Najmanji pejsmejker na svetu u Srbiji

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
Najmanji pejsmejker na svetu u Srbiji

RTS


Srbija je prva zemlja u regionu u kojoj će pacijenti dobiti najmanji pejsmejker na svetu, a biće im ugrađen bez otvaranja grudnog koša. Pejsmejker težak samo tri grama biće ugrađen trojici pacijenata sa usporenim srčanim ritmom koji se leče u Kliničkom centru Srbije.

Načelnik Pejsmejker centra KCS profesor Goran Milašinović kaže za RTS da će u celoj istočnoj i jugoistočnoj Evropi, osim u Srbiji, u ovoj fazi "mikro-pejsmejker" biti ugrađivan još samo u Češkoj i Mađarskoj.

Goran-Milasinovic.jpg

Načelnik Pejsmejker centra KCS profesor dr Goran Milašinović
Zahtev proizvođača, kaže Milašinović, bio je da prva faza obuhvata samo one medicinske centre koji imaju veliko iskustvo u ugradnji pejsmejkera. Klinički centar Srbije našao sa na listi sa najvećim pejsmejker centrima Evrope, Severne Amerike, Kine, Australije, Indije i Japana.

Profesor Milašinović objašnjava da se ovaj pejsmejker ubacuje kroz venu i uz pomoć katetera se dovodi do srca.

Vek trajanja je 12 godina, a nakon toga se može ugraditi novi. Već posle šest meseci, objašnjava Milašinović, pejsmejker je u potpunosti prekriven srčanim tkivom.

Prvi "Mikra" pejsmejker ugrađen je januara 2014. u Austriji, do sada ih je ugrađeno ukupno 60, i to još u Holandiji, Nemačkoj, Španiji, Italiji, Mađarskoj i SAD.

Prvi rezultati pokazuju lak i brz način implantacije, normalnu funkciju pejsmejkera i odsustvo bilo kakvih komplikacija, ali za definitivnu procenu neophodno je da prođe dve godine praćenja.

Predviđeno je da svaki od centara dobije besplatno od proizvođača šest do 10 "Mikra" pejsmejkera da implantira i prati.

Ukoliko prva pozitivna iskustva budu potvrđena i nakon dvogodišnjeg praćenja, krenuće se sa glabalnom primenom.

Komercijalna upotreba "mikro-pejsmejkera" bez elektrodnih vodiča predviđena je od 2016. godine, a do tada će biti praćeno oko 750 pacijenata sa implantiranom "Mikrom" širom sveta.
 
Natrag
Top