Najosnovnije o stomatologiji

Član
Učlanjen(a)
04.05.2009
Poruka
383
Najosnovnije sto trebate znati o odrzavanju higijene zuba i usta...


Mnogi od vas se plase odlaska kod Stomatologa...ovim tekstom bi da vam pojasnim neke stvari i pokušao sam da obuhvatim nešto najvažnije i najosnovnije što trebate znati što se tiče odlaska kod stomatologa.PREVENCIJA


Kontrolni pregledi – Potrebno je najmanje jedanput godišnje posetiti svog stomatologa, kako bi se rano otkrila nova oštećenja ili oboljenja zuba i desni.

Higijena
– Zube treba prati redovno i temeljno. Preporučljivo je prati zube nakon svakog većeg obroka naročito slatkiša. Obavezno treba uveče prati zube prie spavanja. Ako ostane tanki sloj hrane na zubu (PLAK), bakterije će stvarati kiselinu koja oštećuje površinsku gleđ zuba. To omogućuje prodor bakterija sve dublje u tkivo zuba. Za pravilnu higijenu treba koristiti četkicu od plastičnih vlakana i sa pokretima gore-dolje sa kružnim pokretima 2-3 minute. Korisno je koristiti i električne četkice za zube.

Fluoracija – Naučno je dokazano da je fluor vrlo koristan za razvoj dečjih zuba i za pojačanu zaštitu od karijesa kod dece i odraslih. Preporučuje se trudnicama,uzeti 1 tabletu Fluonatrila od 1 mg 1 put dnevno. Deca takođe uzimaju fluor tablete za vreme razvoja zuba, najbolje do 10. godine života,ali nije obavezno. Korisno je premazivanje fluorovim preparatima u ordinaciji i takođe korišćenje zubnih pasta sa fluorom. Uz normalno korišćenje svih ovih preparata nema mogućnosti bilo kakvog oblika štetnog delovanja fluora na organizam.

Zalivanje fisura – Zalivanje ili pečaćenje fisura je zahvat za zaštitu dečijih zuba. Ovim zahvatom se ne oštećuje zubno tkivo, već se samo zalivaju udubljenja i neravnine gde se inače zadržava hrana zbog koje nastaje karijes. Ovo nije trajan zahvat, međutim, prolongira preparaciju pokvarenih zuba za više godina.

KONZERVATIVA

ISPUNI (PLOMBE) Zubi koje popravljamo od karijesa mogu biti ispunjeni sa amalgamom ili kompozitnim (belim) materijalima. Više od 150 godina se koristio amalgam (spoj žive sa srebrom i cinkom). Vrlo je izdržljiv na pritisak. Lako se stavlja u zub i povoljne je cene. Nedostaci su mu siva boja i obavezna mehanička retencija jer se ne “lepi” za zub. Svetski je trend smanjivanje upotrebe amalgama zbog mogućeg toksičnog delovanja žive sto i dan danas nije potpuno dokazano. Razvojem novih belih materijala – kompozita – rešena je većina nedostaka prvih generacija ovih materijala.
Starije generacije kompozita nisu imali trajno istu boju i nisu bili otporni na jači žvačni pritisak. Najnoviji kompoziti zadovoljavaju i najteže kriterijume pa se koristite za skoro sve probleme u ustima,ali i ne mora da znači,zavisno od situacije. Prednost najnovijih kompozita je u mikromehaničkoj vezi sa tkivom zuba korićenjem “bonding-a” zbog čega nije potrebno odstranjivati zdravo tkivo zuba koje je bilo pre potrebno da bi se dobila mehanička retencija.

INLAY su ispuni izrađeni u laboratoriji i onda se cementiraju u zub. Njihova prednost je u izuzetnim hemijskim i mehaničkim karakteristikama. Koriste se ukoliko je zub jako uništen karijesom. Smatraju se kao najbolje rešenje ali je i najskuplji, način za saniranje oštećenog zuba.

LEČENJE ZUBA

Ukoliko karijes prodre dublje u zub, dolazi do upale pulpe “živca” zuba. Tada pomažu samo klešta za vađenje zuba ili lečenje bolesne pulpe. Ukoliko se ne leči bolesni zub na vreme, dolazi do odumiranja živca te na kraju bakterijska infekcija dovodi do upale s otokom. Upala dovodi do gubitka zuba i do razaranja kosti.
Često pacijenti i ne primijete da je pulpa (živac) bolesna.
Lečenje zuba je vrlo složen postupak. Stomatolog radi u vrlo malom području (nekoliko mm kvadratnih) sa stalnom opasnošću da pljuvačka i bakterije prodru dublje u koren zuba.

Ako zub ima već duže vreme gnojnu kesu većih dimenzija (granulom, cista) moguće je spasiti zub hirurškim zahvatom – apikotomija. To je postupak gde se hirurškim putem odstranjuje cela gnojna kesa iz kosti i deo bolesnog korena.

PROTETIKA

Nakon vađenja zuba, susedni zubi se naginju i pomeraju prema novoj šupljini. Poremeti se ravnoteža svih zuba. poremeti se zagriz, ali i pokreti vilice. Ako se izgubi nekoliko zuba, dolazi do daljeg poremećaja zagriza – spuštanja zagriza. Mišići lica se menjaju – nabori se produbljuju, lice izgleda starije. Ponekad je pomećen govor. Poremećeno je žvakanje. Nedostatkom prednjeg zuba dolazi do psiholoških poremećaja osobe.
Postoje razni načini da se nadoknadi svaki izgubljeni zub, bez obzira da li je prednji ili zadnji. Zbog nedostatka samo jednog zuba, kroz nekoliko godina dolazi do navedenih poremećaja a ponekad i promena u viličnom zglobu. Zubi se mogu nadoknaditi krunicom, mostom ili protezom.

KRUNICA
– kada je zub jako oštećen ili estetski ne zadovoljava onda se na taj zub može staviti krunica. Krunica koristi postojeći koren zuba. Uklapa se u zubni niz svojim oblikom i bojom. Krunica može biti od kompozitnih ili porculanskih materijala. Metalna nosiva konstrukcija krunica i mostova može biti od Hrom Kobalt čelika,legure Paladijuma ili zlatne legure.

MOSTOVI
– kada nedostaje više zuba, potrebno je povezati najmanje dva ili više postojećih zuba. Nije šteta brusiti dva zuba da se ubaci npr. jedan nedostajući zub, jer dobro izrađena krunica potpuno zaštićuje zub nosač od karijesa za više godina. Most se ne može uvek staviti na postojeće zube ukoliko su npr. parodontozni ili je raspored zuba loš za most. Tada se radi samo parcijalna proteza.
PROTEZE – nadoknađuju više nedostajućih zuba. Proteza može biti parcijalna ako nedostaje samo nekoliko zuba ili totalna proteza ako nedostaju svi zubi. Nedostatak proteza je da se moraju vaditi iz usta zbog higijene a mora se voditi računa o žvakanju i vrsti hrane koja se konzumira.

Estetska stomatologija je najnovija grana stomatologije koja ujedinjuje više područja stomatologije. Rezultat interdisciplinarnog pristupa pacijentu mora biti novi zadovoljavajući izgled pacijenta. Najnoviji materijali za popravak zuba i u protetici omogućuju izvrsne rezultate i omogućuju nam da dovedemo zube u isto ili bolje stanje nego pre zahvata.
Osim većih zahvata, rade se i manji estetski zahvati na zubu kao npr., čišćenje pigmentacija, izbeljivanje, zubni nakit, korekcija desni, uklanjanje defekata zubne gleđi itd.

PARODONTOLOGIJA


Parodontologija je među retkim područjima u medicini gde sami možete prepoznati prve simptome bolesti.

Upala desni jedna je od najraširenijih bolesti čovečanstva. Zdrave desni su svetlo ružičaste boje, i imaju površinski izgled kao kore od naranče. Bolesne desni su manje ili više crvene i krvare na dodir ili spontano. Parodontalna oboljenja počinju upalom, krvarenjem, povlačenjem desni. Završava se gubitkom potporne kosti vilice, klimavošću zuba i ispadanjem zuba.

Uzroci upala parodonta su različiti. Od slabe higijene, slabih navika (pušenje, škripanjem, zubi) pa i organskih bolesti organizma (dijabetes).Najčešći uzrok je PLAK koji nastaje od ostataka hrane. Bakterije se u plaku brzo razmnožavaju te u roku od 24 sata na 1 mm stvori se oko 4 milijuna bakterija.

PARODONTALNA OBOLJENJA GINGIVITIS - rani je znak ove bolesti krvarenja desni. PARODONTITIS - jače upaljene desni, duže krvarenje, javlja se gnoj sa otokom. Zub može biti pomičan.

Ukoliko imate nešto od navedenih simptoma, svakako se javite svom stomatologu! Upala se može malo smiriti sa sredstvima za dezinfekciju usne šupljine i antibioticima, ali neće se potpuno rešiti bez intervencije stomatologa. Ako se javite prekasno, stomatolog ne može više pomoći.

PREVENCIJA se sastoji od redovite higijene i pravilne ishrane. Smanjiti pušenje, alkohol i kavu. Odstraniti kamenac. Smanjiti stresne situacije. Najštetnija hrana za sve oblike parodontoza su slatkiši odnosno šećer. Također je štetna meka ili kašasta odnosno lepljiva hrana. Treba jesti što više čvrste hrane koja omogućava više žvakanja pa time i spontanog čišćenja zuba. Pravilni režim dnevnog života, rada i odmora povoljno deluje na zdravlje zuba.

LEČENJE parodontalnih oboljenja. Najpre je potrebno vrlo temeljno odstraniti kamenac. Preporučuje se ispiranje usta preparatima koje će vam stomatolog pripisati (zavisno od vrste upale). Koristite za ispiranje čaj od kamilice ili čaj od žalfije. Možete ispirati sa 3% vodonik peroksidom, razređen sa jednakim delom vode. Korisni su i razni preparati koje se mogu kupiti u apoteci, naročito na bazi biljnih ekstrakata.

Često su potrebni i antibiotici. U poodmakloj fazi bolesti potrebno je postupkom kiretiranje zubnih korenova odstraniti sve bakterije zajedno sa trulim i hronično upaljenim tkivom u parodontu. Kod jačeg nestajanja kosti moguće je izvršiti razne operativne zahvate pa čak i stavljati umetnu kost oko zuba.

ČIŠĆENJE ZUBNOG KAMENCA

Kao posledica nepravilne ili nedovoljne higijene i čišćenja zuba, ostaci hrane se uz taloženje minerala iz pljuvačke, pretvaraju u zubni kamenac. Potrebno zubni kamenac redvno odstranjivati. Ukoliko se ne odstranjuje, postepeno dolazi do akutne, zatim hronične upale desni te na kraju do parodontoze odnosno klimanje zuba.


Za odstranjenje zubnog kamenca koristi se ultrazvučni aparat za čišćenje kamenca koji istovremeno skida kamenac i postupak je bezbolan ali vrlo učinkovit.VAĐENJE ZUBA

Vađenje zuba predstavlja manji hirurški zahvat i tako nastaje otvorena rana u ustima gde inače postoji na milione raznih bakterija i gljivica. Nakon vađenja zuba, potrebno je zagristi tampon 15 – 20 minuta.
Stvori se ugrušak koji ne smete dirati. Taj dan ne smete ispirati ranu a treba izbegavati topla jela i napitke, smanjiti pušenje, alkohol i kafu. Higijena ostalih zuba treba biti normalna. Ukoliko i nakon 30 minuta i dalje krvari iz rane, zagrizite novi tampon. Ako krvarenje nastavi i nakon 1 sat, javite se svom stomatologu! Nakon vađenja, moguć je lagani otok i otežano otvaranje usta koji će proći za 2-3 dana.

IMPLANTOLOGIJA

Usađivanje implantata na mestu izgubljenog zuba poznato je još iz doba Maja 6000-5000 godine prije naše ere. kasnije su to radili Kinezi, Egipćani i drugi. Za implantat se koristilo zlato, dijamant, slonova kost ili drugi izvađeni zub. Implantat sličan današnjem se prvi put pojavio u Modeni, Italija 1946 godine. Savremeni implantati se koriste od 1960. godine, najviše u Švedskoj.

Moderna stomatološka implantologija otvorila je nove vidike u mogućnosti rešavanja jednog ili više nedostajućih zuba kod odraslog čovjeka. Implantati su kvalitetna alternativa za nadomeštanje izgubljenih zuba.
Spoj implantata i kosti se naziva osteointegracija. Osteointegracija označava pojavu da organizam, odnosno ćelije kosti tj. osteoblasti, potpuno prihvataju strano telo – implantat od titana. Osteoblasti potpuno srastu sa površinom implantata.
Prvi korak u pristupu implantološkoj terapiji, nakon preliminarnog pregleda i uvodnog razgovora s pacijentom, je utvrđivanje opšteg zdravstvenog stanja pacijenta zbog mogućih apsolutnih kontraindikacija kao npr. trudnoća, visoki krvni pritisak, dijabetes, trombocitopenija, infarkt miokarda, alergije, bolesti bubrega, multipla skleroza ili neka druga hronična bolest. Među relativne kontraindikacije se smatra pušenje, loša oralna higijena.
Značajno je proceniti psihološki profil pacijenta kako ne bi došlo do “nerealnih očekivanja” pacijenta.

Implantati su relativno mali, promjera 4-6 mm i dužine 8-16 mm. Najčešći oblik je cilindar. Implantat zamjenjuje prirodni koren te je često čak i čvršći od prirodnog zuba jer implantat zaraste u kost.

Usađivanje implantata se vrši u lokalnoj anesteziji i sterilnim uslovima. Otvara se sluznica do kosti “izbuše” se otvori u kost vilice gde se vrlo pažljivo i precizno usađuje implantat. Nakon usađivanja implantata sluznica se zašije i implantati su potpuno zatvoreni ispod sluznice. Yavisno od broja implantata operacija može trajati 30-60 minuta. U drugom zahvatu se sluznica precizno otvori iznad svakog implantata te se pristupa izradi nadgradnje.
Nakon perioda zarastanja pristupa se izradi protetskog rada – krunice, mosta ili proteze.

Trajnost implantata ovisi o pravilnoj indikaciji, o opštem zdravlju pacijenta i naročito redovita i detaljna higijena usne duplje. Smatra se da je trajnost implantata 5-20 godina. Ukoliko se pojavi neuspeh kod implantata, moguće ga je odstraniti i kost će potpuno zarasti.
Nakon zahvata implantiranja najvažniji je postupak oralne higijene pacijenta. Ako se oko implantata skuplja plak odnosno bakterije, postepeno dolazi do upale desni, povlačenja desni, hronične upale te čak i klimanje implantata.

Danas se upotreba implantata često koristi u Evropi dok se kod nas još uvek manje ugrađuju jer je cena implantata vrlo visoka.


TRUDNOĆA I ZUBI

Trudnoća obuhvaća niz promjena u organizmu trudnice. Zbog promena odnosa hormona u organizmu, u usnoj šupljini takođe dolazi do promena. Desni postaje osetljivo i lako prokrvari. U težim slučajevima dolazi do stvaranja gnojnih džepova i ponekad do upala cele sluznice usne šupljine. Često povraćanje dovodi do povećanja kiselosti pljuvačke te zbog toga dolazi do površinskih oštećenja zuba.

Svi navedeni faktori su samo prolaznog karaktera, ali omogućuju karijesu da napreduje. Da se smanji opasnost od karijesa, potrebno je redovno prati zube. Isto tako je potrebno izbegavati šećer pogotovo lepljivu slatku hranu.

Pre trudnoće je potrebno sanirati sve zube. Preporučljivo je na kontrolu kod stomatologa nakon 6. meseca trudnoće. Tokom trudnoće se mogu vršiti svi stomatološki zahvati.

U slučaju bilo kakvih upala, moguće je uzimanje antibiotika (penicilina), ali nipošto antibiotici tetraciklina!

Nakon 3. mjeseca trudnoće preporučuje se trudnici uzimanje tableta Fluonatrila, kako bi dečji mlečni i stalni zubi bili što kvalitetniji. Ove tablete propisuje stomatolog.


AKO IMATE BILO KAKVIH PITANJA,SLOBODNO PIŠITE,A JA ĆU SE TRUDITI DA ODGOVORIM ŠTO JE BOLJE MOGUĆE...


POZDRAV, VLADA, STUDENT STOMATOLOGIJE U NOVOM SADU...:)
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
04.05.2009
Poruka
383
Malo o oralnoj higijeni

Izbor četkice


Možda je smešno,ali obično svi kupuju četkicu vodeći se njenom bojom ili izgledom,ali niko ne razmišlja o njenoj ulozi i funkcionalnosti... Kako znati da smo izabrali pravu četkicu za zube?

Podelićemo četkice u nekoliko kategorija:
1.plastične četkice
2.četkice od prirodnih materijala
3.električne četkice

Najvažnije, po meni je izbor veličine četkice...


Važno je odabrati četkicu za zube koja će omogućiti lak pristup svim površinama zuba.
Prevelika četkica može stvarati problem kod prilikom četkanja kutnjaka koje je teško dohvatiti,pa neki stručnjaci preporučuju četkice sa manjom glavom kako bi ste lakše dopreli do malih razmaka između zuba.Što se tiče odraslih osoba,najlakša i najefikasnija četkica je ona sa veličinom glave do dva i po centimetara i širine oko jedan centimetar,sa tim da je veoma bitno da četkica ima dovoljno dugačku dršku za što lakše manipulisanje prilikom pranja zuba kao i da je dovoljno udobna za držanje u ruci.


Posle izbora veličine četkice podjednako je važno da obratimo pažnju na oštrinu četkice koja može biti meka, srednja i tvrda.


Meka je savršena za čišćenje zuba kod dece, starijh osoba sa stomatološkim pomagalima ili problemima sa desnima...
Mekane četkice nisu preporučljive za ljudima sa normalnim zubima,jer ne daju odgovarajuće rezultate ali je dobra za ljude sa zubnim traumama i iritacijom desni.

Četkica srednje oštrine je dobra za ljude svih uzrasta čiji su zubi u dobrom stanju i njihova usta zdrava. Ovakve četkice pružaju efikasno četkanje svih područja usta i zuba.

Tvrde četkice za zube su dobre za velike, čvrste zube i desni. Ovakva četkica je namenjena onima koji zahtevaju snažnije četkanje, ali se mora paziti da ne preterate sa četkanjem jer možete iziritirati desni i oštetiti gleđ zuba.


* Najpreporučljivije su električne četkice...one zahtevaju manje veštine pri korišćenju a i uklanjaju više zubnih naslaga. Kod električnih četkica veoma je važno znati vreme koje je potrebno da se zubi operu, pa neke električne četkice imaju ugrađen “tajmer” i automatski se isključuju.


nastavak...konci za čišćenje zuba
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
04.05.2009
Poruka
383
Čišćenje zuba koncem važan je deo oralne higijene. Redovnim korišćenjem zubnog konca vrši se prevencija bolesti zuba i desni.Održavanje dobrog režima oralne higijene pomaže pri eliminaciji faktora upale povezanih s bolestima desni. Na taj način se potencijalno smanjuje rizik od bolesti srca i moždanog udara. U principu, održavanje dobrih navika oralne higijene može sprečiti ozbiljnije zdravstvene komplikacije, čišćenje zuba koncem ili sličnim međuzubnim čistačima može ukloniti plak koji se akumulira između zuba (u interdentalnom prostoru).Ako se plak ne uklanja iz međuzubnog prostora, desni mogu početi da se povlače. Kada se ovo dogodi, bakterije, te gnojne kesice (gnojni džepovi) koje se razvijaju na tom mestu mogu dovesti do uništenja kosti koja podupire zub. Jednom kada se kost uništi, zubi će se razmrdati, biće izgubljeni ili će biti potrebno njihovo vađenje.

Čišćenje zuba zubnim koncem:


1. Izaberite vrstu zubnog konca koju ćete da koristite.

2. Otkinite deo konca 45 do 50 cm dužine.

3. Namotajte zubni konac oko srednjeg prsta ili kažiprsta, kako god Vam je lakše.

4. Drugi, slobodni kraj konca namotajte oko suprotnog prsta (isti prst na drugoj ruci). Taj prst će uzimati i otklanjati deo konca koji postaje prljav nakon što je iskorišćen za čišćenje zuba.

5. Konac držite čvrsto između prsta i palca (3 do 5 cm). Palac možete koristiti za usmeravanje konca između gornjih zuba, a prst koji ste izabrali za usmeravanje između donjih zuba.

6. Nežno umetnite zubni konac između zuba (cik-cak pokretima). Nikad ne nabijajte konac u desni jer ih to može oštetiti.

7. Nakon što umetnete konac, lagano ga pomerajte napred-nazad ispod desni i oko zuba na obe strane. Koncem pratite obline zuba.

8. Kada konac dođe do desni, savijte konac u oblik slova C oko zuba. Blago klizite koncem u prostoru između desni i zuba.

9. Važno je očistiti i zadnji deo poslednjeg zuba.
 
Član
Učlanjen(a)
04.05.2009
Poruka
383
Čišćenje jezika

Čišćenje jezika smatra se važnim delom svakodnevne oralne higijene. Osim pranja zuba četkicom (sprečava karijes, zapaljenje desni i bolesti desni), potrebno je očistiti i jezik. Time se sprečava i otklanja neprijatan zadah iz usta generisan bakterijama koje prekrivaju jezik, česticama hrane koja se razlaže, gljivicama i mrtvim ćelijama sa dorzalnog područja jezika. Čišćenje jezika takođe otklanja i neke vrste bakterija koje uzrokuju kvarenje zuba i probleme sa desnima.
Za čišćenje jezika ljudi obično koriste četkicu za zube. Četkica za zube nije namenjena tome. Ona je konstruisana za čišćenje zuba, znači čvrste strukture. Jezik je, sačinjen od mekog tkiva. To znači da iziskuje i drugačije alatke za čišćenje. Čistači jezika su ergonomski oblikovani u skladu sa anatomijom jezika. Optimizovani su da efikasno uklanjaju plak koji prekriva površinu jezika.
Danas se proizvode i četkice koje sa druge strane imaju i deo namenjen čišćenju jezika. Inače, cena čistača jezika na srpskom tržištu je oko 100 dinara.
Čišćenje jezika, osim uklanjanja miliona bakterija (do 500 različitih vrsta), čestica hrane koja se razlaže, gljivica i mrtvih ćelija s površine jezika je i deo rešenja neprijatnog zadaha iz usta. Naučna istraživanja su pokazala da u otprilike 80-95% slučajeva neprijatnog zadaha iz usta, uzrok potiče iz usne duplje, uglavnom iz materija deponovanih na zadnjem delu jezika.
Kliničke studije pokazale su da svakodnevno korišćenje čistača jezika ima značajan uticaj na uklanjanje anaerobnih bakterija i smanjenje neprijatnog zadaha.
Znači,veoma je važno da ne zaboravite da pored svakodnevnog pranja zuba očistite i jezik. Time ćete značajno doprineti svom oralnom zdravlju i prevenciji neprijatnog zadaha, zubnih kvarova i oboljenja desni.
 
Top