Šta je novo?

Najveći stres za žene: Probanje bikinija

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.132
Najveći stres za žene: Probanje bikinija


Ukoliko vam isprobavanje bikinija pod ne baš laskajućim svetlima i ogledalima u svlačionici prodavnice zadaje glavobolju, nema razloga za brigu, niste jedine.

1.jpg
Najveći stres za žene: Probanje bikinija

Nova studija otkrila je da ženama čak i sama pomisao na probanje bikinija izaziva velike glavobolje. Zamišljanje sebe u bikiniju takođe je nezgodna misao koja izaziva stvaranje loše slike o o telu kod većine žena i dovodi do objektivizacije istog. Većina žene tako sebe svodi na objekat koji čeka da bude procenjen.

2.jpg

Obejktivizacija sa sobom nosi
veliki broj negativnih posledica poput sramote zbog načina na koji neko izlgeda i poremećaja u ishrani zbog želje da se izgube kilogrami za taj idealan bikini.

Objektivizacija predstavlja subjektivnu osobinu, tako da su joj neke žene sklonije od drugih.

"Nosimo i biramo odeću svakodnevno. Ona predstavlja aspekt našeg života koji možemo jako precizno kontrolisati u odnosu na oblik tela i veličinu“, izjavila je Marika Tigeman, psiholog sa Univerziteta Flinders u Njujorku, i jedan od istraživača.

Ona i kolege napisali su četiri scenarija kako bi testirali koliko odeća može uticati na predstavu o sopstvenom izgledu. U jednom, žene su morale da zamisle sebe kako probaju bikini u radnji. U drugom je trebalo da zamisle kako se u bikiniju šetaju plažom. Druga dva testa imala su iste radnje samo umesto bikinija, žene su trebale da zamisle da nose farmerke i majice.

3.jpg

102 žene učestvovale su u testovima, a nakon svakog popunjavale su upitnik dizajniran da oceni raspoloženje, zadovoljstvo sopstvenim izgledom i objektivizaciju.

Zamišljanje nošenja kupaćeg kostima učinilo je da se žene osećaju lošije po pitanju svog izgleda nego kada su sebe zamišljale u farmerkama i majici, dok je probanje bikinija u radnji najviše uticalo na negativnu predstavu o sopstvenom telu.

"Uopšte nije potrebno da budete fizički prisutnio u prodavnici kako bi došlo do negativne objektivizacije. Svlačionice u prodavnicama poseduju niz stvari koje mogu dovesti do negativne objektivizacije kao što je veliki broj ogledala i nimalo laskavo
osvetljenje
. Pritom, žene tokom probanja detaljno ispituju sopstveni fizički izgled kako bi ocenile kako im odeća stoji“, smatra Tigemanova.

Izvor: B92
 
Top