Najuticajniji muzički spotovi svih vremena

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
Najuticajniji muzički spotovi svih vremena


’80-te i ’90-te godine prošlog veka bile su zlatno doba muzičkih televizija, kada su spotovi otkrivali čari tada revolucionarne kompjuterske animacije, istovremeno kreirajući modne trendove čitavih generacija. Houston Press ponudio je listu 25 najuticajnih muzičkih spotova svih vremena, a mi vam predstavljamo naš izbor top 10.

19518845094e0dc6c0e18b5444835626_orig.jpg


Nakon pojave Youtube-a i sličnih sajtova, na kojima se mogu pogledati gotovo svi muzički spotovi ikada snimljeni, tv kanali poput MTV-a i VH1-a sve više se pretvaraju u obične prenosioce (polu)nameštenih rijalitija koji se svode na svojevoljno blamiranje za novac ili služe da obični ljudi uvide kako biti poznat i pun para najčešće podrazumeva i niži IQ, što u paketu rezultira raskalašnim i beznadežno besmislenim načinom života.

Da li se bilo ko seća vremena kada su pomenuti muzički kanali bili rezevisani za celodnevno puštanje spotova koje su, samo na kratko, prekidale najnovije vesti iz sveta muzike?

Ispostavilo se da su ’80-te i ’90-te godine prošlog veka bile zlatno doba muzičkih televizija, kada su spotovi otkrivali čari tada revolucionarne kompjuterske animacije, istovremeno kreirajući modne trendove čitavih generacija. Houston Press ponudio je listu 25 najuticajnih muzičkih spotova svih vremena, a mi vam predstavljamo naš izbor top 10.


Peter Gabriel - „Sledgehammer“ (1986)

Spot koji je postavio nove standarde u industriji pravljenja muzičkih videa. Osim MTV video awarda dobio je i priznanje za najbolji britanski spot 1987.


The Beatles - „Strawberry fields forever“ (1967)
Prvi spot u kojem je korišćena mogućnost puštanja snimka unazad, stop motion animacije i svetlosnih efekata zapravo je napravljen od isečaka istoimenog filma snimljenog u vreme kada su Bitlsi bili pod snažnim uticajem kanabisa i LSD-a.


2 Pac & Dr.Dre - „California love“ (1995)
Nakon ovog spota postapokaliptična atmosfera "Pobesnelog Maksa", a pogotovo snimanje videa u pustinji postali su opšte mesto ne samo u domenu rep muzike. MTV ga je smestio na 9. mesto liste najboljiih spotova svih vremena.


ZZ top – „Gimme all your lovin“ (1983)
Vreli teksaški vazduh od kojeg se topi asfalt + heroine sa nogama od 2 metra = verovatno omiljeni spot svih kamiondžija i automehaničara.


Bob Dylan – „Subterranean homesick blues“ (1965)
Po mnogima preteča modernih muzičkih spotova. Časopis „Rollingstone“ ga je pozicionirao na 7. mesto liste najboljih 100 spotova svih vremena. Ovaj video poslužio je kao uzor među kojima su pored ostalih i INXS za „Mediate“, Les Klejpul (frontmen Primusa) za „Buzzards of green hill“ i na desetina drugih muzičara (kod nas Delča i sklekovi za pesmu „Godine najnovije“). I da, onaj baja u pozadini je čuveni bitnik Alen Ginzberg.


Dire straits – „Money for nothing“ (1985)
Ova pesma i bez spota je ostala upamćena po mnogim kontraverzama, pre svega vezanim za tekst koji je čak nazivan seksitičkim, homofobičnim i rasističkim. Sa druge strane spot je urađen u tada revolucionarnoj kompjuterskoj animaciji (prvi put je animacija prikazala ljudski oblik u pokretu), a interesantno je da je vođa Dire Straitsa, Mark Nofler, bio protiv takvog koncepta videa. MTV ga je ’86. proglasio spotom godine.


Buggles – „Video killed the radio star“ (1979)
Spot koji će pre svega ostato upamćen kao spot koji je 1981. označio puštanje u etar prvog MTV kanala. Zanimljivo je da pesma zapravo slavi zlatne dane radija.


Bauhaus – „Bela Lugosi’s dead“ (1979)
Da, romantični vampiri su bili popularni mnogo pre „Sumrak sage“. Pesma, koja je inspirisana smrću glumca Bele Lugošija koji je tumačio čuvenog grofa Drakulu u originalnoj verziji istoimenog filma, smatra se prvom gotik rok pesmom ikada. Spot je postao kultni pre svega po uticaju na modu tinejdžera, koji su masovno počeli da se oblače skroz u crno.


Nirvana – „Smells like teen spirit“ (1991)
Jedan od najviše nagrađivanih spotova ikada. Ogroman uspeh pesme po mnogima označava trenutak brisanja granice između alternative i mejnstrima, a poznato je da je Kurt Kobejn mrzeo kako spot za „Smells like teen spirit“, tako i kompletan album „Nevermind“ koji, po njegovim rečima, nikada nije preslušao u celini.


Michael Jackson - „Thriller“ (1982)
Spot koji većina muzičkih kritičara smatra najuticajnijim svih vremena. Integralna verzija traje čak 14 minuta, budžet je bio tada neverovatnih pola miliona dolara, a video je otvorio novo poglavlje u istoriji muzičke industrije, uspostavivši koncept snimanja spota u formi kratkometražmog filma. Za publiku, „Thriller“ je ostao upamćen po fantastičnim maskama (zapravo posebnoj tehnici šminkanja) i originalnoj koreografiji.


Kompletnu listu možete pogledati na:

Kod:
http://blogs.houstonpress.com/rocks/2011/06/the_25_most_influential_videos.php


B92
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.679

"Hurt" Johnnyja Casha
najbolji video svih vremena



Glazbeni časopis New Musical Express proglasio je spot za pjesmu "Hurt" Johnnyja Casha najboljim videom svih vremena. Cash je spot i pjesmu snimio 2002. Bio je to njegov zadnji Nr 1 hit pred smrt 2003 i njegov veličanstveni oproštaj od glazbene scene.






Izvor: Eric Cantona
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.679
Vidio sam jako puno spotova u životu.
Ovaj nije najutjecajniji.
Ali je najljepši.
Najtopliji.
Najživotniji.

 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top