Šta je novo?

Najsigurnije vozilo: U ovom automobilu niko nikad nije poginuo

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.512
Najsigurnije vozilo: U ovom automobilu niko nikad nije poginuo

Na osnovu istraživanja nezavisnog centra "Thatcham Research", otkriveno je da je "volvo XC90" najsigurniji automobil u Velikoj Britaniji.

728692_untitled_fc47a1aece2c863b3.jpg


Ovaj model nije prouzrokovao saobraćajnu nesreću sa fatalnim posledicama od kada je promovisan 2002. godine. "Volvo XC90" je jedno od tehnološki naprednijih vozila na tržištu, posebno u domenu sigurnosnih asistencija.

Posebno je istaknut njegov sigurnosni mehanizam autonomne kočnice (AEB), koji ima opciju automatskog kočenja u slučaju potrebe. Tehnologija je slična sistemima automatskog krstarenja koji otkrivaju zadnji branik drugih automobila na autoputu i prilagođavaju se njihovoj brzini.

Kada je reč o ovom sistemu, pored prepoznavanja pešaka i biciklista, vozila dobijaju i opcije zaštite prilikom potencijalno opasnih manevara, kao što je polazak unazad sa parkinga.

"Thatcham Research" smatra da je AEB najbitnija sigurnosna komponenta još od razvoja sigurnosnog pojasa "u tri tačke" pedesetih godina prošlog veka. Istraživači ovog centra predviđaju da će AEB u narednoj deceniji u Velikoj Britaniji spasiti preko 1.100 života, a da će zahvaljujući ovom sistemu biti 122.000 manje povređenih.

Ova tehnologija će takođe smanjiti premije osiguranja automobila, jer je dokazano da njegova upotreba smanjuje rizik od sudara za čak 38 posto. Istraživači predlažu da premije osiguranja automobila u budućnosti zavise od toga da automobil ima ili ne AEB.


(Mondo/Vestionline)
 
Učlanjen(a)
20.09.2014
Poruka
1.863
Jedino sto svako moze da te zaustavi na ulici. Stanes ispred kola i ona automatski stanu i onda si pecen kad te okruze dvaes azilanta i zalepe ti obraze za soversajbu. Ce da vidis kad azilanti naprave rutu prema Britaniji kako ce iznenadno Britanski standard AEB da postane u standard JEB, skracenica od Joker Ebony Bastard.
 
Top