneg i niske temperature u Srbiji potrajaće, dakle, i u sledećih nekoliko dana. Sve do kraja vikenda očekuje se sneg i ledeni vetar, sa temperaturama od minus dva do najviše pet stepeni, tvrde meteorolozi. U Republičkom hidrometeorološkom zavodu kažu da će proleće u Srbiji početi tek krajem meseca.

Toplije tek u aprilu

- Moraćemo da se strpimo do aprila, kada se očekuje vreme uobičajeno za proleće - kaže za Press Časlav Stanojević, meteorolog RHMZ-a.

Fakti
- 1929. bila je jedna od najhladnijih zima sa prosečnom temperaturom od -20
- 1954. godine u Sjenici je izmerena temperatura od minus 38,4 stepena. Sava je u Beogradu bila toliko zaleđena da su zaprežna kola prelazila preko reke
- 1985. godine izmerena je najniža temperatura u Srbiji od minus 39,5 stepeni Celzijusa. Ova temperatura izmerena je 13. januara u Karajukića Bunarima (Pešterska visoravan)

On nam je potvrdio da je ova zima najduža i sa najviše snega u poslednjih 25 godina, a količina padavina je bila duplo veća nego što je prosek za Srbiju tokom decembra, januara i februara. Čak 36 dana u prethodna tri meseca prosečna dnevna temperatura bila je u minusu. Zabeleženo je i ukupno 13 ledenih dana kada je konstantno bilo ispod nula stepeni.
- Prethodna ovako duga i hladna zima bila je 1985. godine kada je Dunav bio zaleđen sve do Đerdapa - kaže Stanojević.
I u meteorološkoj firmi „Veder tu ambrela" kažu da je ove zime bilo duplo više padavina nego što je prosek.
- Prema podacima Američke nacionalne meteorološke službe, kojima raspolažemo, od novembra do januara u Srbiji je palo 1,5 puta više snega od proseka, dok je u februaru bilo čak dva puta više padavina - tvrde u ovoj firmi. Zanimljivo je i to da je od decembra do februara bilo čak 49 dana kada su se temperature u Srbiji kretale oko nule!

Zavejani putevi

Slično je bilo i juče u našoj zemlji, pa je na putevima u nižim predelima istočne, južne i zapadne Srbije bilo od tri do pet centimetara snega zbog čega se saobraćaj otežano odvijao. Najviše snega bilo je na Kopaoniku i to preko 60 centimetara dok je na Zlatiboru bilo oko 25 centimetara.

zima-2.jpg

„Baba marta" u punoj snazi... Toplije vreme tek krajem marta

Velika količina snega pala je i u Čačku, pa je juče ujutru njegova visina bila između 10 i 15 centimetara. Na planini Kablar sneg je napadao i više od 15 centimetara, dok su u pojedinim mestima smetovi dostizali čak i metar visine. U Loznici je sneg bio 11 centimetara, ali su svi magistralni putevi bili prohodni.

U Beogradu, Novom Sadu i Nišu nije bilo većih problema, a zimske službe su čistile sneg i bacale so. U okolini Kragujevca bilo je zastoja na prevoju Svetinja, dok se saobraćaj na putu prema Topoli odvijao bez teškoća. Milan Andrijašević iz „Puteva Užice" nam je rekao da su se na deonici Ibarske magistrale, od Kraljeva do Biljanovca, pojavili manji odroni koje putari redovno čiste.

Ledena zima
Mesec Mrazni dani* Ledeni dani**

Decembar 2009. 7 5
Januar 2010. 16 6
Februar 2010. 13 2
*dan u kome je temperatura bila niža od 0 stepeni C
**dan u kome je maksimalna temperatura bila niža od 0 stepeni C


(R. Ž. M.)
 
Natrag
Top